靠玩poker賺過百萬 你問我答

902 回覆
96 Like 48 Dislike
點睇每個人所謂既賭運
會唔會有人天生係賭方面係好彩啲, 所以佢贏既錢in average 多左? 假設技術一樣

賭一次半次,一鋪兩鋪,我咁講賭運佔70%,當然有啲人天生係好彩啲例如21點入面攞20點,再hit隻煙士我都見過。(飲醉左)但你要將賭博/撲克變成興趣甚至工作,我覺得運氣佔30%,技術含量20%,心態佔50%。好似我上面講過,你成日都會見到有啲人一開始好好彩連贏十幾鋪,但係承受唔到連輸兩三鋪嘅壓力,最後一鋪輸晒。運氣來講佢哋係贏10鋪,輸五鋪絕對好運架,但結果卻是total loss。

咁應該點判定自己天生算唔算有賭運 (即係你所指既天生好彩啲)
如果知自己無咩賭運係咪唔應該從事同賭有關既行業?

偏財運呢啲嘢睇吓你由細到大抽奬有冇中奬啊,買馬買ball買六合彩有冇收穫。

至於有冇賭運同撈賭冇乜直接關係嘅,例如賭場派牌(澳門人only)同admin Office work/ Marketing 你都唔需要真係落場賭。
Bpoker 有無得用微信 入錢同拎錢?

可以wechat Pay

要大陸版wechat pay 既?

應該香港WeChat都得,只不過你cashout 嘅時候可能需要個大陸戶口。
渣中上牌(例如TT JJ QQ) Preflop 同對手不斷re raise直至被all in, 應該跟定唔跟?

同一個情況,你3bet 比人4 bet 番轉頭,應該fold 定all in?

在下愚見係3bet 一次算
人地仲4bet 你的話最多call 博中set
allin 睇對手
對手9就call
對手tight 咪fold

利申:曾見過一個KQ 4bet shove,我渣AA笑而不語

當時我見到佢show KQ 驚訝到唔記得take pot😱

拋磚引賭聖🙈

你攞TT JJ QQ,我要問你一個問題。如果對手打開牌Show出嚟俾你睇係同花AK,你會唔會call佢個all in。如果偏向會,你下次可以All-in 先,撞到AA冇得講,始終機會少同埋佢渣KK都要諗餐懵。(打Cash Game All-in先就算攞二七都係無錯,因為要計埋人哋可能會Fold)。

至於如果你偏向唔會,call個三bet四bet算囉,開左個Flop見步行步。

我係後者

咁就一開始唔好打咁大,Call個三bet就算,控制住個pot。等佢少D動機搶個池。

應該香港WeChat都得,只不過你cashout 嘅時候可能需要個大陸戶口。

咁登記地址同名係咪都要俾堅料?
借一百個比我起家
渣中上牌(例如TT JJ QQ) Preflop 同對手不斷re raise直至被all in, 應該跟定唔跟?

同一個情況,你3bet 比人4 bet 番轉頭,應該fold 定all in?

在下愚見係3bet 一次算
人地仲4bet 你的話最多call 博中set
allin 睇對手
對手9就call
對手tight 咪fold

利申:曾見過一個KQ 4bet shove,我渣AA笑而不語

當時我見到佢show KQ 驚訝到唔記得take pot😱

拋磚引賭聖🙈

你攞TT JJ QQ,我要問你一個問題。如果對手打開牌Show出嚟俾你睇係同花AK,你會唔會call佢個all in。如果偏向會,你下次可以All-in 先,撞到AA冇得講,始終機會少同埋佢渣KK都要諗餐懵。(打Cash Game All-in先就算攞二七都係無錯,因為要計埋人哋可能會Fold)。

至於如果你偏向唔會,call個三bet四bet算囉,開左個Flop見步行步。

我係後者

咁就一開始唔好打咁大,Call個三bet就算,控制住個pot。等佢少D動機搶個池。

但我呢d賭性咁弱既人係咪唔適合玩poker?
我見人地flip 得好開心
我flip 都唔想flip,我覺得好似賭大細咁

玩得就唔好驚
驚就永遠都無進步
始終依個遊戲係有賭既成份岀現
不過long run將賭運既因素拉低
有無人玩Bpoker 我想拎番65usd 出黎
巴打downswing最長試過幾耐
輸最甘個section係點
當時心態係點

之前試過有局日日都贏
連贏幾十日總共2000幾bb
之後連輸兩日侮日500bb好無自信
感覺一沉不起休息下先

通常都唔超過三日,好多時候會打幾個月都會休息一個月,去下旅行啦行山呀睇書呀總之唔好掂Poker,逼自己refresh下。呢啲嘢有時真係feel到,draw極牌都唔中,啲九唔搭八牌無厘頭俾人bad beat,所以切記唔好同自己賭氣,人生流流長大把機會。

你幾十蚊儲埋玩吓Tournament在贏多啲,如果你真係去到超過$1000美金,我私底下同你買。

你幾十蚊儲埋玩吓Tournament在贏多啲,如果你真係去到超過$1000美金,我私底下同你買。

我搵唔到有tourney 打既

要用電腦PC/MAC,手提電話無。
落場時靠咩睇穿對手?有咩位要特別留意? 見daniel 成日估中對手啲牌

留聯絡方法,同你買
[quote]有無人玩Bpoker 我想拎番65usd 出黎

要用電腦PC/MAC,手提電話無。[/

50萬

某cdrom巴打:介唔介意係 連登 澳門賭聖 個post 到幫我問

“澳門賭聖師兄 你好.! 聽你講08年20 萬起本 咁衣食住行 都係20 萬到包埋 定另外計.? 如果另外計 咁幾多到.? 個陣時點解咁有決心自己一個去個邊搵食.?
如果依嫁學你咁 你話難搵食過你之前。係咩原因難搵左咁多? 係平均水準高左定係其他原因..?謝謝 解答.!”

其實澳門租金回報率係好低(1到2厘左右)相比起香港租金絕對係平。當年膽粗粗為咗方便我租咗算係最好嘅壹號湖畔,同幾個人夾租,大約$3000一個月。其實澳門街食嘢大致上都唔係特別貴,因為我同啲賭場女Host熟,佢哋有時都會醒啲餐券俾我食賭場入邊嘅茶餐廳。(Wynn紅8/MGM食八方)其實自己本身都係一個賭仔,之前講過賭波賭馬百家樂21點都有玩,既然要賭不如搵啲贏面大啲嘅Poker試吓。

依家難嘅原因係普遍玩家水平都提高左同埋魚少咗,因為零八年嗰陣中國好好景,製造左好多暴發戶來澳門賭錢,佢哋係百家樂有斬獲, 都唔介意喺poker度擺低幾十萬當娛樂費/學費。現實情況你去poker room打個轉就會明架啦。
落場時靠咩睇穿對手?有咩位要特別留意? 見daniel 成日估中對手啲牌

我絕對唔會係賭神嗰啲轉戒指動作咁誇張,主要都係邏輯思維,例如你中Nut同花順冇得輸,正常人都唔會raise好大嚇走人,如果佢raise兩三倍個Pot,好大機會係自己買牌Semi-bluff又或者唔想你買牌。冇必要最好都唔好show底牌俾人睇,因為每個人都有佢獨特嘅Pattern,俾人睇得多對自己就一定唔着數。
呢個post inspire左我好多
打左兩年 我係真心鐘意打
有少少想向住呢個方向行遠d
呢兩日都不停係到諗緊同空想計劃緊

巴打唔好因爲個post愈黎愈少人遲下潛左
我呢刻真係無咩想問 但我相信未來會有

呢到post識我既放過我啦 唔好相認
呢個post inspire左我好多
打左兩年 我係真心鐘意打
有少少想向住呢個方向行遠d
呢兩日都不停係到諗緊同空想計劃緊

巴打唔好因爲個post愈黎愈少人遲下潛左
我呢刻真係無咩想問 但我相信未來會有

呢到post識我既放過我啦 唔好相認

年輕人,慢慢計畫,全職/半職業poker player都無所謂,行行出狀元,我做左高登CDROM十幾年,咁岩最近連登新開我又得閑,決定唔再read only,睇吓有冇啲嘢可以回饋返俾呢個社區,未來日子我應該都係度。

留聯絡方法,同你買

bestbadbeat, telegram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞