搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
依加唔上唔落好辛苦
公司冇新發展 日日扮工吊住吊住
但自己又冇咩目標
睇求職網都份份都差唔多
有d公司成日登廣告請人,見唔見工好 佢打來約見,我又唔係咁想見
有d公司成日登廣告請人,見唔見工好 佢打來約見,我又唔係咁想見

試下無壞 上去睇下公司咩料
依加唔上唔落好辛苦
公司冇新發展 日日扮工吊住吊住
但自己又冇咩目標
睇求職網都份份都差唔多

而家要求低啲
Contract都做
但contract係agent到
搵佢地都無用
經佢地apply超過十份
無一份有得in
自己apply個啲有得in但無offer
你地通常面試著full suit定smart casual?
白痴一問
建造業文員位send cv應該中定英

個ad係英文 可能英好啲
再唔係 中英對照

你指同一份有齊中英?
有啲job description 係中 有啲英文
但其他資料就中文
自己send CV冇人睬都算
點解啲Headhunter主動搵我攞CV話會propose我俾公司都冇迴響
我係咪真係咁差
好想裸辭
點解啲Headhunter主動搵我攞CV話會propose我俾公司都冇迴響
我係咪真係咁差
好想裸辭

好多時都係套資料然後你就收到一堆垃圾電話
你地通常面試著full suit定smart casual?

Smart casual
經 jobsdb send apply 一個經 Agent 出既工

無留意個 agent 係鬼妹名

上網搵過, 金髮鬼妹

鬼妹有無聯絡你?
我係咪真係咁差
好想裸辭

主動搵你個啲仲衰過你apply job contact你
經驗唔多搵agent無用
我就係例子
customers service呢行成日請人,如果搵唔到其它工,遲下可能都要做
經 jobsdb send apply 一個經 Agent 出既工

無留意個 agent 係鬼妹名

上網搵過, 金髮鬼妹

鬼妹有無聯絡你?

我 27 號 send 完 , send 完先發覺 ... 鬼妹嚟架喎 ... 又無得回收..

我琴日先發現 佢 28 號已經send 左 email 問我有冇時間have a call

jobsdb 個個 application record 都唔準既

佢地應該係email睇你application
而唔係jobsdb website睇
所以status唔準

我一直用app apply
睇唔到status
不過keep住有interview
我係咪真係咁差
好想裸辭

主動搵你個啲仲衰過你apply job contact你
經驗唔多搵agent無用
我就係例子

我 擺左 CV 上去 jobsdb 六個月左右
先後得 2 個 agent 搵過我

主動搵個啲agent公司最仆街

你唔介意可以apply agent post嘅工
佢地就會搵你傾
月頭追數個陣就會狂搵你

不過從未係agent個邊得到interview機會
customers service呢行成日請人,如果搵唔到其它工,遲下可能都要做

我就係搵緊類似既野 ... 但係 CS 好多公司都超伏 ...

想問點樣伏
想問問大家,你地期望份工係點樣,俾到咩你
我自己答唔出
岩岩send左cv
有fd係個間公司做緊
個fd之前係上午send cv下午就收電話
好緊張
想問問大家,你地期望份工係點樣,俾到咩你
我自己答唔出

都不外乎係career path或者job duty學到乜之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞