[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

864 回覆
10 Like 4 Dislike
報個平安
11sir
https://petitions.whitehouse.gov/petition/hongkongers-support-congress-introduce-and-pass-be-water-act

支持美國推出be water act同將來通過佢
快d入黎簽署
表達香港人既支持和立場, 對付班賣港狗官同奶共派
呢排大家無乜聯署要簽, 比個任務大家, 就係簽左佢同發出去比人簽
出現了
好掛住你呀
11sir
性誕快到了 唔知今年平安夜平唔平安呢
同gpmate過性誕
同學生妹
Why not both
咁耐冇寫文俾大家,真係唔好意思啊。

難得係12月25號,緊係要講返句

​聖誕快樂

為咗令大家對個故有返少少印象,所以我喺到講返少少入面嘅人物同有關嘅事啦。

故事發展到中三下學期放暑假前嘅半個月,故事嘅一班主角準備面對人生嘅第一個重要轉捩點,就係要揀科。

呢件事將會決定佢哋未來嘅路大約會點,未必係成世人都依照呢條路去走,但至少喺未來3年都係會向住呢個方向前進。

(下面按返第一次出現嘅時序排)
車仔:故事第一身主角
Zoe:初中同班,現在甚少聯絡
小雲:曾經對車仔有意思,幾個月前同咗Simon一齊
Choco:初中同上面三位同班,Anson前女友
陳sir:初中數學老師,訓導主任
阿天:車仔好朋友,同雯雯為情侶關係
雯雯:同班同學
Anson:同班同學,因和Choco分手一事而與車仔成為好友
阿盈:同班同學,車仔女朋友
Simon:同班同學,俾人感覺係會玩弄感情
Lily:因改進計劃與車仔成為朋友
Parco:因改進計劃與車仔相識
第68章 – 初中的最後抉擇

要嚟嘅始終都會嚟,終於到咗派卷嘅日子。

老實講我又真係唔太驚會考得唔好嘅,話晒都已成定局。

唔通我而家驚完又會改變咗個分數咩,講到尾咪又係喺到自己嚇自己。

「兩日冇見,有冇掛住我啊~~」阿盈一入班房就行咗過嚟揾我。

就算冇掛住都扮有啦,想死咩……

「點會冇,不知幾掛住你」我講完之後瞇起成塊臉向住阿盈。

「算你啦!」阿盈一邊講一邊meet我塊臉。

「乜晨早流流又見到你兩個喺到痴纏呀」阿天拖住雯雯一齊行入課室。

「點都好過你哋啦,仲好意思話我哋喎」阿盈回應。

「點啊,坐住咗我個位,肯讓返俾我未?」啱啱入課室嘅Simon問,而企喺佢隔離嘅係小雲。

睇到小雲同Simon一齊都好似好開心咁嘅樣,睇嚟我擔心Simon嘅嘢都係有啲多餘。

「俾囉俾囉,坐一陣都唔得,真係孤寒……」阿盈回應完就行返去自己個位。

跟住嘅時間,其他同學都陸陸續續返咗嚟課室,大家俾出嚟嘅感覺好似比前兩日嘅佢哋多咗一份認真。

大家唔好誤會呀,我講嘅認真唔係佢哋個個都死老竇咁嘅樣,只係會傾多咗啲學業上嘅嘢啫。

過咗冇耐,班主任Miss Wong就拎住一大疊嘢入咗嚟。

Miss Wong:「相信大家都知我哋中三嘅派卷方式就有少少唔同嘅,會係由班主任將所有嘅試卷派晒俾大家先。然後覺得有問題或者改錯嘅位,就要喺今日內去揾返嗰科嘅老師改分數……」

其實我都唔明點解會咁古怪,可能係因為學校想留啲時間俾我哋決定揀咩科掛,所以先至唔分幾日去派卷。

望住手上嘅卷,啲分數都係意料之內,睇嚟都唔會揀唔到自己想要嘅科㗎喇,應該安全嘅。

「睇到你個樣同個表情,就知你應該考得唔差啦」Anson擰轉頭同我講。

「都係嘅,你呢,考成點呀?」我問返佢。

「我冇咩特別啦,都係同平時差唔多」

「你睇下嗰邊,佢哋有啲睇完個成績就伏咗喺枱面,睇嚟唔多掂喎……」Anson細細聲同我講。

唉,其實我覺得只要係真係夠勤力嘅,要拎個合格都唔係冇可能。

不過,就真係要好有決心囉,仲要唔係臨考前一個月先勤力,真係要長期浸下浸下咁累積返嚟。

可惜啦,我科中文到而家都係冇乜心機放時間落去。

不過呢啲嘢就係咁,成績愈差就愈冇動力去温,愈唔温就成績愈差,結果就變咗個惡性循環。

Miss Wong:「大家集中返嚟外面先。而家放喺我枱面嘅呢,係你哋每一科嘅分紙。你哋一陣出到嚟就每疊拎一張,然後再喺Choco張枱拎埋張揀科嘅Preference表。我就唔嗌名喇,而家你哋順住班號出嚟拎啦。」

又到咗呢啲好似行刑咁嘅排隊,每次望住都會覺得好唔舒服。

雖然唔係好鍾意呢種行刑式排隊,但係都冇得揀啦,唔通唔出去咩。

其實呢一張張嘅分紙都冇咩好睇,只係列晒我哋每一科嘅平時分同考試嘅分數出嚟,依然對我哋嘅揀科都係冇乜幫助,因為我哋都係唔知我哋嘅全級總排名係點。

都係今晚返去再認真諗下先再填張嘢啦。

喺我執緊嘢準備走嘅時候,Anson擰轉頭好似有嘢想同我講咁。

「一唔一齊放學啊?反正我哋都係同一條路」Anson問我。

「一齊啦,我行得㗎喇~」我回應。

行到出黑板前面,阿盈叫一叫停我。

「車仔,你放學喇?」阿盈問。

「係呀,我啱啱應承咗同Anson一齊走」

「嗯,咁好啦,我一陣都自己返去」阿盈帶點失望地回應。

「咁我哋行先喇,Byebye~」
都未夠十二點就出
11sir
11sir
終於有文啦 hi 11sir

第69章 – 選好了

當晚返到屋企,我好似平時咁沖涼食飯,然後就返咗入房。

但係我冇同媽媽講話今日喺學校派卷嘅事,所以佢都冇特別問啲咩。

直到媽媽行入我間房掃地,先見到我枱面有張選科表。

「乜你要選科喇,啱啱唔同我哋講嘅?」媽媽拎住張選科表問我。

媽媽個語氣又冇好惡嘅,只係見到張嘢先好奇問一問我啫。

「上次咪已經傾過囉,咁我諗住都冇咩特別啦,個成績又同平時差唔多咁」我回應。

「咩呀,你上次唔係話差一科未諗好㗎咩?」

我諗一諗之後回應。

「哦,我諗我應該會揀Bio,好似都係啲科學嘢啱我多啲」

「咁好啦,我都唔阻你休息喇」

估唔到一兩句說話就可以打發咗媽媽走,仲以為要傾成個幾兩個鐘添。

過咗一陣,突然電話響起,原來係阿盈打俾我。

「衰人,自己放學都算,仲要成晚都唔揾我!!」

阿盈一打嚟就講呢句,搞到我都有啲不知所措。

「Sorry……」

「傻仔,冇嬲你喇。想打嚟問下你啲科點揀咋~」

又係同媽媽同一個問題,好煩呀,點解個個都講呢樣嘢。

「我應該會揀E班呀,啫係M2嗰班。跟住咪Phy Chem Bio囉~」我將呢個已經答過無數次嘅答案機械式咁講出嚟。

「喂呀,我打嚟係想問下你會唔會同我一齊揀地理呀,反正你又唔係咁想揀Bio,然後Geog成績又唔差」阿盈嘗試說服我。

呢科我又冇諗過喎……

「都唔係唔得嘅,可以試下」

「唔好勉強呀,我都係提議下咋,你冇興趣可以唔使理我㗎」

「唔係,只係我冇諗過會咁樣揀啫,兩個理科配一個文科」

跟住阿盈就成功說服咗我同佢揀同一科。

可能你哋會心諗,邊有咁易說服到理科人揀文科呀???

嗱,咁我又覺得唔係嘅~

本身我就對Bio冇乜興趣啦,所以其實自己都唔係好想揀,但只係出於佢都係理科,先想1 Set三件咁揀齊佢,費事諗咁多啫。

如果除咗Bio之外,成績好嘅科就有地理同世史我係覺得比較有趣嘅。

不過,我一聽到歷史呢個字,就硬係覺得好悶,而且好似同自己大纜都扯唔埋。

相反,地理就好似仲有啲可能。

因為自己本身都對大自然嗰啲嘢有啲興趣,咩樹林啊,火山啊,呢啲我都有興趣嘅。

「係喎,我有冇話你知我哋會揀咩班呀?」阿盈問我。

你冇講我點會知啫……

「冇啊,不過你地應該都唔會入數學嗰2班㗎啦?」

「唔係啊,阿天同Simon應該會同你一樣揀E班讀M2,然後小雲話唔想讀M1/M2所以入C班,淨低嘅我哋都會去D班讀M1」

我聽完嘅第一個反應…… 唔係掛,我有冇聽錯……

「真係估唔到喎…… 你哋又會一齊去讀M1嘅……」我驚訝地回應。

「係咪唔俾先,我哋數學都未差到咁啫~」

「唔係咁嘅意思……我只係嚇親啫……」

「Ahhhhh……好開心啊,你竟然肯陪我去揀同一科~」

阿盈講完之後補多句。

「好啦,唔阻你休息喇,過兩日家長日見啦~」

同阿盈收線後,我行咗去書枱前坐低,將份form填好埋佢,準備喺家長日嗰陣交返學校。

填完張嘢我又攤返上床,個腦一路喺到諗:

「唔知下年大家唔同咗班會點呢?」

「唔知仲有冇機會傾偈呢?」

「唔知我同阿盈仲會keep到幾耐呢?」

唉,都係唔好諗咁多,呢啲嘢都係順其自然啦。
11蛇
Lm 11Sir 番黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞