『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
LIST無, 但係有人得, 風險自己評估
去稅局申請補發稅單就無死, 請注明要英文地址

資料來源: 之前D 薪火POST
同埋成本護照寄過去 安唔安全? 你地用咩公司寄?
新系統應該無需要父母資料, 不過每人情況未必相同
申請時如果佢要求你提供, 都係有咩比咩, 再加信解釋
https://lihkg.com/thread/1490205/page/1?post=8
#8 第15項

如果擔心可用DHL寄去, 因為最後新BNO 都係DHL 寄比你
我之前唔100%確認自己係咪有
我都係收到第一個 EMAIL打去
個女仔STAFF叫我直接可以APPLY
我話其實我唔係100%我有冇BNO
之後佢就叫我等電話睇下出唔出到REF NO俾我
收左線之後即收到第2個EMAIL 不過個女仔叫我唔洗理 5日內會有人打俾我
DHL你地要寄多錢
DHL寄慣寄熟, 啲職員見到本passport已經知係乜事
DHL大約$42x
DHL唔洗擔心啦 多數都係HMPO入文件入得慢 等下
啱啱打完去第一次 無叫我即apply
就話佢地個邊 extremely busy要等幾個工作日先會有人打比我/ 收到email
佢叫得你做就去馬,近期好多人申請,佢哋亦似乎轉咗唔需要等叫大家照申請,佢哋佢官方嘅,點解唔跟?
等佐兩日終於 received 同 queuing
佢E+慢慢整都冇所謂, 最緊要冇lost到文件
要咩俾咩,唔得會要求再補,唔好自己節外生枝!
我上星期去DHL counter問寄野去英文幾錢, 佢立即問係咪passport office
寫信解釋一下話無
俾住先啦,記得寫信解釋
風險自決,我窮L寄空郵掛號啫!有錢咪用使命必達去求安心囉,豐儉由人。
其實各大速遞都得,有需要就自行格價,fedex/ups/tnt都係大型國際公司,郵局嘅速遞就係speed post,窮L之選係空郵,安心啲就加掛號!郵局寄失風險預1%,要準備定寄失時有咩文件再補。大型速遞失件風險再低啲,價錢當然貴啲!風險自決豐儉由人!
想問下改名方面 如果係18歲身份證加名
見佢有話可以提供結婚證書做證明,呢個option其實係唔係只適用於因為結婚而改名既case
如果係都係乖乖地搵日去民政處宣誓算
六月以為完peak, 點知八月又係另一個高峰期
做到冇停手
常見問題
可唔可以加番: 已歸化,97前拎左BNO 但
肯定已經過左期+遺失本舊BNO, 係唔係都要先注消左本舊BNO?
定係當Lost Passport 咁處理? Thx
所以請緊人part time 為主!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞