搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唉係咁見工但永遠冇回音姐係想點
有冇人可以教下我見工技巧

自己mark下每次interview 有咩不足既地方,估下interviewer 要d咩人(其實都係肯做、醒目、同埋會長做)

fg 之前做兩份assistant designer同secretary intern都係三個月 我已經講到因爲我經驗唔多所以乜都會做會試 都唔知想點仲
我有啲朋友話我個樣出事 因為我樣勁細個 廿一歲似十六七 但係我又覺得冇乜影響 唉好撚灰

我覺得唔多關樣細事,除非你係需要見客/說服人嘅工
Fg搵左份垃圾engine工13k
做左1年 8月裸辭玩完2個月廢青4個月
依家黎緊做份安老院搞活動既12k 5日
打算做一年去報master社工
之後想做青年果邊
希望條路順順利利

肯為社會服務
加油 祝你順順利利
唉係咁見工但永遠冇回音姐係想點
有冇人可以教下我見工技巧

自己mark下每次interview 有咩不足既地方,估下interviewer 要d咩人(其實都係肯做、醒目、同埋會長做)

fg 之前做兩份assistant designer同secretary intern都係三個月 我已經講到因爲我經驗唔多所以乜都會做會試 都唔知想點仲
我有啲朋友話我個樣出事 因為我樣勁細個 廿一歲似十六七 但係我又覺得冇乜影響 唉好撚灰

我覺得唔多關樣細事,除非你係需要見客/說服人嘅工

見多啲就會知要講咩要點改⼀
無經驗就要靠學歷同啲所謂學會經驗
盡量講下啲經驗比你有咩得著 可以幫到你份工
同埋上網去間公司做下research就知佢要咩人
你話肯做肯學其實太行唔夠impressive
你要比佢知你個性格同經驗點幫到佢
今日唯一一個電話居然係jobsdb打黎
我電話係咪壞左
好想去chur下人地問下我係咪衰左,衰d乜
要壓制住自己好辛苦呀

我而家做果份工係類似學校書記咁
即係data entry,印下教材同處理學費咁咋
我唔係太識講野,見工時佢都有問現時既經驗點樣用到落將來份工度,唔知點答先可以得體啲?(我之前見sales admin工)
人在遠方蟬沒有和唱
又一個無電話既早上,22日

等電話既日子特別難過
已經28歲, 學歷去到中7, 一份工做左差唔多6年,
人工唔高, 前途可以話無,
想轉工但每次入到jobsdb 搵就覺得唔知可以做乜,
之後就放棄

我而家做果份工係類似學校書記咁
即係data entry,印下教材同處理學費咁咋
我唔係太識講野,見工時佢都有問現時既經驗點樣用到落將來份工度,唔知點答先可以得體啲?(我之前見sales admin工)

佢地成日問類似問題 但我唔識答
新手留名

BTW 十二月已經開始...

依家就黎三月 其實仲夠錢洗 但老母開始催(唔係想我課金 係覺得我無所事事 而我的確係無所事事 廢青 )
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
明明嗰陣都話我有機會,話我係佢想揾嘅
點解
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
點解

其實只係敷衍對白

自從間公司俾人reject offer
都唔考慮請我個陣
先明白之前interview好似好想請我
都係做戲
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
點解

其實只係敷衍對白

都唔考慮請我個陣
都係做戲

其實做戲為乜
唔請就唔好講到我係佢既首選咁啦
最後又唔撚請
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
點解

其實只係敷衍對白

都唔考慮請我個陣
都係做戲

其實做戲為乜
最後又唔撚請

已經揾到好攰 見左咁多份,以為終於有d機會,仲要有2份感覺都唔錯,話唔定有得揀添。點知到頭來又係得個桔。好攰好攰,企唔翻起身喇
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
點解

其實只係敷衍對白

都唔考慮請我個陣
都係做戲

其實做戲為乜
最後又唔撚請

已經揾到好攰 見左咁多份,以為終於有d機會,仲要有2份感覺都唔錯,話唔定有得揀添。點知到頭來又係得個桔。好攰好攰,企唔翻起身喇

巴打們唔好灰心,下一個offer會更好的
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
點解

其實只係敷衍對白

都唔考慮請我個陣
都係做戲

其實做戲為乜
最後又唔撚請

搵左幾耐

三個月
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
點解

其實只係敷衍對白

都唔考慮請我個陣
都係做戲

其實做戲為乜
最後又唔撚請

自從in完個份
得個桔

之後啲interview已經無諗過有offer
只係當練習吹水

可惜而家連interview都無

其實好想返個份工
如果佢地肯搵返我
我實肯
只不過佢地已經直接拒絕請我
我電話係咪壞左
要壓制住自己好辛苦呀

我都想
不過都心知肚明衰左

但係真係諗唔明我衰咩
點解

其實只係敷衍對白

都唔考慮請我個陣
都係做戲

其實做戲為乜
最後又唔撚請

自從in完個份
得個桔

之後啲interview已經無諗過有offer
只係當練習吹水

可惜而家連interview都無

其實好想返個份工
如果佢地肯搵返我
我實肯
只不過佢地已經直接拒絕請我

其實有reject左一個offer,因為人工太低 俾我揀多一次我都係會拒絕。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞