搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
見完,interview 幾好
但我有d抗拒,壓價同話幾多ot
整到我有d想推offer

咁都做得屎都食得

再搵啦
呢份真係難接受
公證行黎
有無人係廿到尾先讀返書轉行
但又唔知自己適合讀乜/做乜

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

最緊要你要清楚你想行邊條路
你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
所以都係打算搵份工養得起自己就算
興趣好難當飯食

的確係
想當年為興趣入行
體驗過就走

有啲人興趣搵到食好幸福

唔會為賺錢而令興趣變質
未必人人做到

靠興趣搵食係好似幾幸福但有時因為要搵食而喺某啲位上妥協退步感覺會更加受挫

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
興趣好難當飯食

的確係
想當年為興趣入行
體驗過就走

有啲人興趣搵到食好幸福

唔會為賺錢而令興趣變質
未必人人做到

靠興趣搵食係好似幾幸福但有時因為要搵食而喺某啲位上妥協退步感覺會更加受挫

靠興趣連入都入唔到去做

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
興趣好難當飯食

的確係
想當年為興趣入行
體驗過就走

有啲人興趣搵到食好幸福

唔會為賺錢而令興趣變質
未必人人做到

靠興趣連入都入唔到去做

巴打興趣係咩?
有冇咩工係要常用英文既介紹下
依加讀asso想英文好d想揾d要用英文講野既工

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
興趣好難當飯食

的確係
想當年為興趣入行
體驗過就走

有啲人興趣搵到食好幸福

唔會為賺錢而令興趣變質
未必人人做到

靠興趣連入都入唔到去做

巴打興趣係咩?

interior design
design喺香港真係食得屎
上星期同今個星期見完幾份
反而尋日個份打黎有offer
終於唔洗再鳩sd cv
利申:好怕佢阻住我投考正苦工,但又冇得唔accept,過多幾個月17fg又黎了

難啲喎
而定好多工普通話重要話英文
做廢青既第一日去見左份工 份工做既內容我幾喜歡 主要係見下人睇下請邊個 編更表 搞下員工活動 見工個陣講到爭封reference letter就會請我咁 叫我補返 係上環唔到萬三一個月

岩岩收到電話 上星期見左份工話想請我 但要做左body check先 好多文件要做 七八成時間都做文件 差唔多萬四一個月 係屯門好近屋企

好掙扎 如果今日見個份都請 我唔知點揀
做廢青既第一日去見左份工 份工做既內容我幾喜歡 主要係見下人睇下請邊個 編更表 搞下員工活動 見工個陣講到爭封reference letter就會請我咁 叫我補返 係上環唔到萬三一個月

岩岩收到電話 上星期見左份工話想請我 但要做左body check先 好多文件要做 七八成時間都做文件 差唔多萬四一個月 係屯門好近屋企

第二份啦

打電話去第一份confirm係咪請你先
大家有無推介邊間agent
三月了

三月了 三個月了

半年了

未搵到工既人 ... 我勸你地認真諗下你地想做邊行
做啱行 係遠遠重要過 你求其搵到工返住先

我自己 8 年內 做過 4 份工 , 4 個行業
最長 5 年, 最短 5 個月

依家搵工個困難都好大, 要好勉強先可以串得埋我過去既 exp.
我可以做既工簡直少之又少
要望天打卦 , 等機會到先有望重返正軌

失業太耐冇得揀

其實我都廿尾讀緊書
不過係讀返以前個科

你興趣/性格係乜?

條路搵唔到錢架
興趣好難當飯食

的確係
想當年為興趣入行
體驗過就走

有啲人興趣搵到食好幸福

唔會為賺錢而令興趣變質
未必人人做到

靠興趣連入都入唔到去做

巴打興趣係咩?

interior design
design喺香港真係食得屎

interior design真係難啲

你讀緊asso即係想搵part-time?

係呀
但我5月放假放到9月 唔想hea 想反下工又可以講下英文 揾錢又可以提升下英文水平

第二份啦

第二份車錢一日來回$10 收工唔搭車行下路就慳$5 真係好近屋企 同個人工睇落可以儲到錢

係呀
但我5月放假放到9月 唔想hea 想反下工又可以講下英文 揾錢又可以提升下英文水平

補習班/play group?有啲寫明因為老師係native English speaker要講英文
或者搵下遊客區CS
再唔係搵啲鬼佬公司睇下有無part-time/intern做

我諗第一份真係請 個個都會叫我揀第二份
今日第一日返工,除左朝早同埋下晝3點幾做少少野,其餘時間都係扮工係到HEA,而家等收工,仲有1個鐘

初入職係咁 定以後都會係....

以後都係,有個舊同事同我講日日返工等食飯,食完等收工,實際要做野既時間都唔夠3個鐘

我而家果份工都係咁
大多數日子做野既時間都得3-4個鐘
不過一peak season就連飯都冇時間食

我係做學校,考試/放長假個陣直頭返去鳩坐唔洗做
半年了
我個電話。。。係咪只有junk call先打得入

你好高要求?

大學專科jj 搵返自己讀果行咋

pharmacy?
大家有無推介邊間agent

接觸左大部分係jobsdb有ad嘅agent (over 10間)
全部套完料消失
公司post ad個啲先有interview
今日第一日返工,除左朝早同埋下晝3點幾做少少野,其餘時間都係扮工係到HEA,而家等收工,仲有1個鐘

初入職係咁 定以後都會係....

以後都係,有個舊同事同我講日日返工等食飯,食完等收工,實際要做野既時間都唔夠3個鐘

我而家果份工都係咁
大多數日子做野既時間都得3-4個鐘
不過一peak season就連飯都冇時間食

我係做學校,考試/放長假個陣直頭返去鳩坐唔洗做

我以前有做過學校工 校長老師都唔返工 我同事直頭玩通宵直接返學校訓

我諗第一份真係請 個個都會叫我揀第二份

除非好唔鐘意做第二份 如果唔係一定係揀第二份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞