靠玩poker賺過百萬 你問我答

902 回覆
96 Like 48 Dislike
請教樓主

對住loose raiser點搞好?

同埋例如AK pre flop raise左比人call左

missed flop 其實好唔好continuous bet好

成日比人call死

大家交流下,廢話講句都係要睇對手而言。AK,AQ呢啲如果Miss左個flop,策略係盡量唔好整到個Pot咁大,因為贏你唔會贏好多但係輸你會輸得好金,如果人哋都係無料,你action先打個3/4pot正常都會fold,如果人哋call你就好大機會係買牌或者已經中咗nut,反而人哋re-raise你仲頭痛過好唔好continuous bet。對付Loose raiser最好唔好同佢打晒五隻牌,喺river前結束遊戲,唔好因為人哋fold咗,覺得自己賺少咗唔抵。
仲未22歲
之前有睇poker series 研究過一排
淨係有玩網上假錢個d 好想實戰
樓主點入行?

最早由10/20現金桌打起。

要帶幾多錢入場
新手想賭 點入門

而家澳門街應該冇10 20,最細都係25 50,帶一萬蚊分3次打應該夠喇。一開始新手可以試吓$1/$2同自己朋友仔玩,再唔係可以下載啲網上App學下規矩,但千祈唔好沉迷,因為始終唔係真錢,嗰啲係會打壞手勢。
仲未22歲
之前有睇poker series 研究過一排
淨係有玩網上假錢個d 好想實戰

搵自己啲朋友仔細細地開個family局玩下。贏錢嗰個請食飯。
收唔收徒弟
平時同同事打開small stakes

200buyin 5/10
好難打
一鋪牌嘅事
有興趣 本身自己只係玩緊博雅 有時都會衝動allin
留名學野

好難打
一鋪牌嘅事

得20bb好快玩完
我本身玩左四年 Poker
唔可以叫做全職,但都叫做玩得密
主力係玩 25/50 為主
成績就 ok la,夠自己使埋使埋有錢儲到咁

其實 Poker 黎計講三樣野
計數,打 strategy 同打心理

計數係指每一鋪牌去計自己手牌有幾多 value
即係我地口中既值唔值得搏
有好多唔同既 term 去幫助我地分析
pot odd, imply odd, equity 等等
唔講到太複雜啦
簡單 D 就係睇對手有幾多籌碼,自己又有幾多
計下值唔值同人打晒咁

Strategy 係指每一局你落錢之前
你要問自己人地 raise 你你會點,出面出咩牌你會點應付
唔同 position,唔同對手風格,對你都有好大既影響
而你要係最短既時間,去決定一切

心理,唔止係叫你捉對手心理
估對手係 bluff 緊你定真係有信心贏
而係你要控制自己既情緒
唔好比周圍以及自己既壓力影響到
冇一個好強既心理質素,你好難係 long run 贏錢

Poker 係一個好有娛樂性既遊戲
佢同賭場其他 table game 唔同之處係
table game (e.g. 百家樂,21 點) 有 absolute winning and losing
派出黎你贏就贏輸就輸,你同緊個莊賭
但 Poker 你可以用一副垃圾牌,打走對手既 winning hand
呢個亦正正係 Poker 最引人入勝既地方

我都希望識到更多唔同既 Poker 朋友
一齊傾下你地對 Poker 既感覺
share 下大家既睇法等等
Enjoy~
樓主答嘢有文有路,畀人挑機又好有氣度嘅回應,真係睇得出點解佢會成功

想問你有冇經歷過失控嘅時刻,例如失去理智,唔理自己定好咗嘅規矩嘅時候
收唔收徒弟

我係咪要改名做Professor X

好難打
一鋪牌嘅事

得20bb好快玩完

有時preflop已經打3 - 4bb

後手得返15~16BB

1~2個call

c bet都打5~6BB

真係打一鋪牌收皮

有家清袋 全場重新20BB起
樓主答嘢有文有路,畀人挑機又好有氣度嘅回應,真係睇得出點解佢會成功

想問你有冇經歷過失控嘅時刻,例如失去理智,唔理自己定好咗嘅規矩嘅時候

一開始輸咗一定會唔開心,始終人係有七情六慾,所以就同自己講如果今日再輸多啲,聽日就好會好難追。當你每日都打成幾百手牌嘅時候,輸贏就會睇得好化。唔好話賭錢啦,而家啲小朋友打Dota,LOL,Overwatch輸咗都會着火啦。
有無遇過記號牌?
賭場係用幾多副牌/幾鋪換一次?
運氣game吹撚到有書睇

總之拎pair Q K A或者 AK就allin 其餘就棄權

講得出呢啲嘢已經知巴打唔係poker player, 我pocket AA set4條都要輸 仲話 AA KK QQ allin

好難打
一鋪牌嘅事

得20bb好快玩完

有時preflop已經打3 - 4bb

後手得返15~16BB

1~2個call

c bet都打5~6BB

真係打一鋪牌收皮

有家清袋 全場重新20BB起

其實$200一底唔應該打$5 $10,可以suggest啲同事改打一蚊兩蚊,果唔係隻game同All in or Fold冇分別。
收唔收徒弟

我係咪要改名做Professor X

你改自己既英文名做Charles囉
有無遇過記號牌?
賭場係用幾多副牌/幾鋪換一次?

有,佢哋叫落焊。有啲人特登用指甲甩牌大力啲,但係你可以隨時要求poker room換牌,(當然你亦都可以借勢發揮)同埋有經驗嘅dealer好容易可以睇得出。巴比倫同永利的Dealers呢方面都比較專業。
我本身玩左四年 Poker
唔可以叫做全職,但都叫做玩得密
主力係玩 25/50 為主
成績就 ok la,夠自己使埋使埋有錢儲到咁

其實 Poker 黎計講三樣野
計數,打 strategy 同打心理

計數係指每一鋪牌去計自己手牌有幾多 value
即係我地口中既值唔值得搏
有好多唔同既 term 去幫助我地分析
pot odd, imply odd, equity 等等
唔講到太複雜啦
簡單 D 就係睇對手有幾多籌碼,自己又有幾多
計下值唔值同人打晒咁

Strategy 係指每一局你落錢之前
你要問自己人地 raise 你你會點,出面出咩牌你會點應付
唔同 position,唔同對手風格,對你都有好大既影響
而你要係最短既時間,去決定一切

心理,唔止係叫你捉對手心理
估對手係 bluff 緊你定真係有信心贏
而係你要控制自己既情緒
唔好比周圍以及自己既壓力影響到
冇一個好強既心理質素,你好難係 long run 贏錢

Poker 係一個好有娛樂性既遊戲
佢同賭場其他 table game 唔同之處係
table game (e.g. 百家樂,21 點) 有 absolute winning and losing
派出黎你贏就贏輸就輸,你同緊個莊賭
但 Poker 你可以用一副垃圾牌,打走對手既 winning hand
呢個亦正正係 Poker 最引人入勝既地方

我都希望識到更多唔同既 Poker 朋友
一齊傾下你地對 Poker 既感覺
share 下大家既睇法等等
Enjoy~

完全正確,計數同strategy可以勤力啲學,熟能生巧,反而最後心理呢啲嘢真係需要一啲經驗同天份,唔係話學就學。不過Master左前兩樣,打普通細game已經係冇問題啦。

笑左

巴打有冇 tg
小弟想試下去永利玩下細注碼先 但有野唔明

試吓喺呢度問先,睇吓幫唔幫到你。

想問下單拖去永利玩最細 25 / 50 有咩要注意
如果有朋友去但佢唔賭都無得入架嘛
有興趣 本身自己只係玩緊博雅 有時都會衝動allin
留名學野

我有個friend個friend前排都贏咗博雅係威尼斯人攪嘅比賽冠軍。而家有好多呢啲線上免費遊戲平台贏咗都會發奬金,甚至保送你去打一啲真實比賽。
巴打有冇 tg
小弟想試下去永利玩下細注碼先 但有野唔明

試吓喺呢度問先,睇吓幫唔幫到你。

想問下單拖去永利玩最細 25 / 50 有咩要注意
如果有朋友去但佢唔賭都無得入架嘛

要準備排隊排好耐,因為始終25 50賭場盈利不多,佢哋唔會多開。朋友都可以入去,以前嘅話仲可以有張小凳仔坐係旁邊,都已經幾年冇去永利而家唔知規矩有冇改左。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞