[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
啫係講緊我嗰陣嘅事啫……

我諗阿盈都唔知我經歷過嗰啲嘢。

唔同阿盈講啦,又唔係咩開心事,而且都已經過咗咁耐。

「做咩唔出聲啊?你以前都俾人蝦過?」阿盈擔心地問。

乜我咁易就俾人睇穿㗎咩。

「哦…… 冇咩嘅,諗返以前少少事啫」

阿盈行咗過嚟攬住我。

再細細聲同我講

「冇事㗎……」

同呢一刻嘅內心相比,係前所未有嘅温暖。

「我冇嘢啊……」

「你咁嘅樣都話冇嘢,講笑咩」

「俾你攬完冇事喇,你繼續講故事啦」我望住阿盈笑一笑。

「咁我繼續講㗎喇〜」

「咁啱啱講到Zoe就俾班女仔蝦啦。喺跟住嘅幾個月,全班都係冇乜幾多人理佢,得佢個隔離位同佢做咗朋友。坐佢隔離個女仔原本就係嗰種冇乜朋友,又好難相處嘅人,所以佢兩個可以熟到都係好事嚟嘅」

「嗰陣佢嘅成績亦因為呢件事所以跌咗少少,不過都仲有頭五,我都幾佩服佢咁都仲有心情温書」

原來嗰陣就係因為咁,所以先成績差咗。

「見佢而家都好似冇事啦,今個學期都拎到級第二」我對阿盈講。

「都係嘅,但睇落佢都好似都冇乜人理咁。雖然我同佢唔係好熟啫,但都想佢有好朋友陪佢嘅,可能係出於同情心掛」

「嗰陣見到班女仔有意無意咁杯葛佢,但我又乜都冇做,諗返都有啲漸愧」

唉,不過我都明。

又會有幾多人肯為一個同自己唔熟嘅人挺身而出呢,所以都冇得怪阿盈。

「冇咩嘅,我覺得時間耐咗就自自然然會冇事㗎喇〜」我回應。

「嗯,都係嘅。估唔到你都有經歷咁多嘢」

「過咗去啦都,而家咁樣咪開開心心〜」

「見到你識笑返就知你應該冇事喇」阿盈meet一meet我塊臉。
其實同Zoe一直都係純友誼
邊係
揾到有個明自己嘅人 未嘗唔係一件好事
諗太多
十一蛇早
啲人諗嘢複雜好多
都生存到嘅 難啲囉
阿盈行咗過嚟攬住我。

再細細聲同我講

「冇事㗎……」

同呢一刻嘅內心相比,係前所未有嘅温暖。

好甜啊
比人攬咩感覺
今日呢到停更 紙言照常每日更新
第57章 – 聊天室

當晚返到屋企,我收到嚟自小雲嘅message。

小雲:「Hello〜 你得唔得閒傾下偈啊?」

唔知小雲咁夜揾我咩事呢?

我:「我ok啊,做咩咁夜都揾我嘅?」

小雲:「冇咩嘅,好似好耐冇同你傾過偈,想揾下你啫」

我:「近排都冇咩特別嘢忙啫,學期都係啱啱開始」

小雲:「咁又係,我近排都係冇咩搞。恭喜返你拎咗科第一先啦!!」

我:「都係好彩啫」

小雲:「咁你冇返咁上下努力都唔會拎到嘅」

唔知點解,我硬係覺很今次同小雲傾偈好似好奇怪。

應該話係好生硬?

唔知仲以為我哋啱啱識咗冇耐。

唯有我揾啲話題同小雲傾下啦。

我:「係呢,你諗住下年揀咩科啊?」

小雲:「我諗我應該會揀中國文學同中史啊。因為我對嗰啲理科又冇乜興趣,而且成績又一般」

呢個決定都幾合乎小雲嘅常態嘅。

小雲本身就係啲鍾意寫好多字嘅人,所以呢啲文科就啱晒佢啦。

我:「都好啊,揾到自己有興趣嘅科嚟讀,但係學校要揀3科喎,淨低嗰科你未諗揀咩?」

雖然我都係淨係諗到2科想讀,不過都照問下啦。

小雲:「淨低嗰科我未諗到啊。咁你呢,有冇邊啲科係特別有興趣?」

我:「我覺得自己對科學嗰啲都算係有興趣嘅,所以諗住揀物理同化學囉」

小雲:「唔揀埋生物嘅?」

我:「唔啦,雖然呢科個成績唔差,都叫做拎到個全級頭十,但始終覺得唔啱自己讀囉」

小雲:「點解啊?都係背啲嘢再答下題目啫,感覺唔難㗎喎」

我:「你都唔係唔知㗎啦,我本身就唔係幾鍾意背書,再加上我又冇興趣去讀人呀動物呀,嗰啲咁嘅構造」

小雲:「咁睇嚟你都揾到自己嘅興趣啦。我諗你應該都會揀埋M1/M2嗰啲數學掛」

小雲:「話晒都科第一喎你,你都讀唔到嘅話,都冇乜邊個可以讀到啦,最多到時唔啱咪drop囉」

小雲講嘅嘢都有道理嘅,到時唔鍾意咪drop囉。

我:「其實我真係冇諗住揀嗰啲M1/M2,一係我遲啲去揾陳sir傾下囉,咁樣好似好啲」

小雲:「係呢,你係咪已經同阿盈一齊咗喇?」

竟然會單刀直入咁突然問呢樣嘢,唔太似小雲平時嘅作風喎……

我窒咗一窒,然後回應。

我:「係啊…… 你又會知嘅?」

突然,我收到Lily揾我嘅通知。

應該唔係咩緊要嘢掛,都係一陣先覆啦。

小雲跟住好快就覆返我。

小雲;「點會唔知,你哋今日喺班房咁明顯」

小雲:「恭喜晒你哋啊〜」

我:「你咁講搞到我好尷尬…… 我又點會知阿盈會咁㗎啫……」

小雲:「一齊咗幾耐呀?收收埋埋又唔話俾大家知」

我:「我都冇特登唔講…… 你唔覺特登揾人講話同阿盈一齊咗會好奇怪㗎咩?」

小雲:「咁你都啱嘅〜 不過你哋兩個都係我好朋友,我見到你哋一齊咗,我都會開心㗎〜」

唔知點解呢句好似有啲奇怪,好似特登強調某啲嘢咁。

算喇,都係唔好諗太多。

我:「你都唔好話俾其他人知住啊,阿盈佢好似話唔想喺學校咁公開」

小雲:「你哋咁都叫唔公開咩XD 今日應該已經令到全班都知啦,仲話唔公開」

又好似係喎,今日阿盈咁鬼張揚……

小雲:「好啦,夜喇。我瞓先喇,聽日喺學校再見啦〜」

我:「早抖〜」

跟住我就攤咗上床休息。

一攤上床,就醒起啱啱Lily揾過我。

唉,今日已經好攰,聽日早會仲要上台拎獎。

我都係早啲休息算,聽日再睇下Lily揾我係咩事啦。
今晚唔得閒 一次過出晒今日2篇
一禁入黎就有文
小雲收完線之後應該喊到收唔到聲
隔住個芒都feel到陣醋味
好痛啊
lily應該係通水
爆喊雲
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭萬一咋
小雲喊緊喇
嗚嗚。。。
愁雲慘霧
「TaiwanWarmPower」今晚(15日)在臉書發文,呼籲民眾一同連署「德國聯邦議會第95643號請願書」 ,支持「請求德國與中華民國(台灣)建立外交關係」,內文中指出迫害人權的中共不應代表民主自由的台灣。小編表示,可參考連署教學影片,2分鐘左右的時間就能完成簽署,如能在10月9日前達成5萬人連署,就有機會將此議題送進德國國會。

#AntiChinazi

Source: https://m.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2916703

連署教學from TW:
https://www.facebook.com/allen.taiwangermany/videos/pcb.2942668175748064/2942643702417178/?type=3&theater

連署link:
https://epetitionen.bundestag.de/petitionen/_2019/_05/_31/Petition_95643.mitzeichnen.html

大家幫下手, 聯台灣抗邪惡強国

仲爭900咋
而家都準備出文
應該已經過咗最鍾意嘅時候?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞