搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
6 MONTHS CONTRACT...

唔係哩份
只不過hsbc個份都可以搵佢
我搵唔返HSBC 個ad

我覺得係investigator 既話會好d e份只係不停check 文件,上world check ,上其他系統做screening

有得揀當然好
6 MONTHS CONTRACT...

唔係哩份
只不過hsbc個份都可以搵佢
我搵唔返HSBC 個ad

我覺得係investigator 既話會好d e份只係不停check 文件,上world check ,上其他系統做screening

有得揀當然好

得佢地揀人
未搵到工既人 ... 我勸你地認真諗下你地想做邊行
做啱行 係遠遠重要過 你求其搵到工返住先

我自己 8 年內 做過 4 份工 , 4 個行業
最長 5 年, 最短 5 個月

依家搵工個困難都好大, 要好勉強先可以串得埋我過去既 exp.
我可以做既工簡直少之又少
要望天打卦 , 等機會到先有望重返正軌

其實係
所以辛苦啲就算in完無offer
但始終係自己想做個行

依家搵工個困難都好大, 要好勉強先可以串得埋我過去既 exp.

其實係
但始終係自己想做個行

最大問題 好多人唔知自己想做乜
亦無太多時間去揀
(包括我)

其實係
但始終係自己想做個行

亦無太多時間去揀
(包括我)

巴打係咪得政府工offer?
唔知目標
政府工會唔會係一個選擇
其實我無了解過政府工

其實係
但始終係自己想做個行

亦無太多時間去揀
(包括我)

做過三年文員 覺得唔想一世打自己唔鐘意既工 果陣又一直讀緊韓文 就去左韓國讀左半年 宜家有四級 宜家都唔知可以搵咩工
有冇人in過或者做過 philips medical service engineer 同 smc sales engineer

可唔可以講下 thx

其實係
但始終係自己想做個行

亦無太多時間去揀
(包括我)

做過三年文員 覺得唔想一世打自己唔鐘意既工 果陣又一直讀緊韓文 就去左韓國讀左半年 宜家有四級 宜家都唔知可以搵咩工

我見韓資公司請junior位
仲會資助學韓文
半年了
我個電話。。。係咪只有junk call先打得入
本身都係打算騎牛搵馬考正苦
因體能問題考唔到紀律部隊
都只係打算考普通文職 低級都照做再慢慢考上去
奈何面試唔係太好 應該都收皮
唯有一邊做私人工一邊再考 希望成功
遲啲可能轉做藍領定唔定

要努力
半年了

做盛行呀
本物咩事無做
半年了

你好高要求?
有無人係廿到尾先讀返書轉行
但又唔知自己適合讀乜/做乜
最緊要搵到目標

巴打係外向定內向個類?

巴打係外向定內向個類?

有關係?
不過我覺得外向一定多工作適合
可惜自己唔係

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

最緊要你要清楚你想行邊條路
你興趣/性格係乜?
依加11k 5days 9個鐘 hea佔7成食野2成工作1成 有得坐

13個月糧 可能有獎金

Quit左冇讀書 18歲

覺唔覺我係到浪費人生

咩工咁正

依加可能覺得好正既 但係應該加人工都唔多
計埋今日做左1個月
時間多到可以學英文

Office工

仲請唔請人

呢層唔知啦 依加暫時夠人 聽講遲下會請

不過真係好似上面巴打講 做一排好

我怕有日對所有野冇興趣。人生冇目標

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
所以都係打算搵份工養得起自己就算
興趣好難當飯食

巴打係外向定內向個類?

有關係?
可惜自己唔係

始終知道自己性格都大概了解邊樣工種適合自己

我知自己怕悶但又內向
所以搵啲sales assistant
至少做admin野都有機會同客溝通
但sales就唔岩我

巴打係外向定內向個類?

有關係?
可惜自己唔係

我知自己怕悶但又內向
但sales就唔岩我

其實應該逼自己離開comfort zone
越係毒就越應該做sales

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
所以都係打算搵份工養得起自己就算
興趣好難當飯食

的確係
想當年為興趣入行
體驗過就走

有啲人興趣搵到食好幸福

巴打係外向定內向個類?

有關係?
可惜自己唔係

我知自己怕悶但又內向
但sales就唔岩我

其實應該逼自己離開comfort zone
越係毒就越應該做sales

口才唔好 r唔到客會餓死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞