『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
理論上冇問題
Report lost
唔好意思!我長氣問多句,就算果時我老豆老母本BNO冇加include child 都批到?
你中哂身分證大法果3樣就代表有

請問各位巴絲打
我媽有呢本野 但冇出世紙
我google左呢本應該唔係歸化?
但有本野既人係大陸出世而唔係british
咁我媽nationality 應該填返chinese
咁係咪都要color copy埋send過去
唔該各位
有位比你解釋點解比唔到
英文得
有比返
英文
可以係你有一本BNO
準備好以下既野 有冇手足幫眼check下甩漏

身分證彩色影印本
HKSAR護照彩色影印本
最近糧單
最近education record
HKSAR護照正本
已過期BNO護照
Countersign Form/ Passport copy佢有相個頁

我見官網要求反而仲簡單過doc教學 所以先有啲唔sure 感激
出世紙正本會沒收?
唔撚係啊
特區護照正本唔洗
你自己續就唔洗
佢會退返比你 但好多都被寄失
所以要攞多張

可以唔退
宜家先知
我見佢有一項要求係要
1 of the following that has your photo on it:
- non-British passport that hasn’t been expired
- national identity card (a colour photocopy will do)
- driving license
- any government or local gov. produced document

我好似除左hk passport就冇野fulfill到呢樣 定係其實HK ID card可以當係national identity card?
點解可以唔退?
我都唔明呢項做乜
但我自己無理, 當身份證副本係呢項
有HKSAR護照彩色影印本
就唔洗HKSAR護照正本
HMPO要留底
之前見有啲留言問點解份速遞無本bno, 咁入面裝果啲咩嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞