『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
同埋observation 個頁*同第一頁一樣就無問題啦?
(我指Doc)

我有追POST, 就係睇唔出有咩問題, 明明都係個三段野

我會再試下
終於打通 比條仆街cut我線
我啱啱去左dhl問寄快件 都要英國時間27號先到
要$470幾??佢話已經係最快同最平

咁貴既好似 之前睇各位巴絲講$250左右嫁咋喎??

定我睇漏啲咩
之前係咪有巴打講過唔見左唔洗報失都試過ok ?
第二個問題就係我依家send email過去問過去有冇申請記錄,
因為真係唔記得,身份證大法三個都中既
同時間我係英國網個邊report 返lost先都ok ? 反正都要等佢
嫌貴郵局 Speedpost $245
$2XX 係郵局既SPEEDPOST 或 FEDEX
實際收費會因郵件重量而有所不同
但係DHL就最平都要$4XX起跳
之前寄 當22號香港時間寄 保證23號英國時間office hour收到
不過好似貴d
以前只需要申請時加埋LS01, 理論上都有報LOST,
新系統印象中爬文見過要比LOST既REFERENCE NUMBER 先會APPROVE

如果唔SURE有無BNO身份, 不如報LOST收埋REFERENCE NUMBER先比錢
Push
唔讚成,比人感覺打蛇隨棍上
起碼可以落7婆面,同埋多d國家關注香港
唔該巴打,求先報lost埋了
唔好意思 我申請完比左錢後得副簽form download 想問下係咪無文件要自己簽名既?
我上星期續
佢有寫要我比佢
但我冇比到
最後批左
即係如果好似樓上巴打咁咩出世紙結婚都比唔到
可以交父母id copy過去?
講o下我個case
佢除左要我比舊passport
自己身分證copy同地址證明外
仲有
Parents’ documents
Send either:

full birth or adoption certificates for both parents (showing both the child’s and parents’ details)
naturalisation or registration certificates for both parents
And you’ll also need to send the following:

parents’ marriage certificate

但Parents’ documents我冇比到加冇寫信解釋
但佢由收到到批用左5日
第二個mail係咪可以ignore 佢,唔洗再打比佢,見doc同HMPO都話ignore 佢
我琴晚send重work wo
我想問副簽個post code 點填係咪填0000定唔駛?
多謝巴打!
佢岩岩話收到了
好緊張
副簽人唔喺英國居住必須使用paper form
係呀 我個fd幫我paper填 post code0000?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞