(推上報) 保良局訓練營的惡行

1001 回覆
925 Like 9 Dislike
教畜死全家
唔阻你地繼續屌阿sir
話我係阿sir個d我笑左
我出camp之後一次都無搵過佢地
包括聽到大佬sir死左(個時佢帶我個班)
有時明白忠言逆耳個感受
以我經驗個年班阿sir冇做過乜逼人食野 浸人個頭落水
所以我感受可能同你地唔同
如果係真你地告佢我覺得係幾正常
因為過左火
主要係想大家唔好一味屌
諗野諗多幾面

明明已經可能涉及刑事案,都仲要幫住佢地。
有冇諗過呢件事超唔合理,喺度詆毁人嘅尊嚴同身體。
學你話齋,出到社會係殘酷。咁唔通做人就唔使有底線。
唔阻你地繼續屌阿sir
有時明白忠言逆耳個感受
因為過左火
主要係想大家唔好一味屌
諗野諗多幾面

青山醫院精神科高級醫生曾繁光昨指出,過去十多年,他先後接獲數宗因抵受不住有關課程的激進手法,而患上急性精神病個案,曾參加這類實驗課程的他表示,有關導師會運用心理技巧,強迫學員將個人情緒全部宣洩出來,然後播放勵志歌曲,並讓其他學員抬起擁吻,令學員情緒意志高漲。

唔使咁多廢話,呢班上同類課程患左急性精神病人嘅係咪唔捱得,係咪應該俾社會淘汰,你講係就得喇

我出camp 個個月都應該有急性精神病
個腦只係諗住班仆街呀SIR比天收
全世界都好似係我仇人咁
過左一排先好返
有間中學有年去完過半級病哂 係重病果種入哂醫院 衛生署知道哂 果時學校同教練勁淆抵 班教練比家長屌到仆街
小學中學都被逼去,根本就係大龍鳳夾硬迫你感動諗起都想嘔,成個營都反智想洗你腦,啲流程一定係做鳩你失敗,然後摧毀你自尊,最後俾你成功,歡呼擁抱,等你以為真係克服難關好撚掂,其實根本騙局一場。

舉個例話要成級限時內爬高牆,一開始收晒你啲電話手錶等一切計時工具,話你唔成功對唔住老師父母乜乜乜(用高牆代入dse),然後迫你滅爛啲班嘅嘢,影失敗相,啲同學就喊到乜咁入晒局,其實清醒啲嘅就會知係特登令你悔疚,但其實我唔覺得輸個game有咩值得講到好似冇晒希望係廢人咁然後扮晒嘢話俾多次機會,其實啲人體力都係咁上下有咩可能咁撚攰第二次會仲快根本係隔離啲濕鳩教練幫手稱上去然後俾多咗時間,做你成功,然後就重塑你自尊等你以為真係得,根本就係真人show,甚至drama嚟佢玩晒佢就係宇宙真理咁

最乞我憎係佢啲懶感動播歌時間夾硬曲解啲歌詞,啲教練好明顯唔撚識字想衝出去打柒佢,受落果啲同學都唔知係咪智商有問題

後尾仲要我哋寫紀念冊講吓有咩特著同感謝我係一片感動文中堅持寫咗千字文講述佢幾日內如何扭曲學生價值觀同令我哋認識社會嘅殘酷,令我哋知道過程唔重要最緊要做到結果,社會係唔講道理弱肉強食之類諗起都覺得自己好勇而且係冇俾人追究嘅可想而知佢根本唔會睇

推到個垃圾camp上報
參加過不下三次,雖然手段有少少極端,但其實堅係令參加者體驗到好多正常生活好難體會到嘅正面價值觀:團結,拼勁,捨己為人,堅忍不拔...etc. 起香港我未參加過第二個 camp 好似佢地咁有效。

不過我都認同唔係個個人都接受到個種訓練模式,但係我覺得每個人都至少能夠參加一次。因為適唔適合,其實都係要試過先知。

屌 你死撚咗佢啦
追完成個post
原來我以前參加過既營
公司名同當年一樣
做到咁大 咁好生意

當年罰 鴨子跳
大叫 我以後要醒目啲 !
450 蚊 畢生難忘

2009 年入camp
宜家2017年 仲有咁多人 「體驗」 過

留名

請問宜家咩價位

我都係2009年入
因為食飯無服侍老師而要兔仔跳

絲打/巴打?
到宜家做野OT 到半夜 仲記得 「我以後要醒目啲!」
洗左腦咁
唔阻你地繼續屌阿sir
有時明白忠言逆耳個感受
因為過左火
主要係想大家唔好一味屌
諗野諗多幾面

青山醫院精神科高級醫生曾繁光昨指出,過去十多年,他先後接獲數宗因抵受不住有關課程的激進手法,而患上急性精神病個案,曾參加這類實驗課程的他表示,有關導師會運用心理技巧,強迫學員將個人情緒全部宣洩出來,然後播放勵志歌曲,並讓其他學員抬起擁吻,令學員情緒意志高漲。

唔使咁多廢話,呢班上同類課程患左急性精神病人嘅係咪唔捱得,係咪應該俾社會淘汰,你講係就得喇

個案五:被迫人前揭醜曾自殺
一名男子於接受該類課程期間,被迫將個人不可告人的醜聞向眾多學員披露,他及後擔心會有學員洩露其醜聞,使他身敗名裂,令他「唔安,坐唔落」,無法上班。曾繁光說,該名男子最後患上急性應擊障礙症,並企圖自殺幸獲救,需接受心理治療。

係咪抵死唔捱得,答我啦,仆街

有巴打回左我話係佢地唔識因材施教姐
人人承受力唔同
呢點佢地的確有錯
但我建議巴打你洗唔洗心理輔導下
好似幾激動
大家理性討論
你覺得我錯我無乜野
社會上唔應該只有一種聲音
你覺得我得罪你既我道歉先
惡行總結:
逼人體力勞動
含水噴人
逼人咬草
逼人食過敏食物
逼M到女同學落水

有漏既話請巴絲補充

對牛屎做掌上壓
喺石地做掌下壓 膝頭手掌流哂血先停
逼人唱國歌

腳踩人地個頭逼做掌上壓

我就是例子

仲有
要跪地赤腳跑
狂做鴨仔跳
夜晚間房出小小聲要罰做一百下掌上壓
我地迫住要洗衫 要同班主任乞洗衣粉
班主任鍾意玩9你嘅 就排十撚次隊都唔9比你
拎到洗衣粉仲要限時洗件衫
拎唔到洗衣粉 要被大大力咁屌
利申:好在我個班主任好人 講二句就有
有冇人起到Gorilla 嘅ig/fb呀!!!
當年我都有去到呢個camp 成班都好熱血係真既
最後個game 過唔到 我地仲主動話之後兩個月留堂
真係諗返起都覺得自己好撚on9

Btw 當年有個女朋友 又係去左呢個camp
去完返黎個人變撚哂 最後分手收場
垃圾學校
呢班教練出名欺善怕惡
因為我唔合作唔肯比佢洗腦 有個阿sir捉我行埋一邊單獨恐嚇我 話遲啲搵反黑同我傾計 之後又話咁唔想參與依家可以執野走 咁我就真係執晒野走 點知個阿sir即刻好聲好氣 死都唔比我走
仲有 迫學生聞教練隻鞋
屌 似洩慾多啲囉好冇
又有公審post
Admin 真係可以考慮下開返個公審台
當年我果班去完訓練營 成班人一出camp就打會原形

其中有個女仔係認真撚 去完訓練營之後比人洗哂腦 係咁鬧我地出返黎就變哂

有一次上上下堂無啦啦係到喊 話我地唔認真
當時人請留意,你地同校方傾同老師傾係冇用,佢地只會帶你地遊花園
你地重申一次如果冇滿意答覆,就直接向
1)教育局
2)教師牌照註冊教育局教師註冊小組
3)報紙

3方投訴

樓上正解
Cannot agree more

同意。
你哋同學校談判講數, 要列名你哋既後續行動。
又有公審post
Admin 真係可以考慮下開返個公審台

公乜撚審
知唔知道呢單野,已經上左好多次報紙
但係依然仲未解決
以上屌我地班奴性重我明
以前學生至到大學畢業我都係咁諗
問題係香港你唔係富二代點唔係奴隸
拎住扮2-3萬人工可以做d乜
買樓做樓奴?
霸氣屌7老細同佢講唔撈?
咁錢從何來
老豆老母老左唔洗養?
開公司做老細就唔洗捱?
起步期R客R投資個時咪一樣求人
我明白你地讀緊書未入社會
一切好理想化
但除左出生有錢 父母仲要開明
如果唔係邊有自由
邊唔洗做奴隸
文革個時好多人就係以為唔做奴隸推翻左地主就唔洗做
結果係點中國答左你
正好似篇廢人潮文咁
呢個世界大部分人都唔會心想事成
如果會天下一定會大亂
你可以屌我地奴性重
但好大機會幾年後你同我地一樣
正正常常屌黑警 但除此之外乜都做唔到

屌你咪撚擺個老屎忽款出黎叫人忍啦
我就出左黎番緊工完全唔明個camp同你講個堆野有咩關係...出左黎社會既忍耐係為家人為前途為錢...請問係呢個camp忍黎係為咩?要拋棄自己尊嚴去忍? 你番工受到無理對待都會resign啦...定係你條底線過低咋?
以上屌我地班奴性重我明
以前學生至到大學畢業我都係咁諗
問題係香港你唔係富二代點唔係奴隸
拎住扮2-3萬人工可以做d乜
買樓做樓奴?
霸氣屌7老細同佢講唔撈?
咁錢從何來
老豆老母老左唔洗養?
開公司做老細就唔洗捱?
起步期R客R投資個時咪一樣求人
我明白你地讀緊書未入社會
一切好理想化
但除左出生有錢 父母仲要開明
如果唔係邊有自由
邊唔洗做奴隸
文革個時好多人就係以為唔做奴隸推翻左地主就唔洗做
結果係點中國答左你
正好似篇廢人潮文咁
呢個世界大部分人都唔會心想事成
如果會天下一定會大亂
你可以屌我地奴性重
但好大機會幾年後你同我地一樣
正正常常屌黑警 但除此之外乜都做唔到

你唔好偷換概念啦大佬
你要慨嘆社會做人難就去上班台開個post慢慢講,但而家講緊個營係涉嫌干犯刑事罪案

Agger
成個camp根本就唔正常,點解有班人仲要合理化佢

斯德歌爾摩

同埋點解會assume上面留comment屌個camp啲人係未出黎做嘢?
呢班教練出名欺善怕惡
因為我唔合作唔肯比佢洗腦 有個阿sir捉我行埋一邊單獨恐嚇我 話遲啲搵反黑同我傾計 之後又話咁唔想參與依家可以執野走 咁我就真係執晒野走 點知個阿sir即刻好聲好氣 死都唔比我走

反黑 個阿sir係咪睇得太多戲中二病上身
我中四都去過保良局個camp 真心on9
當時我地仲有同學途中發燒暈左 返左屋企
之後仲要人地好返要即刻歸隊
雖然個camp用意係想我地團結 唔好靜係諗自己 又抑或是孝順父母之類既野
但其實個camp有好多野都係做得過份左
一開波個教練話就算你幾唔滿意 就算做戲你都要交到戲
最尾一日要爬2米牆 爬完就完左成個camp 但我地超左時 仲有5-6個人完成唔到
又話唔比我地返屋企 唔準有人走 又講勁多野去話我地廢柴
到最後全級學生晒係到求教練比多幾分鐘我地 上埋最幾個人
佢仲要話跪都無用啊 你地keep住跪啦 做唔到就係做唔到
仲話教練同老師可以走先
最最後係有幾個男同學出沖黎真係好似拍緊戲咁求佢 佢先比多5分鐘我地
推呀推呀
Btw 蘋果記者你好 我係你煩夠未呀
事件受害者之一
追完成個post
原來我以前參加過既營
公司名同當年一樣
做到咁大 咁好生意

當年罰 鴨子跳
大叫 我以後要醒目啲 !
450 蚊 畢生難忘

2009 年入camp
宜家2017年 仲有咁多人 「體驗」 過

留名

請問宜家咩價位

我都係2009年入
因為食飯無服侍老師而要兔仔跳

絲打/巴打?
到宜家做野OT 到半夜 仲記得 「我以後要醒目啲!」
洗左腦咁

痴撚線 嗰陣真係會覺得自己做得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞