『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
BNO咁多年無平權係因為爭取嘅人少,無乜人理自己權益,英國政府自然唔會理。

爭取就可能成功,唔爭取就奢望佢會自動平權,根本就係求雨派

如果唔係逃犯條例,我諗香港人最少到2045年先爭取平權,到時最細年紀有BNO 嘅人都差唔多50歲

最後嗰段叫你信中國,支持「一國兩制,港人治港,高度自治。」

算吧啦,中國自己都話中英聯合聲明係歷史文件
可唔可以用銀行月結單做地址証明?
我自己最想係BNO可以比下代同伴侶

BNO轉BC條路可能好長,自己喱代做唔到起碼可以比個機會下代

就算有BC之後真係走去英國嘅人其實好少,大家都係想要個身份居多
唔使做咁多野,你只要print份副簽form出黎俾朋友填資料同簽名已經足夠,form內要佢填passport號碼同認識你幾耐、點認識,唔使做多餘野。
想問下如果冇父母出世同結婚証書,而因為同佢地反咗面冇資料去做核證,係咪寫信解釋都得
老實講,英國點會俾我哋平權咁著數吖!而且續領人數咁少,代表性都無埋!我覺得真係平權,我哋死剩十分一啦。

我認同你,不過我認為唔使平權,可以傳一代,俾97前合資格嘅可以重新登記,咁已經好好,佢哋成本亦唔高。

我哋呢輩走唔郁,但下一代攞本護照工作假期都好,用兩年時間發掘未來可能性,展開新機遇,好過揸特衰一世。
得唔得係hmpo決定,要俾佢知你盡咗努力去搵料。
想問下寄個陣要唔要寫返個申請編號係寄既地址下面??
其實你有無睇清楚自己封e-mail講乜?
咁做可以俾到更多資料職員分件,寫埋冇壞。(不過我續領時冇諗起,否則都會跟你咁做)
但是有BNO個失業中……
有就有
冇就冇
01不嬲都係偽中立實紅底
英文
唉......總之你搵乜人都好,跟返電郵個指引,英國任何護照持有人基本上唔需要俾護照資料頁副本!填好份表格簽名就得喇。
SORRY 想問下
去越南BNO 可唔可以做E VISA
定係一定要做落地簽?
唔該哂
我打hotline 問ups
條8婆勁悔氣咁話hmpo無人會簽收唔比寄
星期一寄dhl
今日朝早睇到左liverpool,而家派緊件
無,你只可以揀要定唔要做BNO。

除非你符合特定條件可以申請做BC。
1個公文袋
4份申請
由doc rcvd到approved只係用咗6-8日
多謝薪火post,renew真係好容易呀
British咪填British
Chinese咪填Chinese
冇人有正本出世紙喺手 全部都係核准副本
結婚證書就多數寄正本
通常由dhl派送成功到HM官網顯示收到要幾耐時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞