搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
已裸辭3個月 一路搵緊工既JJ留名
本身份銀行工grad analyst 20幾日AL 3萬幾一個月
但因為個job nature唔岩 所以辭工

人生有一半時間都用左係做野度 我就係想搵份鍾意既工
一路都interview緊但仲未搵到 希望大家比d正能量一齊努力
利申 無後悔過

你想做咩類型嘅工?
有無爸絲做過technology 公司既sales and mkt?
想問其實係咪要係咁度plan 同搞event ga?
已裸辭3個月 一路搵緊工既JJ留名
本身份銀行工grad analyst 20幾日AL 3萬幾一個月
但因為個job nature唔岩 所以辭工

人生有一半時間都用左係做野度 我就係想搵份鍾意既工
一路都interview緊但仲未搵到 希望大家比d正能量一齊努力
利申 無後悔過

你想做咩類型嘅工?

都係銀行 不過做d technical d既
而唔想做RM Sales果d雞
有份pt clerk offer
細公司黎 好似咩都要做下咁
又要做marketing 又可能要做下design(因為本身係做開design)
應唔應該騎住牛先
又要做marketing 又可能要做下design(因為本身係做開design)
應唔應該騎住牛先

如果等錢洗
騎住先 還掂part time
應唔應該騎住牛先

做住先,起碼有收入
應唔應該騎住牛先

做住先,起碼有收入

都岩 唉好驚係新環境做野
已經28歲, 學歷去到中7, 一份工做左差唔多6年,
人工唔高, 前途可以話無,
想轉工但每次入到jobsdb 搵就覺得唔知可以做乜,
之後就放棄

呢個年紀有d人已經做緊經理

28歲姐 大把世界啦
第時仲有幾廿年慢慢升
有無爸絲做過technology 公司既sales and mkt?
想問其實係咪要係咁度plan 同搞event ga?

做過其中一間既sales
一開始入去唔好諗有人幫你
Cold call 諗橋 度proposal sell客 一腳踢
應唔應該騎住牛先

做住先,起碼有收入

都岩 唉好驚係新環境做野

Btw Pt clerk 50/hr 算唔算小
前排apply好多pt 好多都無迴響
今日收到某大商場cs請左
利申 學生
利申 學生

Reception?
難唔難in
我上年8月試過裸辭,
以為好快同好易搵到新工,
點知12月中先發新工,
果4個月難捱到癲。

除非你真係有經濟能力,
唔係就唔好裸辭。

搵咩工?

依家做緊marketing
我搵過MT EA 之類
利申 學生

Reception?
難唔難in

應該係reception企係到比人問路個啲
interview有兩輪既 都係即日見
第一輪就自我介紹下 問下英文 普通話問題咁
第二輪就傾下計 用中英問下啲情境題 eg如果有人投訴回處理;有人問路 但唔知係邊 要點處理
整體黎講都唔難既
問大家一個非常非常假設性嘅問題
我啱啱apply左一份一直都好有興趣好想做嘅工(啱啱先見佢開post請人),但係如果聽日咁好彩俾我收到offer(之前in左嘅工),咁點好?
我啱啱apply左一份一直都好有興趣好想做嘅工(啱啱先見佢開post請人),但係如果聽日咁好彩俾我收到offer(之前in左嘅工),咁點好?

accept offer,入職前如果有得見就見埋先

相同諗法
搵份marketing 既工都咁難既 屌

我都係
Fg 非大三 非mkt科 零經驗

相同諗法

一日未簽約,一係都可以唔做,到時你想做個份工請左咪打去講聲有其他offer,佢地明架啦
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞