『薪火post』BNO續期資訊(53) 英國領事館遊行

1001 回覆
20 Like 3 Dislike
90日
同想問下place of birth 我參考完舊bno都無唔到依行

得place of birth = Hong Kong

係咪town都寫hong Kong
唔見咗新果本已過期嘅BNO,得返本最舊嘅BNO同特區護照
想問下我依家印咗本特衰俾佢, 但30號會拎本特衰去泰國, 咁樣會唔會有問題?
同埋父母出世紙同結婚證書係咪一定要正本? 唔知佢地肯唔肯俾我.

First British passport, 有2003年或之前簽發並由非UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO簽發的紅色封面英國護照
你不如去試下申請啦,問嚟都無用,我哋代表唔到hmpo,但既然證據咁多,你都唔試下,實在對唔住張bc證明囉!
去馬啦
個fd delivered左一星期都未update個status
係太多人續定寄錯/失左
無,30號記得帶特衰出國
正本呢就唔好,佢唔寄返俾你就慘了,俾錢出核證副本囉。無錢呢,咪副本囉,補封信解釋點解交副本,要再補機會可能細啲。
呢度咁多人問,出面會唔會好多人已經申請呢?
去泰國而你彩印本特衰比英國office,唔會有問題

結婚証書問題,三個選擇
1. 去查冊再申請核證副本之後寄比佢
2. 雙面彩印張結婚証書比佢,再加以解釋
3. 就咁寄手頭上嗰張比佢

1 係最好,少少錢可以證張紙平安
2 有冒險成份,但有人試過成功
3 你唔怕可以照寄
申請時報損毀咗,寄埋過去
系統要求輸入任何資料,俾到盡俾,如果關於父母、祖父母,俾唔到資料的話應該有個空格俾你解釋,我同你差不多,申請時都要我輸入祖父母英文姓名同幾時出世、結婚,又要我提交佢地出世紙同結婚證明,但佢地都係清朝人,我出世前幾十年佢地已過身,根本唔知佢地英文名點串,就照解釋。
同樣地,系統要你提交乜文件都盡交,搵唔到就附上一張書面解釋,你冇乜冇物,原因係佢地冇留俾之類... 問題應該不大,HMPO職員唔會留難你。
個人建議所有洗錢可以拎到政府副本嘅文件嘅都可以去申請

錢可以搵返,皇冠紙唔會再有
要埋老豆阿媽出世紙同結婚證明 好難搞

明明有本舊
如果我網上申請 係咪都唔算遺失
香港結婚,去申請副本
大陸結婚,自己諗辦法解釋
係無老豆出世紙
[/quote]收到,即是冇分父或母係BC otherwise-than-by-descent還是by-descent,非英國出世子女身份都一樣.. 咁我都可以叫個朋友放心去申請BC了,佢父母BC otherwise-than-by-descent,但於佢幾歲時撞車過身 (有留低證明文件),而佢係香港出世未去過英國,所以一直以為冇,或者18歲後冇做任何手續就當自動放棄..[/quote]

quote 返上個post 先

如果我冇理解錯既話就應該有分別 如果父/母係 BC otherwise than by descent 非英國出世子女可以繼承BC;如果父/母係 BC by descent 非英國出世子女口就唔可以繼承BC 應該係
柒咗 自膠
香港出世有得去政府申請返張副本
大陸出世唔見咗就解釋點解無
黑白出世紙影印本可以嗎
唔該想問下如果朋友持有過期Bno嘅話
做唔做得副署人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞