(推上報) 保良局訓練營的惡行

1001 回覆
925 Like 9 Dislike
香港真係好撚變態
竟然仲可以有啲咁撚荒謬既事發生
好彩而加資訊科技發達
好撚快全香港都會知有呢件事發生
我中四都去過保良局個camp 真心on9
當時我地仲有同學途中發燒暈左 返左屋企
之後仲要人地好返要即刻歸隊
雖然個camp用意係想我地團結 唔好靜係諗自己 又抑或是孝順父母之類既野
但其實個camp有好多野都係做得過份左
一開波個教練話就算你幾唔滿意 就算做戲你都要交到戲
最尾一日要爬2米牆 爬完就完左成個camp 但我地超左時 仲有5-6個人完成唔到
又話唔比我地返屋企 唔準有人走 又講勁多野去話我地廢柴
到最後全級學生晒係到求教練比多幾分鐘我地 上埋最幾個人
佢仲要話跪都無用啊 你地keep住跪啦 做唔到就係做唔到
仲話教練同老師可以走先
最最後係有幾個男同學出沖黎真係好似拍緊戲咁求佢 佢先比多5分鐘我地

如果係衝出黎打柒佢就好笑
呢啲camp仲唔人道過大學啲濕鳩con會
推爆佢老母個臭閪
追完成個post
原來我以前參加過既營
公司名同當年一樣
做到咁大 咁好生意

當年罰 鴨子跳
大叫 我以後要醒目啲 !
450 蚊 畢生難忘

2009 年入camp
宜家2017年 仲有咁多人 「體驗」 過

留名

請問宜家咩價位

2014年去 學校聲稱原價$1182 資助我地之後普通學生要$850 拎書簿津貼/綜緩有得再減 唔清楚有冇利益輸送/抽水
另外冇得揀唔去 通告寫到明係正規課堂 必須出席
以上屌我地班奴性重我明
以前學生至到大學畢業我都係咁諗
問題係香港你唔係富二代點唔係奴隸
拎住扮2-3萬人工可以做d乜
買樓做樓奴?
霸氣屌7老細同佢講唔撈?
咁錢從何來
老豆老母老左唔洗養?
開公司做老細就唔洗捱?
起步期R客R投資個時咪一樣求人
我明白你地讀緊書未入社會
一切好理想化
但除左出生有錢 父母仲要開明
如果唔係邊有自由
邊唔洗做奴隸
文革個時好多人就係以為唔做奴隸推翻左地主就唔洗做
結果係點中國答左你
正好似篇廢人潮文咁
呢個世界大部分人都唔會心想事成
如果會天下一定會大亂
你可以屌我地奴性重
但好大機會幾年後你同我地一樣
正正常常屌黑警 但除此之外乜都做唔到

屌你咪撚擺個老屎忽款出黎叫人忍啦
我就出左黎番緊工完全唔明個camp同你講個堆野有咩關係...出左黎社會既忍耐係為家人為前途為錢...請問係呢個camp忍黎係為咩?要拋棄自己尊嚴去忍? 你番工受到無理對待都會resign啦...定係你條底線過低咋?

有d巴打話驚退出會比人記大過
退校
咁正常醒目少少係咪寧願忍幾日
為左唔好有以上結果
至於個camp錯既地方係唔識因材施教同太嚴
至於底線呢樣野 雖然我現實中又唔係真係好缺錢(起馬唔做野幾年都ok)
但如果唔好彩父母大病冇錢
我到時底線的確係會低少少
返工有乜盡量頂下
最多轉工唔會直接resign
真係要推
唔明點解咁on9聽指示做
推呀推呀
Btw 蘋果記者你好 我係你煩夠未呀
事件受害者之一

去搵蘋果好過等蘋果見到你
求Gorilla Facebook /Ig 有冇巴打可以起到佢底
當初比佢搞到人唔似人 鬼唔似鬼
追完成個post
原來我以前參加過既營
公司名同當年一樣
做到咁大 咁好生意

當年罰 鴨子跳
450 蚊 畢生難忘

2009 年入camp

留名

請問宜家咩價位

600都黎啦 貼錢買難受呀
呢個濕9 CAMP就杰囉
果陣6-7年前
學校第一年報呢個CAMP 叫D F.5師兄做白老鼠
夜晚訓訓下覺 個SIR衝入間房 叫全部人起身唔準訓出去罰 蛙跳 掌上壓
成班連原因都唔知
個呀SIR仲串77話 "依家罰你咪罰你囉,咩呀"
加上岩岩比人嗌醒 個人燥 班師兄即刻黎料
衝出去圍柒個呀SIR 仲一路大嗌"依家打7你咪打7你囉,咩呀,阻撚住呀叔訓覺"
打撚到佢變豬頭
學校知左之後掩飾件事冇報警 記左全部人2個大過算
從此學生都唔洗再去
呢件事都成為學校既傳說

利申: 港島著名BAND3尾中學
斯德哥爾摩症候群
追完成個post
原來我以前參加過既營
公司名同當年一樣
做到咁大 咁好生意

當年罰 鴨子跳
450 蚊 畢生難忘

2009 年入camp

留名

請問宜家咩價位

600都黎啦 貼錢買難受呀

我3年前去資助後都要850
果陣6-7年前
夜晚訓訓下覺 個SIR衝入間房 叫全部人起身唔準訓出去罰 蛙跳 掌上壓
成班連原因都唔知
衝出去圍柒個呀SIR 仲一路大嗌"依家打7你咪打7你囉,咩呀,阻撚住呀叔訓覺"
打撚到佢變豬頭
從此學生都唔洗再去
呢件事都成為學校既傳說

笑左
果陣6-7年前
成班連原因都唔知
打撚到佢變豬頭
從此學生都唔洗再去
呢件事都成為學校既傳說

笑左

爆料俾東張西望啦

言語上威逼
用水噴落你地到
威脅唔參加就要退學
呢d全部都係刑事責任
請唔好退縮 要班仆街去坐監好好反省下

睇到上面啲留言真心火,犯硬刑事罪嘅野講到係為左人好 係咪癡撚左線呀

上面有巴打話曾經有訓練畜浸個學生頭落水到

隻訓練畜犯法

我個時係見唔到你講緊既野
你搵到證據可以試下告佢
可能因為我個班人都係乖乖地
醒目少少見個情況咁唔對唔實唔會頂撞班阿sir
你跟佢做野佢點特登搞你
咪講左做幾日戲忍下咪當train下EQ
一係你就係有錢仔未捱過
如果唔係入到社會大把野你受
無論你做醫生定律師實習個時都要受氣
無人會care你係學生定新仔
D 老細係真係可以同你講你唔咁做可以即刻唔洗再返
而且office入面d暗箭恐怖過你明面上比人威脅好多
講左咁多我知大部分都聽唔入耳
只係想講凡事兩面睇
你只會負面思考好難成器

巴打,我諗我同你都buy呢套訓練,但我諗個問題係呢套訓練唔會任何人都適合,同埋我認為如果有一班青年人未對面對社會有覺悟,你咁早同佢地講要軍訓要學面對DSE其實都浪費時間,因為我地只係硬將我地覺得岩果套套用係所有人身上。講番個post,我依然覺得班阿sir都係用心教(可能未必岩所有人),我覺得最大問題係強迫同威迫參加

我完全明白代溝點黎
真正難受既唔係咩叫你食敏感食物 浸水呢d
可以係上司人前讚你點點點最後appraisal 比爛grade你搞到你冇得升 原因係為左拎你黎上位
個種感受係好難明
只能講我細個果時同佢地諗野差唔多
希望大個左會明

算鳩吧啦 一係就教練 一係就未撚入過去 係到講風涼野

老實講我真心覺得呢種camp on9 得來又真係有點兒作用。

諗深一層。佢俾左個合法平台大家學識點樣力排眾議地堅持自己理念同公義去反抗 又 或者實踐 if you can fight them then join them 既厚黑精髓 (都叫到做提升EQ掛??)。

呢d人生camp目的唔係要你學團結,唔係要你學什麼狗屎垃圾積極向上。反而係要求你敢反抗不公義,訓練你點樣係壓力下反擊比你有權勢既上位者。

試諗下。一個學生可以點樣係強權底下忍辱求生,用唔同既方法反擊。前題係你仲要夠膽色有合理可行計劃地反將佢軍。大佬,以一介中學生就已經有魄力用一大段時間去搜集資料backup自己論點(事實搜證)。另外居然可以再運用人際關係網搵到心理學系既學長(專業意見)支持自己。絕對提升到自己既綜合能力。

老老實實,寫呢篇文既王同學反而真係學到精髓。一個人就將班on9 教練反轉。反觀一般人受到惡意攻擊都只係默默忍受,如同羔。( 有幾多屬於高智慧,精英階層學生被虐後有反擊過 ?? )

當然。無用置疑地呢類camp存在就係一種錯誤。只不過總有一部分出類拔萃既精英可以從中升華,進而大大成長。

咁多位camp教練,你地所做既事,目的都係想參加既學生有所成長。依家有一個學生就係靠住你地既不知所為教學誤打誤撞地成長到可以反殺你地既程度。

蜘蛛仔出世第一樣食物就係佢地母親既屍體。咁多位camp教練你地就係呢位咁出色既同學仔進入社會前既第一道菜。安息啦。

呢個係我係呢幾篇文章獲得既個人不客觀睇法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞