[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
喂 有文未

成日更完紙言唔擺上嚟
11sir比校長帶走咗
掛住11sir
面見
第61章 – 四人約會(上)

「約今個星期日好唔好呀?」Anson喺Facebook問我。

「好啊,咁我話返俾阿盈聽今個星期日㗎喇喎」

我㩒落同阿盈嘅聊天室。

原來我啱啱睇完唔記得咗覆。

「Anson佢哋話約今個星期日啊,你係咪得閒㗎?」

一㩒完句嘢出去,阿盈就即刻上線。

「我得啊 XD 你而家有咩做啊?」

「我喺屋企都冇咩可以做啦,都係温下書啫」

「咁我唔阻你做嘢喇,我都温下書先〜」

唉,點解今年咁多測驗㗎。

上咗中三之後好似就一直要温書咁,都未有得點休息過。

〜星期六夜晚〜

「聽日一齊食早餐先再去揾佢哋好唔好啊?」阿盈喺Facebook問我。

講開又講,原來都已經好耐冇同過阿盈一齊食早餐。

因為平時返學都會想休息多啲,所以一起身就去刷牙洗臉,然後咬住個包再拎盒維他奶就衝出門口。

係有時如果阿盈一早約咗我話食早餐嘅,我先至會早15分鐘起身。

不過其實好多時都係喺學校小賣部買盒嘢飲,跟住坐低傾下計就算。

「好啊,咁我哋喺茶餐廳嗰到等?」

「我聽朝去你屋企樓下啦,你喺屋企等我電話就得」

真係好,又可以瞓耐啲先起身。

「又會突然咁好嘅?」

「你想暗示啲咩啫,明明我不嬲都係咁好」

「冇啊,我不嬲都話你好好〜〜」

「咁我聽日9:30去到你樓下啦,到時再打俾你」

〜星期日〜

鈴〜 鈴〜

攤喺床上嘅我拎起書枱部電話。

「喂?」

「你把聲… 你啱啱起身呀?」阿盈問我。

死喇,點解啱啱會聽唔到鬧鐘響㗎呢?

過咗去嘅嘢都係唔好諗返轉頭,諗嚟都冇意思。

「你俾多10分鐘我,我好快落得嚟㗎喇!!」

「慢慢啦,我都係啱啱出門口咋嘛〜 」阿盈回應。

「又話到樓下先打俾我……」

「打俾你都係想睇下你起身未啫〜 你知你㗎啦,成日唔到最後一分鐘都唔肯起身嘅」

雖然又好似真係……

「唔阻你梳洗喇,一陣你搞掂就落嚟啦,我喺樓下個花園到等你」

講多兩句之後我哋就收咗線。

跟住我以最快嘅速度刷牙洗臉,然後搭𨋢落樓下揾阿盈。

落到樓下花園,行咗個圈都未見阿盈嘅身影。

於是我坐咗喺個小公園嘅韆鞦等阿盈。

過咗兩三分鐘,阿盈就嚟到。

「咁快落咗嚟嘅你」阿盈一行到過嚟就拖住我隻手。

「想見你咪快啲落嚟囉〜」

「又亂講嘢,想食咩呀?」阿盈問我。

食咩好呢?

成日都要諗呢啲問題,真係好麻煩。

「去返平時間茶餐廳啦,唔想諗喇〜」

「咁行啦〜」

食完嘢嘅時候都已經差唔多11點,我哋就出發去體育館揾Anson同Choco佢哋。

「原來個體育館喺你屋企附近,早知我過嚟呢邊同你食早餐啦」我對阿盈講。

「你覺得如果我約你嚟呢邊,你會準時到咩……」阿盈無奈地回應。

雖然阿盈咁講真係好衰,但佢講嘅的確係事實。

同朋友約會遲到我就真係好少嘅,但成日都食唔到早餐就係真嘅。

如果約喺呢到等,我諗我嚟到嘅時候應該就已經得返10分鐘食早餐。

「咁你又冇講錯嘅……」

「我打俾佢哋睇下佢哋兩個到未先」阿盈對我講。

「我哋去嗰邊長櫈坐低先啦」

行緊去坐嘅時候,阿盈個電話響起。

「我哋都啱啱到咗體育館喇」阿盈回應。

「咁我哋上嚟2樓啦,2分鐘到」

然後阿盈就收咗線。

「上去2樓啦我哋,佢兩個原來早過我哋到,已經攞咗場喇」

我拖住阿盈向樓梯嗰邊行。

「行後面啦,後面有𨋢搭上去,一出就係個場喇〜」阿盈對我講。
係文啊
車仔搭完𨋢未啊
部𨋢唔知飛咗去邊
10/10
終於追到啦, 一次過睇曬得好正
樓豬
1000/10
Im
追文
今晚/聽日開始會漸漸keep返每日有文

11sir 係咪出卷搞到好忙
我估忙住貼身教導學生妹
仲有好多嘢
邊係
第62章 – 四人約會(下)

有嚟開果然係唔同啲……

對於從來都唔嚟做運動嘅我,真係完全唔熟路。

甚至連呢到原來有𨋢搭我都唔知……

上到球場嗰層,一出𨋢就已經望到Anson同Choco。

「又幾快喎你哋〜」Anson對我哋講。

「唔通人哋會好似你咁成日遲到?」Choco望一望Anson然後講。

「開波啦,咁多嘢講」阿盈攞起咗地下嘅羽毛球拍打向對面。

見到個波飛緊過對面場,我即刻執起地下嘅另一支球拍準備還撃。

話咁快就已經打咗2個鐘,又係時候要交場。

「呼,好攰啊」我自言自語。

「你打咗唔係好多下咋喎〜」Anson聽到之後回應我。

「體諒下人哋真係咁難咩?」Choco出聲。

「唔係……」

「唔好鬧交啦,有咩好嘈啫,係車仔少做運動咋嘛」阿盈跟住挨咗落我到。

「唔好挨啦……咁多汗……」

「你唔鍾意丫?」阿盈扁起個嘴同我雙眼對望。

「點會喎〜」我伸出雙手大力攬返住阿盈。

「喂呀〜〜」

「好心你兩個就唔好咁痴纏啦,公眾地方嚟㗎……」Choco講完嘆一嘆氣。

「你理得我哋啫〜」阿盈繞住我手臂講。

「唉,服咗你哋……」

「上面好似有緩跑徑,不如上去睇下囉?」Choco問我哋。

唔係嘛……竟然仲要去跑步……

羽毛球我都叫做曾經小學係校隊,所以打到幾下。

覺得我係校隊好似好勁咁?

但其實我都係識正正常常咁搓下波㗎咋。

你哋都唔係唔知㗎啦,小學嗰啲校隊都係流流地,類似興趣班咁㗎啫。

不過都起碼叫做係應付到嘅運動。

跑步呢家嘢,我就真係搞唔掂喇。

平時好日都唔行下,唔好話跑啦,連急步行都就快喘晒氣。

拖住我嘅阿盈見到我面有難色,於是代我出聲。

阿盈:「車仔唔想跑啊,我哋上去休息啦」

Choco:「咁渣㗎〜」

阿盈:「你哋想跑咪自己跑囉,我哋坐低等你哋都冇所謂」

Choco:「咁又唔好,難得約到齊4個人出嚟。不如上去緩跑徑旁邊啲長櫈坐低抖下傾下偈啦」

跟住我哋就上咗去最頂嗰層。

一出𨋢就已經望到條緩跑徑。

原來而家已經發展到會有得喺冷氣環境入面跑步,我仲以為一定要喺公園或者運動場嗰啲添。

「坐嗰邊啦〜」Anson指住落地玻璃嗰邊講。

我哋4個一字排開咁坐喺長櫈,面向街外。

「車仔,你估下我屋企係邊座?」阿盈問我。

係喎,唔講都唔記得,呢到可以望到阿盈住嗰個屋苑。

「係咪橙色嗰楝啊?」

「嗰邊楝楝都橙色㗎啦,玩嘢咩」阿盈meet一meet我。

「唔係啊,我話嗰楝啊」我指一指嗰個方向。

「唉,我都唔係住嗰邊,叫你接我就死緊啦」

「我點知喎……平時都唔會入嚟呢邊嘅我」

「唔理呀,你要自己行熟佢,然後遲啲嚟屋企樓下接我啊」阿盈側一側頭挨住我。

唔係嘛……

呢個任務對我嚟講真係有啲難度……

「盡量啦……」

「冇得盡量呀〜 係一定要〜」

「好啦好啦……」

結果成個晏晝就坐咗喺到傾閒偈。

雖然除咗傾偈之外就乜都冇做過,但係可以有個weekend咁樣休息下都幾舒服。

希望之後都可以有多啲呢啲休息嘅日子啦。

走嘅時候我送阿盈返屋企。

「唔知係咪我錯覺,Anson同Choco嘅關係好似冇以前咁好嘅?」我問阿盈。

我覺得佢哋又唔係分咗手面阻阻咁嘅,但硬係好似有啲唔夾咁啫。

「乖,唔好問咁多啦,你要知嘅時候就會知㗎喇。」阿盈摸一摸我個頭。

「我上去喇,星期一見啦〜」

「咁好啦……」我回應。

唔知到底係咩事呢???
有文推一推先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞