[校園]《再見了,還會再見嗎?》(4)

873 回覆
12 Like 4 Dislike
「講返正經嘢先,今次揾你係想話你知個缺點已經幫你取消咗喇」陳sir將一張仲熱嘅中二下學期成績表遞俾我。

「你睇下有冇其他問題。如果冇嘅話,喺張form揾返自己個名,然後隔離簽返就得」

我諗應該都冇㗎啦,都係得嗰個位要改啫。

睇一睇張新成績表,優點/缺點嗰欄乜都冇寫,ok啦。

我拎起張form揭咗去第二頁揾返中二嘅改進計劃。

原來Lily同Parco都已經簽咗。

都好耐冇見過佢哋,遲啲叫佢哋食個飯先,話晒都係朋友嚟。

我好快咁簽返個名,再遞返張嘢俾陳sir。

「車仔,今日放學之後再見啦〜」

吓,咩放學之後見,點解我唔知陳sir講緊乜。

係咪我啱啱聽漏咗啲咩呢?

坐返埋位後,我仔細咁諗。

但係我又好似冇聽漏嘢喎。

「叫名嘅幾位同學而家出一出嚟啊,羅巧盈,張轟浩,……」班主任Miss Wong喺老師枱到叫我哋。

我同阿盈,仲有幾個都有被叫名嘅同學行咗出去。

「你哋應該都拎慣㗎喇,不過我都循例講一次啦。今日放學之後記得去禮堂做早會頒獎典禮個綵排啊。去到揾陳sir點名,佢會講詳情俾你哋知㗎喇」

乜又係你啊陳sir……

點解好似咩雜務都係佢做咁嘅??

又係我哋級嘅訓導主任,又要搞改進計劃,又要負責頒獎典禮綵排,仲有好多好多……

乜學校真係咁缺老師咩。

算喇,作為學生都係唔好理同唔好問咁多。

「車仔,綵排完我想去食糖水丫」阿盈企喺我個位隔離講。

「到時去囉,反正綵排完又冇咩做〜」

「唔准偷偷地綵排完自己放學㗎〜」阿盈輕輕力meet住我塊面講。

「我同你一齊去綵排㗎喎,點會偷偷地走咗啊」

「咁我食飯再過嚟揾你啦」

「今日唔好理佢哋,我哋兩個人自私食啦」阿盈喺我耳邊細細聲講。

阿盈喺我耳邊細細聲講嘢嗰陣,好似喺我耳仔吹緊氣咁。

搞到我成身都起晒雞皮。

「哦,好呀……」

小息嗰陣,小雲無啦啦拎轉頭問我嘢。
小雲今次會唔會問佢有咩比唔上阿盈
甜到漏啦
扯咗未
小雲察覺lu
小雲GG
雲B
好甜啊
小雲
紙喺包唔住火㗎
喺班房問咁癲
邊有咁易
都可以做好朋友
可能冇事呢
唔會走咗㗎 仲係同班
轉咗派
擰轉問功課啫
仲有阿盈
第55章 – 綵排

「車仔,你今日放學之後會唔會落去温書丫?」小雲擰轉頭問我。

「我約咗阿盈啊……我哋下次再一齊温啦」我回應佢。

其實我有諗過同小雲講,我已經同阿盈一齊講㗎。

話晒佢都係我喺呢間中學比較熟嘅朋友。

雖然而家已經冇以前咁熟,但起碼都叫做係曾經最熟,或者係好重要嘅人啦。

不過算啦,既然阿盈又話諗住唔刻意講俾大家知,咁咪keep住地下情咁囉,反正我哋雙方又唔介意。

「咁好啦,下次再一齊温〜」

〜放學後〜

「阿盈,我行得喇〜」我行咗去阿盈個位前面等佢。

「你坐喺Choco個位先啦,我要填埋1A班張秩序表一陣交俾陳Sir啊」阿盈一邊寫一邊講。

「咩秩序表嚟㗎?」

「我做prefect守1A班嘛,所以咪要寫返佢哋今日嘅表現,再交上去俾訓導囉」阿盈回應我。

我睇一睇阿盈寫嘅嘢,

小息(一):秩序良好,大部分同學都能保持安靜

小息(二):某幾位同學特別嘈吵(1,2,24號),秩序尚可,有待改善

乜寫嗰啲嘢咁行貨……

「你寫得咁求其,陳sir收唔收貨㗎?」我替阿盈覺得擔心。

「得㗎喇,個個寫啲嘢都係咁上下,我都係跟住Sample背要寫乜㗎咋」

原來做領袖生咁鬼輕鬆……

「小雲,你寫完秩序表未啊?我一陣會見到陳sir,幫你交埋丫〜」阿盈擰轉頭同坐喺後面嘅小雲講。

「好呀,唔該晒〜」小雲將秩序表遞俾阿盈。

「幫我去locker拎本英文workbook得唔得啊?」阿盈問我。

「女朋友叫到,點會唔得啊〜」我喺阿盈耳邊細細聲講。

「喂呀,好痕丫〜〜〜」

「乜你都知好痕㗎咩〜」我笑返佢。

然後我除低書包行咗去locker嗰邊。

上咗鎖嘅……

「locker密碼係咩呀?」我嗌過去問阿盈。

「叫得你開,你知嘅〜」
係文啊
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞