搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
u grad既巴絲打們都煩搵工
我就連hd都唔讀quit埋
好撚迷茫

如果體能無咁差就考紀律部隊啦 又或者學門手藝 quit hd 反而無學歷包袱

近視+紋身
如果唔係可能做左狗

好仔唔當差
btw台灣讀完year 1 quit撚左了

你又點解唔讀
學歷都唔想做狗啦

台灣on9
未去之前做過下design firm點知喱家番到黎個景差到入唔番(或者我太廢
Fg想搵份銀行contract做下都咁難
有無巴打有路數

渣打銀行之前搵過我傾
得觀塘同葵涌既back office 請緊人
但係呢份工對我太遠
front office 全港full 晒

唔好做銀行back office d工啦,合約工,用完即棄

咩KYC,CDD個d都係

得一份HKbank既investigator叫做有少少career prospect
利:搵trainee工,劵商,銀行trainee

見好多fd都係先做一年contract就轉去其他銀行 又加人工又性
我主要都係想拎下經驗 無經驗好似無咩人理咁
如果個post叫你submit cv to xxx & xxx,你地會直接apply now算定係揾哂2個人嘅email出黎一人sd一封??

求救

SD 曬啦, SD多封EMAIL 唔洗好多時間

咁樣重覆左唔會好奇怪?

兩樣都做呢樣野係可圈可點
個個hr解讀唔同
因為最後duplicate都係file其中一個
但工作量會多左(要揀)

個人建議send份工整既email+cv
然後ref要清楚註明返

禁apply掣其實唔知求職網幫你gen到個email layout點樣
收過啲排版爛晒唔跟行距間距既
都唔知個網問題定求職者data editing問題
但觀感就一定打左折扣
利申幫緊公司請人

我唔會又sd email又apply now,只係唔知應唔應該分開sd email 俾2個人 ,定係就咁apply now(cover letter上款就一次過寫哂2個人)
聽日返新工 但有一種唔想返既感覺
又變返以前咁
又變返以前咁

我都係聽日返新工,好想留係屋企做廢青,係屋企又想有工返
如果個post叫你submit cv to xxx & xxx,你地會直接apply now算定係揾哂2個人嘅email出黎一人sd一封??

求救

咁樣重覆左唔會好奇怪?

個個hr解讀唔同
但工作量會多左(要揀)

然後ref要清楚註明返

禁apply掣其實唔知求職網幫你gen到個email layout點樣
但觀感就一定打左折扣
利申幫緊公司請人

我唔會又sd email又apply now,只係唔知應唔應該分開sd email 俾2個人 ,定係就咁apply now(cover letter上款就一次過寫哂2個人)

點好

A. Apply now (cover letter上款一次過寫哂2個人)
B. 一人sd一封email
loss adjuster

好似真係好有趣喎

有 offer 個位巴打, 可否講下點解你知道有依種工, 同埋你之前係咪做保險架 ?

我經驗唔多
做過半年保險(support 類)
Quit左之後咪報返保險工

單係loss adjuster 都見左三間
又有frd做緊
已經知道晒d套路
最後掂左

見到巴打回D post都幾串
天后返?

我對咩人用咩態度咋
觀塘

T字頭
今日interview
兩個interviewer
其中一個女line manager 全程閪面
我左邊有個head問問題
佢全程向住叻一邊閪面
就算問我野都係閪住面唔望我

份工內容太似之前個份
仲要個line manager又係閪女人
有offer都唔敢要
Fg想搵份銀行contract做下都咁難
有無巴打有路數

渣打銀行之前搵過我傾
得觀塘同葵涌既back office 請緊人
但係呢份工對我太遠
front office 全港full 晒

唔好做銀行back office d工啦,合約工,用完即棄

咩KYC,CDD個d都係

得一份HKbank既investigator叫做有少少career prospect
利:搵trainee工,劵商,銀行trainee

見好多fd都係先做一年contract就轉去其他銀行 又加人工又性
我主要都係想拎下經驗 無經驗好似無咩人理咁

連contract KYC 都無interview 機會
今日interview
佢全程向住叻一邊閪面

份工內容太似之前個份
有offer都唔敢要

邊行啊
今日interview
佢全程向住叻一邊閪面

份工內容太似之前個份
有offer都唔敢要

邊行啊

間公司連行業都好難界定
金融掛
我初初以為銀行先apply
原來唔係

發覺我有interview嘅工都好伏
點解咁黑仔
每日放左工番到屋企就繼續搵工
依加11k 5days 9個鐘 hea佔7成食野2成工作1成 有得坐

13個月糧 可能有獎金

Quit左冇讀書 18歲

覺唔覺我係到浪費人生

咩工咁正

依加可能覺得好正既 但係應該加人工都唔多
計埋今日做左1個月
時間多到可以學英文

Office工

呢d工做一排好喇

會搞到個人冇乜大志嫁
又變返以前咁

我都係聽日番新工 (呢份又係騎住先 )

之前見左份好想入既工 希望出offer

求救

咁樣重覆左唔會好奇怪?

個個hr解讀唔同
但工作量會多左(要揀)

然後ref要清楚註明返

但觀感就一定打左折扣
利申幫緊公司請人

點好

A. Apply now (cover letter上款一次過寫哂2個人)

sor get 錯左
你個job ad有attach到兩人既email?
點樣為之搵先? 去公司網起底咁搵定

就咁一句好難完整判斷
但我自己咁睇完最理想既做法
都係send email唔through apply now
然後抬頭會咁

Dear Mr./Ms. xxx & Mr./Ms. yyy,

然後email 視乎「搵」到一個定兩個email
都係落recipient個位度send晒出去
升到某個位搵到18k 一個月
可能轉行要落返去14至15k
係咪好折墮

咩行轉咩行

求救

咁樣重覆左唔會好奇怪?

個個hr解讀唔同
但工作量會多左(要揀)

然後ref要清楚註明返

但觀感就一定打左折扣
利申幫緊公司請人

點好

sor get 錯左
你個job ad有attach到兩人既email?
點樣為之搵先? 去公司網起底咁搵定

就咁一句好難完整判斷
但我自己咁睇完最理想既做法
都係send email唔through apply now
然後抬頭會咁

Dear Mr./Ms. xxx & Mr./Ms. yyy,

然後email 視乎「搵」到一個定兩個email
都係落recipient個位度send晒出去

有一個係喺公司網揾到,一個就係google嘅
你意思係兩個都sd??上款寫哂兩個人一齊?
唔該哂巴打
賤狗engineer可以轉咩行業
Ust grad
又變返以前咁

我又係聽日第一日返新工
心情同你一模一樣
又變返以前咁

我又係聽日第一日返新工
心情同你一模一樣

聽日返新工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞