靠玩poker賺過百萬 你問我答

902 回覆
96 Like 48 Dislike
有興趣 本身自己只係玩緊博雅 有時都會衝動allin
留名學野

我有個friend個friend前排都贏咗博雅係威尼斯人攪嘅比賽冠軍。而家有好多呢啲線上免費遊戲平台贏咗都會發奬金,甚至保送你去打一啲真實比賽。

平時同同事打開small stakes

200buyin 5/10
好難打
一鋪牌嘅事

得20bb好快玩完

有時preflop已經打3 - 4bb

後手得返15~16BB

1~2個call

c bet都打5~6BB

真係打一鋪牌收皮

有家清袋 全場重新20BB起

其實$200一底唔應該打$5 $10,可以suggest啲同事改打一蚊兩蚊,果唔係隻game同All in or Fold冇分別。

提議咗將buyin轉成500

50BB定100BB會好啲
巴打有冇 tg
小弟想試下去永利玩下細注碼先 但有野唔明

試吓喺呢度問先,睇吓幫唔幫到你。

想問下單拖去永利玩最細 25 / 50 有咩要注意
如果有朋友去但佢唔賭都無得入架嘛

記得最少要有 2000, 如果唔係唔得落檯
朋友可以坐隔離,但唔可以打緊鋪牌果陣傾計,個比人當 cheating
同埋澳門玩 poker 唔可以用電話,聽歌都唔得
巴打有冇 tg

朋友可以坐隔離,但唔可以打緊鋪牌果陣傾計,個比人當 cheating

25 / 50 個種. all in 係幾多一舖
巴打有冇 tg

3000到10000左右
巴打有冇 tg

好睇你想點玩法
我坦白講如果你 buy in 最少入,即係 2000
真係好易玩一兩鋪就比人推 all in
因為籌碼太少
如果你 afford 到既,建議你 buy in 大約 5000-8000
會有多 D 空間比自己玩
運氣game吹撚到有書睇

總之拎pair Q K A或者 AK就allin 其餘就棄權

運氣成份絕對有,但你記住你的對手係人而唔係System,人會有好多破綻同大機會出錯,所以先講poker而唔係乜嘢百家樂必勝法21點必贏法。

當然poker比起百家樂同21點係多少少注碼運用技術,但運氣佔左9成

巴打睇嚟你都係一個理性讀書人,我哋打poker如果有一成嘅advantage已經好着數了,總歸賭場百家樂都係靠個幾點子advantage去維生的。

講真樓主你個人真係好撚厚道 比我一定屌撚柒佢 明明技術要求咁高既遊戲竟然講9成運氣 樓主同佢玩幾手 咪知運定技術

好心你啦
其實啲金主係咩心態
真係為搵錢定當養馬咁
其實啲金主係咩心態
真係為搵錢定當養馬咁

策略性投資
連登真係好撚多FF刷存在感
又遺產1億又食女無數又話咩飛機師

去車台行一轉先啦
連登大把有錢人啦
真係好鍾意玩poker 覺得同其他賭博遊戲唔同 不過係覺得自己無乜天份 平時同啲朋友細細地玩都叫贏到 一番網上就輸輸輸 唔好講過大海

我只可以講上網打嘅紀律性絕對係要比live cash game多好多陪。因為網上篤幾個制就幾千蚊上落,錢嘅概念會好模糊,反而你拎網上啲錢過大海打都未必會輸,因為你個人會認真同謹慎左。

完全認同網上賭 對錢既概念會模糊
等於係馬會網賭波賭馬咁 個acc既錢唔係渣係手會養大左個賭既心態 容易一炮過輸哂

我衰過之後已經戒左賭
亦好佩服樓主玩poker心態

賭錢第一門係心態既調整
比你亂章負碌贏錢 轉個頭唔識收手 結果可以輸返哂
Sorry樓主,原諒我唔自己google
想問下你話巴比倫8000果個係比賽定係普通賭枱?
可唔可以簡單講解下
可唔可以簡單講解下

8000 係比賽
指你比 8000 報名費
佢會比D 比賽用籌碼你去參賽
可唔可以簡單講解下

比賽,2百萬保底。即係你要比8000入場費參與,彩池起碼有2,000,000,贏到嘅話就可以喺入邊度分錢,至於分到幾多就要睇你嘅名次啦。
真係好鍾意玩poker 覺得同其他賭博遊戲唔同 不過係覺得自己無乜天份 平時同啲朋友細細地玩都叫贏到 一番網上就輸輸輸 唔好講過大海

我只可以講上網打嘅紀律性絕對係要比live cash game多好多陪。因為網上篤幾個制就幾千蚊上落,錢嘅概念會好模糊,反而你拎網上啲錢過大海打都未必會輸,因為你個人會認真同謹慎左。

完全認同網上賭 對錢既概念會模糊
等於係馬會網賭波賭馬咁 個acc既錢唔係渣係手會養大左個賭既心態 容易一炮過輸哂

我衰過之後已經戒左賭
亦好佩服樓主玩poker心態

賭錢第一門係心態既調整
比你亂章負碌贏錢 轉個頭唔識收手 結果可以輸返哂

好多時候亞洲人文化會看賭係一件好負面嘅嘢,例如嫖賭飲吹,賭係排第二。但其實鬼佬好多時候都叫佢哋做Gaming即係遊戲,只要心態正確,唔係去賭身家,贏錢又贏娛樂,何樂而不為。依家香港地唱K飲酒睇戲最起碼都要幾百蚊賣單啦。
小弟係美國打左幾年cg同細既tournament,tournament 試過拎第一同多數前10 (每次大概80人左右),但一打cg就成日贏唔到錢

想問cg同tournament 係咪有咩打法上既分別?

同埋覺得自己戰績好唔穩定,有無咩tips?

最後想問我係大家所講既loose player, 咁樣打會唔會唔好

PS:好想做professional poker player
連登真係好撚多FF刷存在感
又遺產1億又食女無數又話咩飛機師

去車台行一轉先啦
連登大把有錢人啦

同埋好多人隱世高人,我自己識幾個星球醫生都有玩。所以你問啲專業醫學問題間唔中都有人識答。
講運嫁姐屌
講運嫁姐屌

人生又何嘗唔係講運呢,就算大家同樣有個有錢老豆,你要做純爺定話Richard,都可以攞出來學術性討論下。
點睇之前 brain vs ai?
小弟係美國打左幾年cg同細既tournament,tournament 試過拎第一同多數前10 (每次大概80人左右),但一打cg就成日贏唔到錢

最後想問我係大家所講既loose player, 咁樣打會唔會唔好

PS:好想做professional poker player

Cash Game 同 Tourney 好唔同
Tourney 要睇自己 stack size 做人
要好多 discipline

反而 cash game 會好多你係 tourney 唔會玩到既 hand 入到
所以係兩回事,要識 tune

loose 有 loose 好 tight 有 tight 好
都係睇你點掌握心理同計數既姐

無錯打比賽和打現金係絕對不一樣,就好似踢硬地足球同草地足球。Cash game係every single $ count,你攞住$20唔玩出去仲可以食餐麥當勞。(好似就嚟唔得)。同埋賭場鋪鋪會抽水Loose player長打會好唔着數。但係比賽始終最後只有一個贏家,去到唔同嘅level要按自己手上籌碼和全場平均籌碼作調整,錢圈前同錢圈後嘅打法已經好唔同,如果巴打你係打比賽勁,冇必要一定要參與cash game,行行出狀元。
運氣game吹撚到有書睇

總之拎pair Q K A或者 AK就allin 其餘就棄權

唔洗衝出黎話比人知你無知
點睇之前 brain vs ai?

個人覺得佢哋始終係打heads up,長打電腦絕對有着數,體力與心態有絕對優勢。但現實中好多時候都唔係一對一,有啲似戰國同三國,我相信如果電腦同人一齊落場四打四,結果會好唔同。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞