『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
問左啦,,佢要我打多次電話
幫女朋友續bno, 我好多年前續左
新renew bno, 網上upload 左證件相.
唔洗再曬相?
佢都無要求再交相!
在網上報失了bno後,請問大約幾耐先收到,他們的已取消確定,同ref no

利申:已在網上報失了五天了,但仍未收到已確定取消的email
我七月尾cancel, 打咗電話後 唔洗一日
即係send咗過去,即刻再打電話過去re confirm?
我用手機影,之後印出嚟效果都好清晰!
上星期3 report 星期4打電話去
乜消息都未有
你都好 我電話都冇人聽
上星期二寄,今日終於入queue
有冇人知寄speedpost (status: delivered) 幾耐hmpo會update 話收到?
剛收到以下email,原來send咗走junk folder

請問,係咪都係照等佢email,還是直接打電話過去問?
啱啱打去等左成10mins先通,report完d資料係咪等佢比左reference no.先可以從新apply
我係申請咗報失先,佢有send 個mail叫我打返去英國提供相關信息,我打咗一次隔兩日佢又send一個mail比我叫我再call返去再提供一啲信息,打完佢就send 個email叫我可以上網申請喇

第一個email

第二個email
多謝各位巴打!!!
終於收到啦,
係咪對名, 國籍(BNO), 身分證號(有扣號)就得?
全部正確, 同一日收埋舊BNO(剪左角), 特區護照正本, 全部無問題返黎
我見之前有講大中小奬, 係咪封面, 國籍問題咋?
佢哋主要問乜嘢?
內頁有段文字都要對
仲有性別 date of birth
大中小獎就追吓po啦
問姓名、出生日期、本passport係邊度issue、身分證號碼、本passport係父母名定自己名、幾時唔見、記唔記得幾時issue、有無用過出境、去邊

兩次都係問類似問題
Sex/dob 全部正確
有追, 但揾唔返
之前話個印斜我都唔覺,
同埋observation 個頁都第一頁一樣就無問題啦?

btw, 幾驚佢剪埋特區護照隻角
唔似, 可能對方MAIL SERVER有問題
過一陣再試下SEND多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞