『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
唔該曬 祝各位早日收到BNO
如果剩係搵到本剪咗角嘅BNO,係咪應該揀遺失護照?
兩種情況,究竟你係申請其他護照(例如特區護照)嘅時候比佢手多多剪咗

定係你唔見咗另一本BNO
有冇巴打幫下手 我唔識搞
我想幫我老豆renew BNO
佢係大陸出世60年代落黎香港
申請bno個網站問我老豆嘅parents grandparents係咩國藉 但佢地應該全部都係chinese
問題黎啦 passport office話details will help confirm your parents’ nationality and if they can pass it down to you.
我呀爺同太爺都係清朝人 點填都pass唔到bno俾我老豆
另外passport office要老豆出世紙 呢個都係好困難
有冇手足幫兩老renew bno遇到相同問題?
又咁講,佢又成功避咗查三代,交祖/父母嘅文件同自己出世紙等,好多巴絲確實好怕!亦係另人卻步嘅!我有諗過揀唔揀others,最終揀咗,問題盡答,父母輩文件唔交但寫信解釋。總之盡力幫助PE去批嘅心態去做,快速批核唔係難事。
我本舊BNO比屋企人剪淨得返個人資料果版, 仲有無用......
打多咗個新字 自膠
到底邊度睇返黎
小紅書?
點解做到一part佢係咁問父母資料 佢地唔記得左🤦🏿‍♂️

之後就問阿婆阿公
唔知揀返I don’t know 之後解釋點解唔知

每個人理由唔同,例如去世多年、長住大陸無聯絡等等
你拎到ref no話成功cancel啫係你曾經擁有過BNO,可以比錢了
據說請咗人嚟批
我完全無問父母資料嘅
感謝樓主吾試真係後悔一世
詳情可以去番頭post睇 入面解釋得好詳細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞