[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
做咩啫你
諗辦法作多啲
贊成
好離譜
Lily巧正
一定係淫底
冇刻意作過啲咩

唔會有
冇甜
我都覺
咁就唔知喇
第46章 – 天才表演(下)

「你哋啱啱係咪見咗黃姑娘喇?」陳sir一入到嚟就問我哋。

「係啊,佢叫我哋喺到等一陣」Lily回應。

「咁我哋等下先啦」

過咗冇耐,黃姑娘就出返嚟。

黃姑娘:「你哋準備好未㗎?我入面set好嘢㗎喇」

陳sir:「我諗佢哋ok㗎喇,Parco你去先得唔得」

Parco:「哦,好呀」

Parco終於開聲講嘢,差啲以為佢今日啞咗。

「咁車仔同Lily你兩個去另一邊準備下先啦」陳sir對我哋2個講。

「死啦,有啲緊張添」一邊行我一邊同Lily講。

「又唔係比賽,驚咩啫。衰咗咪衰咗,啲老人家睇得開心咪得囉」

「更何況你又唔係未比過賽,嗰咪仲緊張啦」

Lily又講得冇錯嘅……

「我去換返套衫先〜 一陣你彈前奏叫我出嚟啦」

又換衫。

我呑一呑口水。

唔得,都係專心做嘢先。

Parco喺呢個時候已經行返入嚟,睇嚟順利表演完。

「到你喇」

跟住我都行咗出去。

觀眾大約係十幾個,但個個都面無表情,睇嚟啱啱都幾唔掂。

「Hello 公公婆婆,啱啱睇得開唔開心呢?」我拎住支咪問佢哋。

「好悶啊,都唔知佢講緊啲咩」

「係囉,而家啲後生連笑話都唔識講,仲要口窒窒」

睇嚟係一致負評,咁我要做好啲先得。

「頭先唔開心唔緊要,我特登練咗幾首你哋後生嗰陣嘅流行曲嚟彈俾你哋聽,包你哋鍾意嘅!!」

「後生仔,你係咪真係得㗎」有個婆婆質疑我。

「點會唔得,識唱記得一齊唱添呀〜」

老實講,呢啲歌我真係舊到聽都冇聽過。

我最老聽過嗰啲年代嘅歌都係,咩夜機啊,靜夜的單簧管啊,呢類喺我出世前十年內嘅歌㗎咋。

不過咁講,以前啲歌嘅pattern都少啲同簡單啲,所以要練根本就冇乜難度。

我一邊彈嘅時候都聽到有啲公公婆婆跟住嚟唱,又幫手打晒拍子咁,睇嚟大家都幾享受。

完咗自己嗰部分,我換上Lily俾我嘅琴譜,開始彈第一首歌嘅前奏。
咩?
又扮後生...... 咁都未聽過......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞