[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
有心
之前一講起,佢就會講呢句
都好嘅有得笑
甩未
短期內都冇得甩啦
今晚冇文 有要事做

遲啲(聽晚)補返俾大家
「多謝你啊,係第一個呀」

「XDDD 唔阻你休息喇,大家都早抖啦〜」

我冇覆到就去咗瞓,因為真係好攰。

第二日起身,嫲嫲同我講咗句生日快樂,仲話會買個蛋糕返嚟同我點蠟燭。

除此之外,都係好似平時咁過。

其實我覺得生日咪又係咁樣過,使乜當係一個特別嘅日子。

即使係生日,咪又係要温書,咪又係要返工返學。

晏晝嗰陣,電腦又收到訊息,今次係小雲。

「車仔生日快樂啊〜」

我又望一望電腦個鐘,係12:24。

「多謝小雲,又會咁準時12:24嘅 XD」

「我上年都係呢個時候打電話俾你㗎,係你冇為意咋嘛」

乜原來係㗎……

我:「乜係咩,sorry啊,我真係唔知道 TAT」

小雲:「生日講咩sorry啫,今日會去邊到玩呀」

我:「冇啊,我去咗嫲嫲屋企陪下佢咋。話晒都老人家,唔知仲有幾多機會可以見面嘛」

小雲:「咁乖仔,寧願陪嫲嫲都唔去玩。好啦,唔阻你陪嫲嫲喇〜」

跟住成個晏晝仲收到晒嚟自阿天,雯雯……

唉,太多喇,我都係唔列晒出嚟,總之就係所有人啦。

成世仔都未試過有咁多人同自己講生日快樂,原來多朋友都會有啲咁嘅麻煩。

夜晚嘅時候,嫲嫲拎咗個新出未夠半年嘅天使蛋糕出嚟。

其實我一直都想試下,因為見佢好多cream好似好吸引,但係又冇理由一個人買嚟食㗎嘛。

嫲嫲將蛋糕上嘅蠟燭點著,然後講咗句

「車仔,許願先啦」

我雙手合十,再合埋眼。

許咩願好呢…… 其實我又冇咩願望。

不如我幫身邊嘅人許願啦!

「希望未有另一半嘅都可以同鍾意嘅人一齊。如果有另一半嘅就長長久久,唔好鬧交!!!」

我打開眼,將蠟燭吹熄。

願望應該會實現掛。
返工前出返俾大家先
屌 白痴車啊
又係時候屌下車仔咁蠢
每日兩屌車仔
究竟車仔畀我哋屌得多會唔會聰明咗
定係會越屌越蠢
個願望。。。
車仔呀車仔
點解你咁弱智㗎
每日一屌
每日兩屌
又無文
on9願望
Sorry 啊 樓主今日太忙 唔記得出文

記住數先 差2篇
慢慢嚟唔洗急
搞掂自己嘢先
慢慢啦 唔急
第49章 – 偶遇

〜12月31日〜

我比約定時間早咗45分鐘到。

雖然只係6點幾,但天都已經開始黑,海旁都開始熱鬧。

今日天氣都幾凍下,我特登戴條頸巾出去費事冷親。

沿住海邊一直行,聖誕氣氛十分濃厚,周圍都係一對對情侶,仲有好多聖詩團喺到唱歌。

有時都幾佩服聖詩團啲人,喺咁嘅天氣都仲可以企喺到唔郁,大大聲咁唱歌。

俾著係我嘅話,我一定凍到聲都開唔到。

雖然氣氛真係好好,但我的確唔鍾意人多嘅地方。

所以我冇停低過腳步,繼續跟住人潮向尖東方向行。

行到近尖東站附近,我望到條樓梯連住平台花園就行咗上去。

「估唔到呢到風景都幾好,人又少,又可以望到對岸嘅燈飾」我自言自語。

我揀咗張望海嘅長櫈坐低咗,真係好舒服。

突然,有人從後遮住咗我對眼。

「你估下我係邊個?」

「阿盈?」

其實我都係估估下,不過認得把聲好似係。

「叻仔!」

佢坐咗喺我隔離個位。

「你又知我喺到嘅??」我問阿盈。

「樓下係尖東站嘛,搭出嚟嗰陣企咗成程咁攰,我咪諗住揾個地方有位坐囉。點知一上嚟就見到你喇 haha」

「又會咁啱俾你撞到……」我細聲自言自語。

「可唔可以俾我挨下啊?企咗成程車好攰喇〜」阿盈挨住我膊頭問。

「都冇得唔得啦……」

然後,佢又瞓著咗。

我伸手繞住佢條腰,費事佢瞓瞓下跌咗個頭落嚟,亦都令我坐得舒服啲。

〜15分鐘後〜

仲有5分鐘左右就到約定時間,我決定拍一拍阿盈條腰叫醒佢。

「嘩,點解瞓醒凍咗咁多㗎……」

「係咩,我覺得差唔多咋喎」我對阿盈講。

阿盈跟住將隻手放上我手背。

凍到死屍咁……

「一係我俾條頸巾你啦,你臨走嗰陣還返俾我」

我除低條頸巾遞向阿盈。

「唔該你啊」

「行啦,就快遲到喇我哋」
仲差尋日1篇同今日2篇
車仔是弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞