靠玩poker賺過百萬 你問我答

902 回覆
96 Like 48 Dislike
多謝爆炸糖解答,開開心心得個知字,都幾好
作為職業poker賭徒 有冇親手令到你對手輸身家?
Ching 可唔可以解釋omaha點玩 同埋澳門呢家仲多唔多8000-15k buyin tournament? Thanks
同問
樓主仲喺唔喺度?
係度 琴日先見佢on
經常喺度,不過做CD-ROM多
樓主仲係唔係到
話說我玩咗poker2年之前都係同啲朋友打
最近轉咗打online poker
我算打得tight aggressive
打左一個月左手右
都係水上 最近打打下接近全輸就
連續三四日都係咁
兩三次 AA preflop run3次 都輸晒
之後啲牌 必定撞 一地call到river必定輸
想問下你點處理呢啲情況
同埋知唔知online poker有冇啲黑暗野
先答黑暗野,有,以前(10年前)線上撲克成日都會一班人夾D新仔又或者魚,因為啲撲克tracking軟件氾濫,最尾搞到塘水滾塘魚。到今時今日D XX圈,XX撲克,大陸製軟件其實係有後台可以改牌率,唔係100%公平公正。

至於線上撲克AA preflop all-in 輸就毫無討論價值,比多100次機會你你都應該call。至於開咗牌打,AA唔係無敵,真係要「用心」分析對手有啲乜會跟你個raise,甚至3bet 4bet(經驗加感覺)。多口講句如果你同朋友打係贏多輸少,真係冇必要轉打Online,我依家打online都只係玩下啲錦標賽消磨時間(值博率EV+)。
點解唔打online嘅?

我因為同朋友打成日打到好夜
所以先冇咩點打 轉打online
反而想知打online有冇咩要注意?
我感覺係Online 好多魚會衝動推
好輕鬆接就贏
打其餘嘅人 贏輸一半半 贏唔到好多 輸又輸唔多 因為我都好fold我 又唔想捉bluff (今日覺得捉bluff成本好高) 不過我打好細 所以唔知打得大嘅 會唔會唔同

我見上網都冇咩人教打online 所以想問吓
我意思係唔使太在意online or live game,你邊度打得順贏得多就留喺邊度打。online係好多魚,但問題係你遇唔遇到。我自己打Online嘅心得就係更加要有紀律,因為打Online平均鋪數會打多咗,比起live game更容易tilt,同埋籌碼bankroll都係digital,好容易辣着輸晒。另外尤其是你打得細,有可能更加唔遵守自己所set嘅rule,例如每日limit係$10美金,好大可能會另外加多$10。
想問下你會有d咩rules 想參考下
我都有set不過唔多 因為自己冇上過頭
反而係唔識點面見自己每手牌冇打錯
但連輸呢個問題 我打online 會死坐坐到追返(打法冇影響只係想win返)
你有冇試過呢d諗法?定會轉台打?

試過有一次同朋友打 打左7個幾鐘 10人台
Top pairs都未中過一次 果次真係好嬲好嬲(真人真事)
好彩係我打得超tight 果晚只輸 100個bb 左右
你有冇試過呢d 你會點面對低潮
雖然poker係咁多樣賭入面技術含量真係最高
但始終都係賭博遊戲
有時都幾講運 唔順就應該走
拎住27 38 49唔會話拎多幾次贏既機率會提高 要fold都係要fold
逃避雖可恥但有用係事實
師兄有野想問 方唔方便留tg?
有無關於gto 既理論同實踐教學書
最好中文
你講game theory optimal嗰啲?其實認真上youtube睇好過好多以前寫落嘅書(more updated),不過大部份都係以英文為主,如果唔介意大陸或者簡體字,好多大陸撲克網都好有心翻譯。 你可以去微信公眾號搵吓。
巴打有無用啊用黎套理論?
定係exploitive player?
Ig dm左你
之前有睇開你講澳門賭場d post 自己有興趣係嚟行發展 但乜人都唔識 係咪冇機會做到
首先你學歷係點,其實賭場有兩條路你當係打機正派同偏門,如果唔識人我建議正經咁從正當招聘管理層做起。
最近打poker 打成點?
degree學位 其實想做偏門多d正行唔知冇經驗請唔請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞