靠玩poker賺過百萬 你問我答

902 回覆
96 Like 48 Dislike

打 25/50 我拎 pocket 10 可以 call 人地 15BB 既 raise
但打 300/600 呢?係咪都係可以淨睇 blind 數做人 call 15BB?

打咩數目都應該喺睇BB,唔應該因為身家推左一半而放棄+EV黎打,BANKROLL做唔好咪落一格打。你咁樣打輸死未天光

不如我打段片你睇
https://www.youtube.com/watch?v=BHiEkikhDGU
呢一個人比全世界笑 pre flop fold AA
但當你只係一個教書仔,搵幾千一萬美金一個月果陣
比你贏緊十幾萬美金果陣,可以咩都 fold 得落手
當你打開高 blind level 既 game 落番細 game
有時真係會控制唔到亂 draw 牌
價值觀問題

依個咪係個bankroll問題 你要打你個bankroll承受到game
唔通你flop nut 但係有flush draw board 人地推你你唔接?

當你打開 25/50 blind,講緊用三四千蚊 draw 牌果陣
我唔覺得係 1/2 你叫我用 200 draw 隻牌有咩咁大壓力

咁依個係你對個blind無感覺 首先你要打個個game就唔應該有壓力 如果你話用三四千去draw有壓力既時候就解釋左你個bankroll唔適合打25/50 有壓力就打唔到a game

我打 50/100 果陣成萬蚊 straight draw 都試過
唔覺得我打 25/50 會有咩壓力

你打幾大我唔知道
只係知道打咩blind都好 係bb做主導而唔係個價錢
我識人打$1/$2定 $200/$400 佢打既方法一樣
唔會因為價錢而決定draw定唔draw
認真
有無收,或者收唔收徒弟
渣中上牌(例如TT JJ QQ) Preflop 同對手不斷re raise直至被all in, 應該跟定唔跟?

同一個情況,你3bet 比人4 bet 番轉頭,應該fold 定all in?
渣中上牌(例如TT JJ QQ) Preflop 同對手不斷re raise直至被all in, 應該跟定唔跟?

同一個情況,你3bet 比人4 bet 番轉頭,應該fold 定all in?

在下愚見係3bet 一次算
人地仲4bet 你的話最多call 博中set
allin 睇對手
對手9就call
對手tight 咪fold

利申:曾見過一個KQ 4bet shove,我渣AA笑而不語

KQ 咁fish
KK對AA就見唔少
我去開賭場,都係3000-4000收場
樓主喺香港會唔會有時間,搞個教學班?
想學下觀念,收錢都無問題(唔貴既都會出席)
係咪有隻玩法係用小本坐低一直忍贏一場即走?
澳門咁玩work唔work?
可唔可以去到自己盲注就起身等完左再坐番底

第一鋪一定要比bb 唔係牌都無得睇
認真
有無收,或者收唔收徒弟

我都想做😊

我都想😂
好奇一問
你係咪已經訓練到冇感情起伏嫁啦
同時覺唔覺得自己日常生活都變到冇感情起伏

係,已經當係返sales咁。贏咗當出bonus輸咗當比老細/客人屌。日常生活確實係有改變,TouchWood講句已經好多年冇嗌交或者爭吵。例如對朋友愛情觀等,會變得闊達很多,合則來不合則去,無謂強求,唔會好似電車阿叔邊跑邊屌,同唔會特別介意小事情。
認真
有無收,或者收唔收徒弟

我都想做😊

多謝巴打們賞識,但我邊有資格啊,大家出啲問題一齊討論下集思廣益仲好啦
樓主喺香港會唔會有時間,搞個教學班?
想學下觀念,收錢都無問題(唔貴既都會出席)

教學我就真係唔敢講,自己都未夠班,學壞手勢就仆街啦,大家當吹下水交流吓。始終我嘅打法係好Spontaneous,每次打都係因住枱上啲對手作改變,唔似打比賽咁有一套System可以follow,當然教學書上啲武功底子例如計Pot-Odds,EV嗰啲基本概念一定要練好,對現金Game或者比賽甚至同朋友玩下都絕對有用。

我知道HKPPA佢哋好似有開班授徒,同埋教啲嘢都比較科學,數據性同正規,大家不妨去睇睇。(佢哋啲會員都有贏過好多比賽)

利申:非HAPPA打手,識得佢哋高層佢哋真係有心想搞好poker,同比較正規。

好似叫做Short Stack(除非唔係)
至於盲注方面上邊位巴打已經講咗。
Bpoker 有無得用微信 入錢同拎錢?

可以wechat Pay

在下愚見係3bet 一次算
人地仲4bet 你的話最多call 博中set
allin 睇對手
對手9就call
對手tight 咪fold

利申:曾見過一個KQ 4bet shove,我渣AA笑而不語

當時我見到佢show KQ 驚訝到唔記得take pot😱

拋磚引賭聖🙈

你攞TT JJ QQ,我要問你一個問題。如果對手打開牌Show出嚟俾你睇係同花AK,你會唔會call佢個all in。如果偏向會,你下次可以All-in 先,撞到AA冇得講,始終機會少同埋佢渣KK都要諗餐懵。(打Cash Game All-in先就算攞二七都係無錯,因為要計埋人哋可能會Fold)。

至於如果你偏向唔會,call個三bet四bet算囉,開左個Flop見步行步。

到你忍到有好牌果時你覺得有幾多人會call?
點睇每個人所謂既賭運
會唔會有人天生係賭方面係好彩啲, 所以佢贏既錢in average 多左? 假設技術一樣
點睇每個人所謂既賭運
會唔會有人天生係賭方面係好彩啲, 所以佢贏既錢in average 多左? 假設技術一樣

賭一次半次,一鋪兩鋪,我咁講賭運佔70%,當然有啲人天生係好彩啲例如21點入面攞20點,再hit隻煙士我都見過。(飲醉左)但你要將賭博/撲克變成興趣甚至工作,我覺得運氣佔30%,技術含量20%,心態佔50%。好似我上面講過,你成日都會見到有啲人一開始好好彩連贏十幾鋪,但係承受唔到連輸兩三鋪嘅壓力,最後一鋪輸晒。運氣來講佢哋係贏10鋪,輸五鋪絕對好運架,但結果卻是total loss。

到你忍到有好牌果時你覺得有幾多人會call?

想問下12345大啲定23456同點解
點睇每個人所謂既賭運

賭一次半次,一鋪兩鋪,我咁講賭運佔70%,當然有啲人天生係好彩啲例如21點入面攞20點,再hit隻煙士我都見過。(飲醉左)但你要將賭博/撲克變成興趣甚至工作,我覺得運氣佔30%,技術含量20%,心態佔50%。好似我上面講過,你成日都會見到有啲人一開始好好彩連贏十幾鋪,但係承受唔到連輸兩三鋪嘅壓力,最後一鋪輸晒。運氣來講佢哋係贏10鋪,輸五鋪絕對好運架,但結果卻是total loss。

咁應該點判定自己天生算唔算有賭運 (即係你所指既天生好彩啲)
如果知自己無咩賭運係咪唔應該從事同賭有關既行業?
想問下12345大啲定23456同點解

12345最細 德州撲克都唔係我發明,我都唔知點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞