搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
u grad既巴絲打們都煩搵工
我就連hd都唔讀quit埋
好撚迷茫

我同你一樣 讀左1年左右HD就quit左
已經廢青左2個星期 仲未搵到工 學歷又冇U grad淨係得個19毅進 又唔想做狗 都唔知可以番咩工
完全冇方向可以搵咩工做 有諗過番機場地勤 但聽人講人工好撚低 又要輪姦 好似好惡做 有冇巴打指點下迷津
依加11k 5days 9個鐘 hea佔7成食野2成工作1成 有得坐

13個月糧 可能有獎金

Quit左冇讀書 18歲

覺唔覺我係到浪費人生

咩工咁正

依加可能覺得好正既 但係應該加人工都唔多
計埋今日做左1個月
時間多到可以學英文

Office工

仲請唔請人
已經廢青左2個星期 仲未搵到工 學歷又冇U grad淨係得個19毅進 又唔想做狗 都唔知可以番咩工
完全冇方向可以搵咩工做 有諗過番機場地勤 但聽人講人工好撚低 又要輪姦 好似好惡做 有冇巴打指點下迷津

睇下識唔識人做裝修,裝冷氣個d
我見返工d裝工師傅都30-60k糧
不過日日都開工同有van仔

果d真係要有番咁上下年紀同經驗先咁高人工

果d真係要有番咁上下年紀同經驗先咁高人工

新仔咩都唔識又高人工咩
上星期四見左份工 我好鐘意 對方都好似幾滿意我
但成個interview連填表都係大概半個鐘到完成
其實咁樣正唔正常?
成個二月見左五份工 得呢份最想做 最有信心 但見既時間最短
好驚會唔得 今日已經星期三 仲未打黎 係咪無機會喇
其實咁樣正唔正常?

見果陣有無話幾耐通知先
有offer不過reject
間公司完全講唔出exactly我要做啲乜
剩係話好多ad hoc嘅野
仲衰過我上一份打雜
其實咁樣正唔正常?

見果陣有無話幾耐通知先

係囉
佢地會講大約一星期有通知個類
其實咁樣正唔正常?

見果陣有無話幾耐通知先

係囉
佢地會講大約一星期有通知個類

淨係話有消息會通知你
三月了
三月了

三月了 三個月了
三月了

三月了 三個月了

半年了
三月了

三月了 三個月了

半年了

唉 我都擔心遲啲裸辭要等太耐
三月了

三月了 三個月了

半年了

Interview 都無?
三月了

三月了 三個月了

半年了

巴打決定唔做份工?
三月了

三月了 三個月了

半年了

巴打決定唔做份工?

係呀
等緊6月尾拎埋花紅
(另一份工都係6月出通知有無offer)
7月遞信
三月了

三月了 三個月了

半年了

in撚左差唔多廿幾間
我想做嗰行市道又唔好又要經驗
喱家搵office工又係見完冇覆過
三月了

三月了 三個月了

半年了

in撚左差唔多廿幾間

廿幾間同一行?
本身有經驗開價太高?
三月了

三月了 三個月了

半年了

in撚左差唔多廿幾間

廿幾間同一行?
本身有經驗開價太高?

得三個月經驗 啲人都唔會當係一回事啦
我quit u之後就keep住搵同一行
係近喱三個月先乜都sd下cv咁(office, admin assist. etc
都係嗰句啦佢地睇完我cv要我去in但之後又冇工請真係好撚灰
三月了

三月了 三個月了

半年了

in撚左差唔多廿幾間

廿幾間同一行?
本身有經驗開價太高?

係近喱三個月先乜都sd下cv咁(office, admin assist. etc

開11k...其實都已經好撚低。。。
三月了

三月了 三個月了

半年了

in撚左差唔多廿幾間

廿幾間同一行?
本身有經驗開價太高?

有得IN都好
最怕到時IN完又壓你價又乜乜柒柒
新年後應該比較多空缺
過多幾個月17FG又出來到時又多人爭
兩點半又有個interview
雖然都幾開心,又有個機會
但一諗起又要對住hr d嘴臉同問題就覺得難頂
仲要扮到好有自信同死狗咁既笑容

三月了 三個月了

半年了

in撚左差唔多廿幾間

廿幾間同一行?
本身有經驗開價太高?

開11k...其實都已經好撚低。。。

搵admin assistant 個啲都有機會高過15k
你試下...

定係搵agent幫你去hsbc個Contract KYC 做住先拎經驗入銀行
但一定惡做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞