買電視機換電視機集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我都有同一問題
其實我係買49/50吋都得

3星同lg同價位
最尾都係屌左部A8F
雖然貴過之前,但睇完d 光暗位真係同led差太遠
OLED=\=Qled
google一下就知 QLED咪又係LCD
量子點啫 其他牌子都有
QLED SAMSUNG
TH-40GX700H 大家點睇
40吋的話應該唔錯?
同問,等咗大半年都無聲氣
嘩屌 誤導哂
幾間鋪都話3星 QLED = OLED 只係大家用個名唔同
另外就話SONY P記住部PANEL 都係同LG買
所以LG平D 但其實質素一樣
Sony x9000 x9500 VA 肯定唔係LG
唔係好鐘意部機用光面
成塊鏡咁
同問 SM8600
要p記個鏡像連電腦唔會crack要update啲乜,我電腦郁得快啲電視畫面都會crack
巴打部a8f係邊買,好多地方都無貨
係A記買左部FX800 琴日裝機
真係好扛屌
hktv
之前買有間係ssp 都仲有,price.com 睇下
最終敗左比部Samsung 50ru7400
百記機價6180,有500 行超市
Hsbc 回贈8%
有$50godiva coupon, hdmi + rf 線套裝
最抵係送多個無線藍芽耳機 dearest oval
Q見price.com同佢自己賣緊899
仲有1年英超
熊本熊精品
原來PAN連部40"都有HDMI 2.1
但係SONY得Z9G有
想問問55吋nu8000佢話120Hz係行緊1080p既時候?4k行唔行到120?唔該哂
如果買65吋,買3星部8k qled好定係sony a9g/a8g 好?
想問問sony 43X8500G駁電腦點較120hz?
試過1080p, 1440p都冇得揀120hz, 較過RGB, YCBCR唔同模式都唔得
GPU用緊1080ti
側面表現

上 P 49GX800H
中 P 49GX880H
下 P 49GX700H

有不直就8k qled la
仲洗問
43吋電視我發覺真係冇乜人講
咁我屋企就頂盡放到43吋
近排都睇左幾個牌子
想放上黎俾各位巴打俾下意見

Samsung RU7400
有Apple TV, Airplay 2
個遙控可以語音輸入又簡單啱我家中兩老用
衰在乜野Dolby Vision Dolby Atmos都欠奉
個Mon hz數低
落鋪睇畫質好似比LG部UM7600差少少咁
3年保

LG UM7600
得Airplay 2 (Sales仲要話10月update完先有)
都係簡單遙控可以語音輸入
又係冇Dolby Vision Dolby Atmos
Mon hz數低
感覺比RU 7400畫質好少少咁大把
4年保

Panasonic GX800H
唯一一部有Dolby Vision Dolby Atmos
畫質音質有保證
有巴打話100hz native
不過就用傳統遙控器
冇Apple TV、Airplay2
Easy Mirroring 只支援Android
有巴打仲話panel用前一代 (唔太識)
有5年保

Sony X85G (應該係現時Sony 最高階嘅43吋?)
Android TV
Native 100hz
畫質落鋪睇過都ok,冇韓仔牌子咁sharp睇壞眼
43吋冇Dolby Vision 冇Acoustic Multi-Audio
Dolby Atmos話日後更新不過我諗43吋都好大機會冇
冇Apple TV AirPlay2
3年保

有冇高人指點下

Gx800 50hz
880 100hz
唉睇錯
原來FX800先係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞