靠玩poker賺過百萬 你問我答

902 回覆
96 Like 48 Dislike
華哥都已經比人拉左
空穴來風
路過想問下點睇gto?
Game Theory Optimal? 我自己覺得佢係新派poker嘅基本功,有啲似而家功夫個個都要學巴柔。如果仲係想靠打啤搵食就算唔用都應該了解吓。我最近都係睇Master Class上面Daniel N開班聽佢講過。不過以我自己經驗個人感覺呢啲技術/概率/分析用嚟打tournament有用過cash game好多(尤其係super high stake)。起碼跟住呢啲招數唔係話你一定入到Final table,不過其實入到錢圈都已經叫有賺。
我都想學
巴打係賭界英雄。
唔係個個沉得住氣, 至少我做唔到
想請問點解7 Q,8 K都唔俾錢睇下牌?
就係因為無A直接放棄呢一局?
原來你揸住以上是但一pair牌型,你small blind又會唔會繼續去呢?
其實冇話一定唔得,你鍾意2-7off suit都可以all in,因為poker技術去到最尾根本唔係打牌,係睇人打。

但正路來講要睇你打幾人局,如果隻揪heads-up,7Q 8K同花呢啲牌係可以去睇吓,操作吓。但如果9人桌而又成日用呢啲牌入局,好容易bleed死,買到花又唔係nut flush,買蛇好大機會要Runner runner,中pair又有機會輸kicker,會令到自己好尷尬,不如一早fold解決呢個問題。
明白,學到嘢了
因為其實我只不過玩過幾次
近幾次都係同朋友小賭怡情打下衛生牌,人數約6人左右
然後呢幾次全部都贏最多嗰個 贏多幾百咁(本都係幾百)
但我諗我地好新手啦,個個揸親牌個風氣都一定會俾chip睇頭三張牌
但我尋日九成時間都係揸2﹑5﹑7個啲垃圾牌(有五至六局直頭揸2﹑3,我直接放棄)
揸單支公仔(講緊j同q我都想跟)我已經心雄咁,覺得自己想好好學嘢玩上去,可能要調一調整心態
我自己就唔算係高手,不過呢啲新手family friends friendly 局因為玩家大多數都會flat call,好少preflop 2 3 4bets,你用2-5, 5-7, 8-10, 3-7,呢啲牌call會好過 公仔加單數牌。一來你call/pot 賠率夠(假設有三四家都call),二來如果air或者開出嚟好唔關你事你可以好爽手fold,中牌人哋又未必信覺得你偷雞。
好簡單
去玩online poker玩微額poker
少少玩幾萬鋪睇下自己係咪盈利玩家咪知
都係推薦用N8
樓主,我從你個賭場十年Post開始追到而家,見你最新係呢個Post,有啲題外話想問你。

1)百家樂真係冇路可以睇?但你又話見長庄/長閒就過三關,咁係咪代表長庄同長閒已經係一條路呢?

2)你話最好速戰速決,假設我有$100,直接100-> 200 -> 400 走人?

3)如上題,如果我第一口/第二口/第三口就輸呢?咁又reset返 $100-> $200 -> $400?

4) 我知道長賭必輸呢個原理,咁我贏咗三關之後,應該隔幾耐再戰賭場呢?

謝謝回答🙏🏻🙏🏻🙏🏻
1) 無路的,過三關嘅意思其實係以小博大,而唔係啲人賭纜以大博小。長莊長閒純粹比較容易啲,根據個人喜好你都可以單跳一莊一閒,啪啪痴2莊2閒。

2)係如果你嘅目標係$400。當你有$100可以玩,一鋪過嘅贏面絕對係好過分開10,000鋪玩,假設沒有最低投注。

3)唔係,你呢一種叫做賭纜,以大博小,多多身家都唔夠你輸。如果賭場沒有最高投注額,你呢個方法係贏緊,可惜賭場有限額同埋賭仔唔可能係無限金錢。

4)正常來講應該以後都唔好賭,唔輸就係贏!全職賭徒今時今日我估只可以喺啤牌poker/鋤大D/鬥地主,麻雀甚至捉棋呢啲against其他玩家嘅遊戲先有可能生存到。賭場嗰啲table game其實唔使諗,全部都係負EV。
第三個問題我唔係指用負追法,而係如果過三關入面斷咗一關應該點做。
例如我 100(贏)-> 200 (贏)-> 400 (輸),斷一關即刻走人?
呢個要睇你準備嘅本錢同埋心裏預算嘅回報。 $100本想贏$100,呢個最簡單嘅例子就係一鋪過贏輸都走。例如你有$1000本想贏$200-400,用$100過關例子講就係斷一關就reset,直到達到目標或者輸晒為止。

以前澳門最風光最好景嘅時候我玩百家樂因為有差唔多2%碼糧回佣+積分+餐飲房間等優惠。我都會賭下樓梯纜kill time。
多謝樓主,btw 而家你過成點
之前話學哲學進修
依家同啲朋友仔搞咗個網店賣A5和牛,如果親戚朋友有興趣遲啲可以支持下。 叫和牛學院。唔知呢度咁樣賣廣告法會唔會俾Admin ban
想問下巴打 假設200-300bb stack
其實拎住99-jj 3bet完比人4bet
如果oop既話係咪偏向fold多?而ip就call多d?
成日拎住呢類牌打4bet pot都唔知點做好
如果唔中set就好辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞