搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
今日第一日返工,除左朝早同埋下晝3點幾做少少野,其餘時間都係扮工係到HEA,而家等收工,仲有1個鐘

初入職係咁 定以後都會係....

以後都係,有個舊同事同我講日日返工等食飯,食完等收工,實際要做野既時間都唔夠3個鐘

我而家果份工都係咁
大多數日子做野既時間都得3-4個鐘
不過一peak season就連飯都冇時間食

我係做學校,考試/放長假個陣直頭返去鳩坐唔洗做

我以前有做過學校工 校長老師都唔返工 我同事直頭玩通宵直接返學校訓

啲校工仲多野做過我
自己想入果份工 有得去interview
希望有offer
係ive讀civil hd,讀左年半都係得張diploma,又做左廢青半年,見過幾次工都比人問到口啞啞,早知果時揀building好過,次次見親d工都係希望有讀building 而家好頹,可以點算
見完,interview 幾好
但我有d抗拒,壓價同話幾多ot
整到我有d想推offer

咁都做得屎都食得

再搵啦
呢份真係難接受
公證行黎

係咪公證行cs?如果cs的話應該係ot到癲
你地通常 send 完 email apply job , 之後幾多日收到電話 ?

三日內 有時即日
不過都係未搵到合適嘅工
你地通常 send 完 email apply job , 之後幾多日收到電話 ?

唔定,試過兩個幾星期都有
係ive讀civil hd,讀左年半都係得張diploma,又做左廢青半年,見過幾次工都比人問到口啞啞,早知果時揀building好過,次次見親d工都係希望有讀building 而家好頹,可以點算

個hd仲讀緊

個hd仲讀緊

其實讀完,不過肥左幾科一直搞唔掂,畢唔到業拎唔到hd
半年了
我個電話。。。係咪只有junk call先打得入

你好高要求?

大學專科jj 搵返自己讀果行咋

專科唔係應該易啲咩?

我有d同學多到一星期見三間
我就。。。三個月得一間
個市係咪好差,成日見到西工招人(招聘廣告登左好耐都仲見到),好驚復活節都冇工開,心情低落到想死,份pt又好受氣人工又低,好想走
個市係咪好差,成日見到西工招人(招聘廣告登左好耐都仲見到),好驚復活節都冇工開,心情低落到想死,份pt又好受氣人工又低,好想走

真係幾差下

Pt人工低又做得唔開心就直接走再搵過第二份啦
唉 第一日返工 十點放,成個月要係client到

咩行業

Audit

咩行業

Audit

唔怪得

Audit 十點算早收工 唔係咩
廢左半年,得閒返下pt吊命
依加11k 5days 9個鐘 hea佔7成食野2成工作1成 有得坐

13個月糧 可能有獎金

Quit左冇讀書 18歲

覺唔覺我係到浪費人生

咩工咁正

依加可能覺得好正既 但係應該加人工都唔多
計埋今日做左1個月
時間多到可以學英文

Office工

仲請唔請人

呢層唔知啦 依加暫時夠人 聽講遲下會請

不過真係好似上面巴打講 做一排好

我怕有日對所有野冇興趣。人生冇目標

有目標架做住先姐

咩行業

Audit

唔怪得

Audit 十點算早收工 唔係咩

Local firm
上星期四見左份工 我好鐘意 對方都好似幾滿意我
但成個interview連填表都係大概半個鐘到完成
其實咁樣正唔正常?
成個二月見左五份工 得呢份最想做 最有信心 但見既時間最短
好驚會唔得 今日已經星期三 仲未打黎 係咪無機會喇

見果陣有無話幾耐通知先

係囉
佢地會講大約一星期有通知個類

淨係話有消息會通知你

我都等咗2個禮拜
越大公司越等得耐(好似係)
我做平面設計,都成10年經驗
舊公司太多西人,同事又係咁話我underpaid,舊年12月祼辭左
1月去左旅行,新年後開始搵,成個月,send左50封,得一間肯in我
去到就係咁話我唔值
而家已經減到上份工多少少,依然冇回音
而家好似食軟飯咁等我老婆養,佢去左返工我淨係敢食杯麵,就黎連卡數都冇錢找
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞