搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
真心求救

小弟去咗英國成9年 大學讀電子工程

畢咗業4年 香港有啲乜嘢可以比我發圍?

人生贏家 唔駛人教 , 好似係

唔好返香港就已經係發圍

又俾agent 踩到一文不值
唔幫我apply咪算囉
何必浪費大家時間

想問係邊搵agent?求介紹

Josdb 有啲工係agent 嘅ad
Apply左佢地會搵你問details
不過十個有九個問完無幫你搵工
再衰啲就踩你 曬你時間

所以唔搵好過搵
但見有啲工想做唯有apply
連bachelor 都冇 覺得好難搵到有前景既工
唉係咁見工但永遠冇回音姐係想點
有冇人可以教下我見工技巧

自己mark下每次interview 有咩不足既地方,估下interviewer 要d咩人(其實都係肯做、醒目、同埋會長做)

fg 之前做兩份assistant designer同secretary intern都係三個月 我已經講到因爲我經驗唔多所以乜都會做會試 都唔知想點仲
我有啲朋友話我個樣出事 因為我樣勁細個 廿一歲似十六七 但係我又覺得冇乜影響 唉好撚灰

同我一樣
上年grad,做左半年野,個樣成個中學生咁,當初都見左好多份先搵到而家呢份工。我都知經驗少同埋我亦打算長做。奈何而家做左半年就想轉工好似說服唔到人,但唔通明知份工唔ok仲同佢捱一年咩。有啲interviewer仲話想請個mature啲既人,好似暗示我唔適合咁可能我諗多左啦

根本就係 但明明扔埋cv俾佢睇嫁嘛 唔岩咪唔好約interview囉 係要見我地之後再踩多腳
有無係marketing/公司賣嘢既工
Around 15-20k既工介紹
利申有兩年幾經驗 流利英文同普通話

有流利英文同普通話自己搵都綽綽有如啦
認真一問,it工 11k 5day好唔好返
利申已失業4個月
眼見同年既朋友都做左年半野,我就做極都搵唔岩工。
岩岩先做得9個月,仲要搵左成個月都未獅interview
點追上人地
點追上人地

I know that feel
我又係呢個年紀 同齡既fd一係就專科 一係就誤打誤撞都叫搵到份有興趣/待遇唔錯既工
自己學歷都係差唔多唔算差 但硬係撞唔啱
有時諗係咪自己太揀擇 但返工份工佔一日咁多時間又真係唔想搵份唔鍾意既做
屯門有咩工好做
點追上人地

I know that feel
我又係呢個年紀 同齡既fd一係就專科 一係就誤打誤撞都叫搵到份有興趣/待遇唔錯既工
自己學歷都係差唔多唔算差 但硬係撞唔啱
有時諗係咪自己太揀擇 但返工份工佔一日咁多時間又真係唔想搵份唔鍾意既做

唔好拎自己同人比
只會更頹

眼見人地搵錢多我三倍
但我地追求嘅野唔同

其實我只想搵份人工ok老闆ok工作內容有野學嘅工長做
點解咁難
以為搵到
點個間公司覺得我唔適合
好迷茫
想做果行好窄, 等左好耐都無interview
就算有得IN, 都覺得自己唔夠料
又一個無電話既早上,22日
又一個無電話既早上,22日

無interview無電話無工apply
Fg搵左份垃圾engine工13k
做左1年 8月裸辭玩完2個月廢青4個月
依家黎緊做份安老院搞活動既12k 5日
打算做一年去報master社工
之後想做青年果邊
希望條路順順利利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞