『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
如果成功追返,一定要報告過程,相信對於前面未攞返正本嘅巴絲,有極大鼓舞作用。
對,貴得來但值得,安全可靠快捷
有無人試過UPS 個網入哂收件資料係咁出error
同問,依家官網冇寫可以用銀行statement
我幫緊我父母整番個bno, 但要填parents and grandparents資料
parents 193幾年都勉強填到,grandparents點填呀大佬
Unknown+remarks解釋
tell us why果度填?
明明成本舊passport係度都要填呢d黎confirm british nationality
救命呀巴絲,以下呢兩樣野我媽都比唔到,咁可以點做?

Parents’ documents
Send either:
full birth or adoption certificates for both parents (showing both the child’s and parents’ details)
father’s naturalisation or registration certificate
And you’ll also need to send the following:
parents’ marriage certificate
佢應該有講,如果你申請bno,另外需求交一啲文件,中間有身分證底面副本一項。
俾唔到咪寫信解釋一下囉,唔使嗌救命嘅!
希望追到.....
我都希望你可以,記得報告上嚟。
你太耐冇續
唔好當係求情信,BNO係你終生身份,按情理英國一定要俾你續領,你提交唔到既文件,交張書面解釋,例如你父母係陸出生兼結婚,所以提供唔到文件,暫時都未聽過有人因為咁而被拒絕續領。
大鑊
我父母既歸化紙係咪都會俾佢收
呢張冇得搞核證副本,唯有寄正本
對我父母都好有紀念價值
我報失話搬屋唔見左,佢第二日即刻cancel左,電話email乜都唔洗做。依家寄左文件去renew希望快啲批,祝各位早日成功
其實新系統個個香港續領人都係,我五月算係新系統頭幾批申請,已經係Additional Documents個list內搵到HKID card副本..
星期一寄speedpost 今晚就話已派收左件
但係hmpo仲未寫document received
係人手UPDATE
sorry, 我想問自己/父母出世紙如果我比copy既話
幫我副簽果個駛唔駛幫我certified true copy佢地?
想問下如果父母BNO 都過晒期 父母資料洗唔洗打埋佢哋啲bno no. 同issue date?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞