搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
出發見工
有無人係廿到尾先讀返書轉行
但又唔知自己適合讀乜/做乜

巴打係外向定內向個類?

有關係?
不過我覺得外向一定多工作適合
可惜自己唔係

始終知道自己性格都大概了解邊樣工種適合自己

我知自己怕悶但又內向
所以搵啲sales assistant
至少做admin野都有機會同客溝通
但sales就唔岩我

其實應該逼自己離開comfort zone
越係毒就越應該做sales

口才唔好 r唔到客會餓死

當係一種磨練囉
咁當然啦如果全家都等你開飯就無謂搞
有無人係廿到尾先讀返書轉行
但又唔知自己適合讀乜/做乜

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

最緊要你要清楚你想行邊條路
你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
所以都係打算搵份工養得起自己就算
興趣好難當飯食

的確係
想當年為興趣入行
體驗過就走

有啲人興趣搵到食好幸福

唔會為賺錢而令興趣變質
未必人人做到
出發見工

加油!!!!
半年了
我個電話。。。係咪只有junk call先打得入

你好高要求?

大學專科jj 搵返自己讀果行咋
半年了
我個電話。。。係咪只有junk call先打得入

你好高要求?

大學專科jj 搵返自己讀果行咋

專科唔係應該易啲咩?
唉 今日返新工 同事話呢個月 好多ot 仲要無得claim
要ot 埋星期六
唉 今日返新工 同事話呢個月 好多ot 仲要無得claim
要ot 埋星期六

OT呢樣真係好難講
之前我OT到3點
宜家日日6點走
我其實好想做event production嗰邊,對其他工都冇乜興趣。但問題係自己根本冇實質相關嘅經驗,見工幾份都係冇結果。係咪應該放棄

production大概做d咩?
範疇包括咩?

定係應該講operation 大概就係揾vendor,做sourcing,跟set up

完全同我做既野一模一樣
以上既野全部一腳踢

請問巴打,其實新入行應該expect人工幾多?
廢咗3個半月 終於有工喇
無interview
岩岩打去上一間覺得幾岩自己做嘅問下 佢話請左第二個
星期一見左第二輪仲向到等緊電話
最近都冇電話
有冇人好驚返工嘅第一日
有冇人好驚返工嘅第一日

有少少緊張但唔會驚
今日第一日返工,除左朝早同埋下晝3點幾做少少野,其餘時間都係扮工係到HEA,而家等收工,仲有1個鐘
見完,interview 幾好
但我有d抗拒,壓價同話幾多ot
整到我有d想推offer
見完,interview 幾好
但我有d抗拒,壓價同話幾多ot
整到我有d想推offer

咁都做得屎都食得
出發見工

加油!!!!

衰左
Interview咁多次已經明hr暗示
無經驗 兩個星期後無通知即係唔成功
今日第一日返工,除左朝早同埋下晝3點幾做少少野,其餘時間都係扮工係到HEA,而家等收工,仲有1個鐘

初入職係咁 定以後都會係....

以後都係,有個舊同事同我講日日返工等食飯,食完等收工,實際要做野既時間都唔夠3個鐘

以後都係,有個舊同事同我講日日返工等食飯,食完等收工,實際要做野既時間都唔夠3個鐘

我而家果份工都係咁
大多數日子做野既時間都得3-4個鐘
不過一peak season就連飯都冇時間食
fg第一份工得11日AL

我得9日咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞