『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
遺失咪lost囉!
又十幾頁
睇形勢,後日下午就爆..
有冇巴打用BNO入瑞士
洗唔洗吸印
支那又出黎鳩up啦
有入無出
遺失再申請既時候係咪要用返舊地址?
我名同地址都轉過,唔知係咪直接再apply就得sorry好多問題
依家係咪唔洗countersign?
我申請完再係咁搵what you need to send果版都搵唔到有countersign
得好少野要俾佢
1. 所有同你親,同你無血緣關係但同同你有親嘅人結咗婚,都唔可以成為你嘅副署人。by birth and marriage 嘛
2. 過期護照實際上係唔得,講明副署人護照須有效期內,現實上有機會做case職員認為唔需要睇而無理你上面寫咗乜,亦有可能職員會放生,總之副署人唔完全符合規定就會有風險要求換副署人
只要出世紙,畀唔到就要寫信解䆁,無任何文件可以代替出世紙,除咗你封解釋信。

前提佢真係有要求你交先
既然係遺失咗當然係lost case, 咁嘅問題唔使寫入faq呀嘛,常識黎架喎
我都怕有入無出
諗諗下都係掛NON EU算
有冇巴打用BNO入瑞士
洗唔洗吸印
有入無出
我都怕有入無出
諗諗下都係排NON EU算
叫埋上一代人簽,佢地唔識上連登
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
推!!幫手宣傳簽左佢...
文件delivered 依家得閒就F5HMPO
日期及時間 * 地點 派遞狀況
20-08-2019 10:12 英國 成功派遞

我8月15寄郵局終於更新改為成功派遞
hmpo就未有更新住
之後hmpo收到,一樣情況,直到批咗,變成check dhl,收到一件又要等第二件,放鬆下啦,護照實到手嘅。
啫係hmpo都有機會唔update?有冇理解錯
同問
等佐兩日冇update
日期及時間 * 地點 派遞狀況
20-08-2019 10:12 英國 成功派遞

我8月15寄郵局終於更新改為成功派遞
hmpo就未有更新住

我16寄 尋日成功派遞
遺失咗有效護照,咪從新申請囉,地址當然用返今刻啦。
抱歉,刨完文有個位唔明好想問

我老豆老母確認係有bno
我自己就用左身份證大法check係符合哂三個條件
問題就係我老母話唔記得當年有無幫我申請bno

兩個問題想問:

1) 依家我要確認有無bno資格係咪比錢SAR check/ 直接報lost去test有無資格?

2) 如果我老豆老母當年真係冇幫我申請BNO,咁依家係咪當新申請,亦即係等於收皮(因為唔再接受新申請)?

大恩大德,沒齒難忘
中曬身份證大法即係曾經有bno

等睇家變
抱歉,刨完文有個位唔明好想問

我老豆老母確認係有bno
我自己就用左身份證大法check係符合哂三個條件
問題就係我老母話唔記得當年有無幫我申請bno

兩個問題想問:

1) 依家我要確認有無bno資格係咪比錢SAR check/ 直接報lost去test有無資格?

2) 如果我老豆老母當年真係冇幫我申請BNO,咁依家係咪當新申請,亦即係等於收皮(因為唔再接受新申請)?

大恩大德,沒齒難忘
中曬身份證大法即係曾經有bno
報lost就ok

等睇家變
中晒身分證大法不如報lost,有埋ref no就肯定曾經持有,可以課金了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞