『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
先睇Doc,後發問
1)renew同request info唔係同一個process當然可以parallel procedure
2,3)身份證大法&check doc
後者
上網check狀態係對方已收件還是出海後冇再update?有冇Webchat問過HMPO職員收到與否?
兩星期... 咁睇黎凶多吉少,空郵掛號去Liverpool一個星期內就到,我當日星期五寄,下星期二被簽收,我諗你同事做定準備報Lost or stolen,再補寄資料去申請了..

星期五寄星期二收,四個工作天!
我上次星期一寄,星期三到
都係去整張出世紙用結婚證書核查副本先
老豆老母果張出世紙就自己copy

9月頭先寄 再問下教會有冇人幫簽
舊passport仲好新 好似未用過咁
副簽本身預冇人幫倒我
而家主要係d出世紙用結婚證書核查副本
唯有其他方便做好d
想請問有關副簽人

有冇話一個副簽人最多可以幫幾多個人countersign?
有冇上限?

*睇左gov.uk 唔覺有寫

當然你短時間簽好多嘅話就會俾人照吓肺
First British passport 首次申請護照
這個選項代表:
你從來沒有英國護照,但你的名字和資料包括在父或母或任何人的英國護照內,或;

巴打問多句,我係唔係可以用呢個原因申請就得?但點樣確認我既資料係我老母護照內?身份證大法我唔中首次登記身份證的月份和年份在你的身份證的簽發日期一欄呢一項
唔中身份證大法就點都唔會有bno
唯一可以做就係叫伯母支持bno平權
既然父母都用副本,自己張為何唔用埋副本,一係全部核證副本,一係全部副本,你話pe幾難做,用副本加寫信解釋,應付到大部分情況了。另外盡量問盡力搵,唔搵唔知揸外國護照朋友多!
咁又係 不如全副本
聽日拎出去文具舖印
thanks
好多中同都成為熱門人士
算好彩,九七年出世嗰班好難搵到同屆人士幫手副簽
想問下出世紙有established 97年4月出世 但未申請過bno
有得申請返?
好吧,試下用埋SAR法先
幫老母搞算,感謝巴打
父母有bno但過期
講左好多次要97年6月30日之前完成手續囉
九七年出世限期係97年9月30日
你睇下自己身份證首次簽發日期係幾年幾月
如果 簽發日期08-98 係咪亦即係首次簽發
即係可以唔使申請了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞