『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
九成係當年個職員講完一輪但普通人都係唔明,拎身份證加多本護照果時又放埋一二邊,從此塵封同唔記得左
如果兩老係夠醒目的話實會記得,大佬護照黎
以前有得一齊申請
依加一定要分開唔同PEX
印象中無人兩個申請去SHARE同一SET DOCUMENT

仲要唔知會唔會寄返正本返黎
letter from your local council or a government department

想問水費同電費單係咪得架?
電費唔係政府機構
佢應該重有一行寫住可以用utility bill
乜都冇的話請善用圖書館預約信大法
我就係4個人一齊apply一齊寄嘅成功例子
係咪連埋父母結婚證書同出世紙寄埋過去會好d

岩岩搵番本bno 但係6歲果時拎
佢無寫utility bill
水務署係政府應該得?
只係比左1 SET DOCUMENT共用
長知識了
姐係果時拎兒童證會跟埋本護照?
ys 分哂file 自己果份一個file 4人共用又一個file
4本一齊入q 一齊print
最後正副本全部返哂嚟
係新系統後,有位巴絲webchat問過,hmpo回應咗得,做法亦如我回應咁講,因為我抄佢嘅。另外實戰經驗,同一信封寄去,會分派同一PE批,有位巴絲竟然收到文件先,問完原來等埋其他屋企人一齊批,佢又係一齊寄嘅。我自己case亦同家人一齊寄,不過我地址簡約咗,回返嚟時全部跟返我家人嗰個,所以印證咗同一PE批件。地址方面,pex no前有一行應該表示分去邊條team,我同我家人唔同,因為佢要副署我唔使,可能佢要去有經驗嘅PE去審批,結果我揀家人個地址去寄。

至於正本問題,我永遠叫人唔好寄,因為真係無得攞返時,送幾個頭都唔惦!有錢去攞核證副本,無錢如我寄副本,風險自決豐儉由人。
叫你俾乜就俾乜,無就寫信解釋。
出世紙要寄正本比佢?咁寄失左既話點算?
可唔可以比color print 比佢地?
睇doc或者#5啦,重要答幾多次
玩命如我係照寄正本,不過比老豆日撚日咁鵝,收返正本先放心
果張野真係無價寶黎
係咪可以去金鐘領士館到搞?
我本07年到期,完完整整係到
我都有睇果個CASE, 不過我仲以為係一個公文袋入住幾個獨立申請人既公文袋
有巴打詳細解釋就可以去馬
上面有絲打解釋埋原來仲可以有一個共用既FILE
香港領事館close左護照部了,全部要去英國本土HMPO搞
未夠11歲唔可以就咁攞身份證
身份證首次簽發時未夠11歲只有攞護照或者CI呢兩種情況
兩日開新po? 有無咁快?
乜咁多臨急先抱佛腳,宜家先知大鑊嘅人...依家搞隨時個半至兩個月,努力啦
呢樣取捨嚟,自己嘅就自受,家人嘅......唉,倒不如使錢好過了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞