『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
好快
中間隔咗週末都5日內批咗

我係查咗冊攞父母出世紙同結婚證書副本
加埋speed post
用咗成兩千幾蚊
自己寫信解釋
咁大鑊 點解我同一日仲未有
唔通我錯地址?唔係照跟email佢個地址照抄咋咩?

HM Passport Office
INT-E-LS
PEX XXXXXXXX X
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BP
UK
唔冒險咪俾彩影副本,驚就寫埋信解釋,再驚就俾錢攞核證副本,總之風險自決,錢亦可解決問題。
我三日
等多幾日,唔好嚇自己,有機會遲幾日。
仲擔心過女朋友唔嚟m
我日日都上hmpo到check住
懷疑自己開始有精神病
我張明明有145kb都話too low
重點唔係呢樣。而係就算假設中國承認bno,中國都強加咗中國籍畀大部份bno持有人。雙重國籍者喺佢擁有國籍嘅地方一般係唔可以向佢擁有嘅另一國籍嘅國家尋求領事保護。
特區人無論有BC定BNO都好,係香港、澳門、中國無領事保護
係英國亦唔可以有中國領事保護
唔好cut size,用手機影原相上已經得
我都係15號寄speedpost
琴日郵局話delivered
到而家都未轉status話收到
希望快啲轉status
想問下各位,張 LS01 係要交左上去先做renew, 定係連埋 renew D文件一齊寄過去UK就得?
之後hmpo收到,一樣情況,直到批咗,變成check dhl,收到一件又要等第二件,放鬆下啦,護照實到手嘅。
啫係hmpo都有機會唔update?有冇理解錯
新系統無呢樣,你跟系統到課金後,再跟電郵指示寄相關要求文件。
咁快又一個 post
當有人入隊後,等足兩個月先批,咁你覺得日日緊張又有何用?
我係擔心寄失左啫 繼續觀望下先
Thank you 巴打
彩印好貴,兩版印埋同一頁係咪唔會有問題
即係renew 同 報失係同一時間做?
幫人網上countersign (Confirm someone’s identity), 要我填我postal code, 但香港無,我填0000,00000,000000,同NONE,NIL 都唔得,點搞?
有冇巴絲呢幾日試過renew?出奇我要填既資料超少,老豆老母d資料都冇叫我填,最後只有張counter sign form要download, 正常?
無問,我都無附上任何解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞