[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
仲未有文
仲未有文
https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

呢度簽得七七八八
麻煩fb tg發出去搵新客源簽
第74章 – 奇怪的女生

我偷偷哋望下坐我隔離個女仔揸住嘅嗰本書個書名 - 《回到過去再愛你》 。

嗯,原來係愛情小說,仲以為佢睇緊啲咩文學添。

睇嚟我同佢都係傾唔埋。

我諗我對上一本睇嘅書,應該係好細個睇嗰本小王子。

見佢咁聚精會神,而且又好似冇打算同我打招呼咁,我都唔好意思去騷擾佢睇書啦。

過咗冇耐就到咗放學時間。

我望下出面,原來阿盈已經喺到,所以我都即刻執埋嘢出去。

因為之前一早應承晏晝同佢兩個人食,所以阿盈一放學就嚟咗我課室外面等我。

「等咗好耐喇?」我問阿盈。

「唔係啊,都係5分鐘左右咋嘛,行啦我哋~」阿盈笑一笑。

去咗學校附近一間餐廳坐低之後,我哋都向對方分享今日喺新班嘅事。

阿盈:「我哋嗰班得30幾人得10個男仔咋,原來M1真係冇乜男仔讀,個個都揀晒你哋M2嗰班」

我:「又會咁唔平衡嘅,我嗰班男女反而差唔多。但係坐我隔離嗰個女仔好奇怪囉,全日都揸住本書喺到睇」

阿盈:「你係咪講Venice啊?你以前同我同班㗎,係之前升中三嗰陣成績唔夠好先俾你呢啲人入到嚟咋嘛~」

乜原來佢叫做Venice。

個名好似幾有文化氣息咁嘅感覺。

我:「咩喎,我靠自己實力升上嚟㗎」

阿盈:「話時話,佢唔係咁易同人做朋友㗎喎。據我所知,佢一直嘅朋友都係得Chrissie嗰幾個,但佢哋今年都冇升返上嚟,所以你唔識㗎喇」

我:「我睇到佢睇書就已經知同佢做唔到朋友啦,使乜你講~」

阿盈:「叻喇叻喇,你又話今日有補課嘅?快啲食埋返去啦」

返到課室,我見到好多我識嘅同學坐晒喺到。

Zoe,Venice,Parco,阿天,仲有一堆今年同我同班嘅同學。

因為一陣Physics補課就係用返我個課室,亦啫係話呢到嘅人就會係我啲Physics班嘅同學。

我行咗返自己個位,見到Venice都係喺到睇緊書。

雖然同阿盈食完飯對佢了解多咗,但我都冇特登撩佢傾偈,而只係執下今朝派嘅一大堆通告。

過咗冇耐就開始補課,Venice繼續坐喺我隔離冇調到位,睇嚟佢真係冇咩熟嘅朋友。

反而Parco就拉咗張枱過嚟坐咗喺我右邊,我就變相夾咗喺佢哋兩個中間。

而家呢個組合就好似係3個冇朋友嘅人堆埋一齊咁。

不過都好嘅,叫做有個伴一齊上堂互相關照下。

哈哈,應該係得我同Parco兩個互相關照?我都唔知喇。

「大家打開本書第一課,我哋今日會教distance同displacement呢兩樣嘢有咩分別嘅,如果有時間就會講埋1.2嘅speed同velocity嗰啲」Physics阿sir對我哋講。

詳細嗰堂教咗咩,我都唔係好記得喇。

唯一記得嘅係開始上堂嘅時候,我好自然咁喺櫃桶拎本書出。

「車仔,可唔可以同我一齊睇,我今日冇帶到本書啊」旁邊嘅Parco同我講。

咁我就當然冇咩所謂啦,又唔係借走我本書。

「哦,好呀」我回應。

然後我移過咗少少本書,放喺我同Parco兩個人嘅枱中間。

過咗冇幾耐,阿sir有啲簡單計數題俾我哋做下。

喺我哋計嘅時候,阿sir行咗過嚟。

「你隔離位同學仔好似冇書喎,不如你哋三個人一齊睇住先啦」

我順手拉返本書喺三個人嘅中間。

Venice亦都望向我本書默默地計嗰幾條數。

落堂後,大家都拿拿臨執嘢走,當然我都唔例外啦。

忽然Venice拍一拍我細聲講。

「啱啱唔該晒你」

「幫下隔離位好小事啫」我回應。

Venice微笑點頭,然後就拎埋書包走咗。

到底佢係唔識同人溝通定係自閉……
終於有文
11sir
呢度有文,代表學校放緊假
TUI
第75章 – 偏心

返到屋企之後,我好快就攤咗上床。

「睇嚟呢個高中都唔易過,明明都未開始正式上堂就已經要開始補課」我自言自語。

攤咗一陣我就起返身,去咗書枱重温今日學嗰啲嘢。

「原來都唔係好難啫,咪又係好似小學嗰啲咩”距離除時間等於速率”」

到咗夜晚,我將啲一大疊嘅通告拎咗俾媽媽簽。

「今日返學點呀?有冇識到新朋友?」

估唔到媽媽竟然關心我喺學校嘅事。

老實講,我都已經習慣咗媽媽唔會點理我學校嗰邊嘅事。

「隔離位係個新同學囉,佢……」我將今日嘅經歷一一講咗俾媽媽知。

~第二日~

「今日有好多選修科嘅堂啊,好期待啊~」Anson對我講。

尋晚臨瞓嘅時候Anson打俾我,問我一唔一齊返學。

咁我當然冇所謂啦,都係朋友啫。

「又會咁啱今日三科選修都有得上嘅,唔知係咩人教呢?」我回應。

「我淨係收到風我哋班個數學老師係陳sir咋~」Anson故意笑一笑再望住我講。

好羨慕……

「好羨慕呢?你恨唔嚟㗎喇~」

「雖然我冇俾陳sir教過,但係都知你同佢好熟啦~ 成日都去下面揾佢~」

「唓,無論係邊個教數學,我都可以問陳sir啫,有乜所謂」我回應。

「又唔係咁講啊,你又唔係唔知有個數學老師好小氣,同所有老師都唔friend㗎啦」

「邊有咁好彩會係佢啊……」我講完呢句心入面都驚咗一驚。

上到4樓,我同Anson就各自返咗自己班房。

一早返去,見到Venice又喺到睇緊書。

依然都係睇緊尋日嗰本。

「Hello,早晨啊……」

我膽粗粗咁同佢打咗個招呼,話晒都係隔離位嘛。

而Venice嘅反應……

只係尷尬地望一望我,然後點頭……

算了,我都唔期望佢會理我。

我行咗過去locker嗰邊拎嚟緊三堂要用嘅書。

睇一睇望喺locker門上嘅時間表,第一堂係中文,然後係兩堂化學。

唉,始終都要上我最憎嘅中文堂。

除此之外,我仲拎咗本數學書出嚟,畢竟有興趣嘅科就係會想自己揭下啲內容。

喺我返咗位揭緊本數學書嘅時候,Parco移咗過嚟睇我做緊咩。

唔記得講添,Parco而家係坐喺我右邊,啫係隔咗條走廊嘅一個位。

「咁勤力嘅,果然係數神喎~」

「你幫我改埋啲咩名呀,好難聽啊」我睥住佢講。

「呢個名唔好咩,幾啱你吖~」Parco一邊笑一邊講。

唔知係我錯覺定點,Parco過咗個暑假好似講多咗嘢,成個人都開朗咗。

抑或只係我當初同佢唔熟所以冇乜交流呢?

不過有Parco都好嘅,因為今年冇再好似上年咁熱鬧,身邊有咁多朋友坐埋一齊。

唔好話坐附近啦,就算同班都係得阿天同Simon叫做熟啲。

但係佢哋都有堆同班第四年嘅波友一齊食飯一齊玩,又點會特登叫埋我呢,我去咗join都怕尷尬啦。

過咗冇耐,班主任Miss Cheung就入咗嚟。

「後面2個同學傾完未?見唔到我入咗嚟喇咩?」Miss Cheung 講緊嘅係我同Parco。

Parco即刻坐返埋自己個位,而我都扮嘢執返枱面啲書入櫃桶,費事同Miss Cheung對望。

點知Miss Cheung突然一轉語氣。

「喂,阿楊~ Cindy~」Miss Cheung揸住支咪企喺老師枱前講。

阿楊同Cindy係另一班精英班出身,啫係俾Miss Cheung已經教咗3年中文。

「係係係……」阿楊同Cindy一齊講。

我呢下真係呆咗。

呢啲就係親生仔同外人嘅分別?

跟住阿天同佢啲朋友,都喺中文堂因為傾偈而俾Miss Cheung點名話咗一兩次。

雖然知道佢出名偏心啫,但都唔係咁樣掛。

除咗阿楊同Cindy,佢哋仲有一班朋友一齊升上呢班。

佢哋就好似係上年嘅我同阿盈同Anson佢哋咁,但當然佢地今年同班第4年就一定熟好多啦。

希望嚟緊3年唔好太難捱啦。
我會出㗎 但可能速度真係會慢
新讀者留名~~
加油
加油
推呀~~~~~~~~~~~more
新讀者留名都幾好睇樓豬唔好爛尾阿
我估樓豬個成長地方都係天水圍大西北仲要體育館有緩跑徑應該唔太多仲要望出去既樓係橙色真係好有親切感
加油 支持
終於有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞