買電視機換電視機集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
得TCL、海信同東芝創維,你真係諗住用四千蚊買大電視?
如果仲搵到FX800H 有機會五千內買到部49"又PAN記
點解咁少巴絲唔諗LG OLED?
售後服務好差? 定係好易壞?
Sony TV 有冇黃viu?
剩係搵倒藍viu
你呢句「點解咁少巴絲唔諗LG OLED」好似有啲雙重否定嘅味道

話就話而家所有嘅OLED TV面板都係LG生產(仆街JOLED,手機芒同PC芒就咁落力,TV面板真係妹吓妹吓咁),但係背後嘅電子處理同軟件都係各師各法各有獨門秘方。
揀Pan記同Sony有以下原因:
1.售後服務:Pan記有信興五年保信心保證;Sony有三年保但係喺香港生態圈廣到不得了,可以呢一刻買完電視下一刻就儲積分攞優惠買Xperia;
2.軟件/電子處理:Pan記啲電視有Hollywood Cinema Experience處理器做賣點;Sony有X1做賣點之餘仲要本身係Android TV;
打死都唔揀LG嘅原因:
1.售後服務:聽聞LG保養服務比起前兩者稍差;
2.產品質素:冇實際數據證明OLED TV方面LG比起另外兩間更易壞機,但係佢旗下嘅IPS同nanocell系列電視可以話係所有人唯恐不及嘅野嚟而之前LG喺18年擺喺仁川機場嘅航機班次mon就係OLED,話就話諗住做到宣傳效用,點知三四個月之後就有明顯燒烘,結果就柒到開巷......
原來係咁
oled本身易燒 係機場display嘅又係L豬 又係柒咗啲
各位巴打43寸有無好介紹?

主要打ps4 睇netflix, 預5000蚊左右,擺房

thx 各位
機場display都用oled又真係勁柒
部sony x9500g想換長條power線,原廠有無?
睇你要唔要上OLED
諗諗下都係9500G 算
唔係成日睇戲
led panel 光啲日常用方便啲

btw 有無黃店電器鋪介紹?
今晚發現部電視不斷自己重開,熄左機可能隔一兩分鐘或者十至廿分鐘佢自己就會著機,CHECK過無開睡眠,時間制。有無咩解決方案?部機買左一年左右,型號SONY 49X9000E。
想請教各位巴打 
想買部電視放喺房床尾 平時放工上床挨住床頭睇
床頭到床尾大約2米距離 會買43定49比較好?
Oled光過led
未過保養最好揾人黎check下
我都係9000e用家
近排發現有時開唔到機
49”
SAMSUNG Q70R 性價比ok?
牌子同型號睇自己預算同喜好
會唔會搖控冇電?

我睇rtings 話led 光過oled
係暗位輸
咁ok啦
肯定唔係
試過禁機視背面粒開關掣都開唔到
火牛又冇鬆
今晚發現部電視不斷自己重開,熄左機可能隔一兩分鐘或者十至廿分鐘佢自己就會著機,CHECK過無開睡眠,時間制。有無咩解決方案?部機買左一年左右,型號SONY 49X9000E。
未過保養最好揾人黎check下
我都係9000e用家
近排發現有時開唔到機
會唔會搖控冇電?
肯定唔係
試過禁電視機背面粒開關掣都開唔到
火牛又冇鬆
49q70r唔好買 50hz panel嚟
100hz要55尺或以上
我就係唔想有殘影 所以想買q70r
如果唔係 平平地買部q60r算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞