[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
畀水抽work嘅應該係同Lily一齊先啱
正常人撞密碼唔係撞呢啲㗎咩
但係Lily就係知車仔擔屎唔偷食先玩佢
依家唔係陌生人撞密碼呀
條女會唔會叫你撞呢啲密碼呀
第56章 – 過去的時光

完咗綵排我就同阿盈去咗學校附近嘅一間糖水舖。

「做咩一時興起想食糖水嘅?」

「因為覺得同你一齊唔夠sweet,咪揾啲甜嘢滋潤下囉〜」阿盈一邊meet住我塊臉一邊講。

咁嘅理由都有嘅。

「食甜嘢邊到滋潤到㗎……」我無奈地回應。

「咁你覺得要點先滋潤到啊〜」

「我點知你,明明都冇唔sweet」

「你話冇就冇㗎喇咩,明明你都冇做過咩表示」阿盈皺起眉頭質疑我。

「唓,你夠冇啦,仲話我〜」

講開又講,我又好似真係冇為阿盈做過啲咩。

星期六同日我又要去探婆婆同嫲嫲,搞到都冇時間同阿盈出下街。

不過我諗阿盈應該唔會介意掛,因為佢都知我平日weekend忙,應該會體諒我嘅。

「係喎,你啱啱係咪想問Zoe啲嘢?」

「係啊,講唔講得㗎?如果係秘密嘅話,可以唔講都得㗎喎」我對阿盈講。

「有得咩秘密啫,更何況係我嘅秘密都可以話俾你知啦〜」

「你想知咩方面先」阿盈問我。

「盡量講多啲啦〜〜」

「你有乜理由叫自己女朋友講其他女仔嘅事俾你知㗎」阿盈扁起嘴問我。

又係喎,咁樣好似有啲唔係幾好。

「Sorry……」

「你係咪對人有不軌企圖啊?」阿盈追問我。

「我真係冇㗎,你唔好嬲啦…… 只係曾經同Zoe都叫熟過一排,所以先想知啫」

「玩下你咋嘛,你想知我咪講囉,我似咁易就呷醋嘅人咩?」阿盈喺枱底踩一踩我隻腳。

點止似會呷醋,直頭係真係會呷醋添啦……

我當然冇講出嚟俾阿盈聽啦,想俾人打死咩。

不過循例都要講句反話和應下嘅。

「唔係…… 邊似會呷醋呢……」

「假到死!!咁我由佢轉入我哋嗰班開始講起啦〜」
笑死
zoe 被bully
點解會咁覺得
又要支線故仔聽喇
我都覺喎 唔係咩
「咁佢一開始轉入我哋班嘅時候,就當然係一個人都唔識啦。然後其他人又識咗已經成年,咁佢融入唔至我哋都好正常嘅」

「但係我同小雲轉咗入你哋班都融入到你哋喎」我回應阿盈。

「點同呢,而家有差唔多三分一同學都係由其他班轉入嚟,咁大家當然都會friendly好多,同想識下新朋友啦。再加上你原本就識阿天,如果唔係邊會同我哋熟到」

「都啱嘅…… 咁跟住呢?」

「跟住我諗應該就係佢鍾意咗Simon啦。咁嗰排佢兩個就行得好埋嘅,最後有冇真係一齊過我就唔清楚喇,總之就係行得好埋啦」

「跟住Simon又係衰嘅,明明唔鍾意人,但又成日陪住人哋,搞到Zoe誤會之後仲同佢表白」

「人哋同佢表白完,佢仲要周圍同人講,搞到有半班都知咩事,鬼死咁尷尬」

估唔到Simon真係衰人嚟,唔知小雲同佢如果真係一齊嘅話會點呢。

「不過Simon之後都知衰嘅,係咁叫我哋幫手解決,所以咪開咗我哋嗰個group囉。但係都太遲啦,我哋鬼識搞咩,之後咪唯有屈佢對某個女仔有興趣囉」

原來背後有啲咁嘅原因。

「Simon其實有個讀緊小學嘅細佬嘅,咁屋企好自然就會叫哥哥幫手湊啦。平日佢都係同細佬食完早餐,送埋細佬返小學先再到自己返學嘅」

「所以我哋從來都約唔到佢一齊食早餐㗎,你而家明點解啦」

乜背後原來有咁多事發生咗。

「哦,咁其實佢都唔係咁衰啫……」我回應。

「如果佢真係咁衰嘅,我哋都唔會仲同佢咁friend啦。不過Zoe又真係慘嘅,之後搞到一班對Simon有興趣嘅女喺到圍埋笑佢同玩佢」

「原來喺精英班都有發生啲咁嘅事㗎?」

「點會冇,啲勾心鬥角比你想像中仲多,只係大家唔會好似啲差班咁郁手啫」
間接交代下重要角色啫
Simon與你有段情
Zoe
明明溝弱智車話咁易
原來老咗都係一樣咁on9
Zoe同車仔經歷幾似
就算嘥文跟你有段情 我也為你高興
精英班啲人際關係真係難搞過普通班好多倍
真 唔埋堆就係咁先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞