[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
估唔到有幸可以開到去(4) 多謝大家咁熱烈幫樓主推po

舊po可以㩒返下面:

https://lih.kg/1417649

或者上紙言追:

https://www.shikoto.com/i/Xoc

樓主喺頭幾篇唔識排版,要麻煩大家忍受下

最後希望大家繼續支持樓主

我估9月應該都仲可以keep到每日2篇嘅
我:「不如唔好講IQ題啦,啲老人家應該唔會識笑㗎喎」

Parco:「你理得我啫,你又唔係老人家」

正常人都諗得明啦,你都傻傻地……

Lily:「一人少句啦,唔好鬧交」

你估我想鬧交咩。

係呢條友講埋啲嘢不切實際咋……

算喇,Lily話點就點,反正佢係我哋組長。

Parco:「算數,傾完我就走先喇」

我哋連byebye都未講得切,Parco就已經拎埋個袋急急腳咁走咗。

Lily:「由得佢啦。係喎車仔,你到時去到彈琴俾老人家聽得唔得啊,個社區會堂好似有鋼琴㗎」

我:「雖然我都有一段時間冇彈,不過我諗我應該冇咩問題嘅」

Lily:「麻煩晒你喇。我諗我到時應該會去跳舞,你幫我彈埋首歌ok?」

我:「乜你唔係跳啲街舞定hiphop嗰啲㗎咩?我睇你facebook icon以為你係添」

Lily:「哦,好多舞我都有學過㗎,中國舞啊,芭蕾舞啊,仲有幾款。你知㗎啦,呢啲都係俾屋企人逼下逼下,就自動變到多才多藝」

唉,講起呢個話題又有啲sad。

到底學埋學埋咁多課外活動為咩呢?

明明好多嘢都係冇乜興趣,但就要俾屋企人逼去學呢樣嗰樣。

花費咁多錢同時間,為嘅就只係嗰一張證書,諗返轉頭都幾好笑。

我:「咁你到時跳芭蕾?不如你一陣返到去send啲名俾我上網睇下份譜啦」

Lily:「唔使咁麻煩啦,你而家跟我上去咪得,我屋企都有琴」

吓,上女仔屋企??

好尷尬啫。

「不如唔好啦,我有啲事要趕住做……」我唔好意思咁講。

「尋日又話今日全日都得閒,你係咪怕唔好意思呀?唔洗驚喎,上嚟啦,我屋企冇人」Lily大方地講。

冇人唔係仲危險咩……

孤男寡女共處一失,咁樣好似唔係幾好囉。

「我係女仔喎,我驚過你啦,都唔知你驚乜嘢」

「咁好啦,我上去一陣㗎咋……」
新po有文
lm支持
lm啊
留名
多女車
啊盈呢
頂你啊
阿盈已到手, 樓主集中精力開拓新戰線
估每日兩篇
多女
應該唔得
一日一篇
今次係groupmate
可能一陣上埋屋企三人行呢
未得到手
希望得

一齊搞活動啫
應該得嘅
好快有文
第42章 – 純情小男孩

我一直跟住Lily行,5分鐘左右就到咗門口。

Lily純熟地打開鐵閘同大門。

「入嚟除鞋放喺側邊啦,唔好企喺外面」

我就好似一個小朋友咁乖乖地聽住Lily嘅指令做每一樣嘢。

「唔使咁區謹喎,當係自己屋企就得㗎喇。坐梳化先啦,使咪要啲嘢飲啊?」

「要杯水得喇唔該」

跟住我行咗去梳化嗰邊坐低咗。

原來Lily屋企都放咗唔少獎牌同獎盃,我諗應該全部都係跳舞啦。

「俾杯水你先,我入去換件衫再出嚟」

換衫……

作為一個正常嘅男仔,又點會唔偷偷地諗衰嘢。

為咗制止自己個腦亂諗呢啲衰嘢,我決定行去……

我緊係唔會行去佢間房偷睇啦,你哋唔好亂諗呀。

我行咗過去睇下佢放喺櫃上嘅獎牌獎盃咋。

驟眼一睇,好多都係冠軍同第一。

我拎起咗佢一張跳舞嘅相,個姿勢係典型芭蕾舞天鵝湖個自轉Pose。

「車仔,做咩睇我啲相嘅?」

聽到Lily把聲,我快快手放返低手上嘅嘢。

「唔使咁驚喎,想睇咪睇囉」

Lily拎起張相遞俾我。

「呢張係我第一次比賽贏嗰陣嘅相,嗰時仲好細個……」

Lily向我介紹咗某啲佢嘅相片同獎座。

其實Lily嘅經歷同我有啲似,都係細個嗰陣俾屋企人叫佢去學呢樣學嗰樣,冇自己選擇嘅權利。

咁大個都未遇過同自己有差唔多經歷嘅人,嗰種有人明自己心路歷程嘅感覺真係好奇妙。

雖然佢媽媽未必好似我媽媽咁惡,而且對自己要求咁高。

不過以一個小朋友嚟講,每逢weekend都要走嚟走去冇得休息,你都咪話唔辛苦。

「睇完就過去做正經嘢啦我哋〜」

Lily屋企比我想像中大,佢哋打通咗2個單位整咗個大客廳出嚟。

我跟喺Lily後面行過去偏廳鋼琴嗰邊。

Lily換咗一條超級短褲,令到我不自覺咁望多兩眼。

我雙眼嘅視線完全離唔開嗰對白滑有肉地嘅腳。望得愈耐,諗嘅嘢就愈衰。

果然有錢嘅人係會容易啲肥,我眼前就係一個例子。

明明只係中三,但Lily已經係少少有前有後,對腳又有啲肉地,唔係嗰種香雞腳。

正常男仔望到都會忍唔住想同佢……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞