『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
其實我都有朋友半年前申請拎唔返父母張結婚證明,問HMPO又係慣例答冇,好彩佢父母睇得開,反安慰佢話唔緊要,可以隨時補領,不過佢都好唔安樂..
有啲人得一張,仲要手寫嘅,無咗要佢條命咁濟!而大家仲未摸清咩情況下,hmpo要留底,所以一係俾錢攞份正式嘅,一係用副本,反正因副本而彈嘅都甚少。
未寫過聯絡人,有強迫症唔想整花
你係自己擁有有一本
就係女皇太大量先有啲咁嘅手下
聯絡人係你遇危急情況時用,真係用得時,相信個人情況已經去到未能交代,所以極唔希望有機會用到,但真係用時會幫助到相關救人組織。
有巴打比佢地照過要寫信解釋
我用lost and stolen , 打完第一個電話 , 到而加都6日啦 , 仲未有消息即係點呀
電話內職員點講?
要解釋都好吖,有個資料頁俾PE睇到,搞錯機會少啲,唔見咗其實做多好多嘢,你要證明自己,佢又要翻查資料,中間一搞錯,印錯護照就麻煩了!
因為我咩資料都冇 , 佢都係問我拎名同ID NO .
之後話pass比唔知咩department .
佢話會再有一個Email , 叫我唔洗理。`
個Email我都收到 , 不過再冇消息。
睇黎隨時要打多次去或者Webchat問ref.no.
仆街喺holder’s signature 個到簽得柒咗...
今日寄哂d 文件比女皇,希望成功,多謝大家d 資料
send左request問下BNO record因為唔見左。同時準備文件send野過去, 希望搞得掂
巴打
我剛剛send email 去問我有冇bno身份

但個email send唔到

DPA.Queries@hmpo.gov.uk

呢個方法係咪已經唔work
請問個webchat係邊架?
因為要寄比朋友填,無印多,印左彩色
感謝
分享吓 我6月續左 父母出世紙 結婚證明都冇俾hmpo

不過都係自己考慮風險
咁多位巴打 想問一下我係好細個個陣老豆老母幫我改過名黎
因為個陣未過十一歲唔使搞改名契
廿年前本舊BNO都係用緊舊名
但係出世紙就新舊名都有
咁既話仲使唔使提供D咩額外證明去prove我改過名?
定淨係交呢張有哂兩個名既出世紙就得?
唔該哂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞