搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
個市係咪好差,成日見到西工招人(招聘廣告登左好耐都仲見到),好驚復活節都冇工開,心情低落到想死,份pt又好受氣人工又低,好想走

Pt人工低又做得唔開心就直接走再搵過第二份啦

進退兩難,我個cv花左呢份pt走左嘅話,空白期會更長,比人覺得pt都做唔長

CV點花法?
我自己覺得pt反而無咩所謂,不過當然我唔係hr好難講hr點諗

空白期有一年

5個月
今年IN 3份 3份都請
人工重要唔低
所以千奇唔好放棄
人工重要唔低
所以千奇唔好放棄

做邊行?
我都係有興趣先SEND
但真係冇乜
人工重要唔低
所以千奇唔好放棄

做邊行?

唔自爆啦
唔係商業
agent 月頭又開始跑數
不過次次答應apply最後都無影
所以無期待

自己apply工
下星期有interview
份工唔錯 仲要junior都會考慮
不過有written test
成功機會不大
一陣有工見 希望可以俾我擺脫半年廢青生活

淡定有錢剩 加油

其實半年空白期, 見工嗰時會唔會好大問題?

我in嗰時又冇乜人問我喱個問題 可能我見design多 同埋當我fg 就算in office都好少問 問起我咪話keep住有搵工/去個一個月旅行
btw岩岩我都係見design firm 俾左份佢地都做緊嘅case我番屋企做 一個星期後再約時間傾 覺得好似有啲伏咁 但又係自己鐘意嗰行

試下無防 還掂係屋企搵工無野做
好多人都搵到工 呢幾日ge工完全send唔落手

好多免強apply
有interview
但知無希望 大把有經驗嘅競爭
點解d公司唔check email,我set左可以睇到人地有冇睇我email有record
早兩日sd嘅,到而家都冇人睇
點解d公司唔check email,我set左可以睇到人地有冇睇我email有record

自己email去?
我一直用jobsdb quick apply
都keep住每星期有至少一個interview

自己email去?

如果揾到email我會sd email,冇就apply now
都有interview嘅,只不過係諗唔明點解我都幾有興趣嗰2間一直冇睇我email
你地 interview 得咁密既

平均一星期一個渣
仲未有岩嘅offer

自己email去?

如果揾到email我會sd email,冇就apply now
都有interview嘅,只不過係諗唔明點解我都幾有興趣嗰2間一直冇睇我email

試下個兩間再用jobsdb quick apply

自己email去?

有呀 係咪大公司要耐d
番左份新工幾日 先收到另一份我想入既公司offer

好撚老尷 唔知點開口辭工 仲要佢地俾左好多野我跟

自己email去?

有呀 係咪大公司要耐d

大公司都可以好快,睇佢急唔急要人,急既就一星期內,唔急既就兩星期

唉人請你就難姐,推人有幾難開口,你唔早d講人地仲嬲

係咪都要面對
直接遞信話唔適合
新工好難做

未熟手je
加油
大家好 今日in工比個hr狂踩 老女人黎
朝早9點打黎叫我10點in..
佢唔肯改時間 咁我唯有趕過去
去到開頭都好正常
突然間話:你個樣岩做sales.. 不過你知啦 第一眼好重要架嘛 你塊臉做咩甩皮架 皮膚咁乾 (我臉上有粒墨好細粒) 你個粒墨黎架?

之後一邊食野一邊in我.. 然後話 你個樣好無自信喎 點解呀?你無經驗憑咩覺得自己有能力做?你話你自己做到啫 我點知你得唔得架?

然後又繼續踩我啦 我全程都笑住
我明白我係無經驗 想試下做office工 開最低價
佢笑左笑 : 你究竟知唔知道我地做咩架

其實去之前做哂功課 開頭都好地地 到中間就係咁不停踩
連個樣都評論一餐 其實明知我唔岩要求做咩仲要in我哂大家時間 好灰
去到開頭都好正常
突然間話:你個樣岩做sales.. 不過你知啦 第一眼好重要架嘛 你塊臉做咩甩皮架 皮膚咁乾 (我臉上有粒墨好細粒) 你個粒墨黎架?

之後一邊食野一邊in我.. 然後話 你個樣好無自信喎 點解呀?你無經驗憑咩覺得自己有能力做?你話你自己做到啫 我點知你得唔得架?

連個樣都評論一餐 其實明知我唔岩要求做咩仲要in我哂大家時間 好灰

其實尋日打過一次電話黎 用圖書館氣聲既聲音同我講野 今朝先突然約時間in
樓上位巴打好慘
去到開頭都好正常

其實尋日打過一次電話黎 用圖書館氣聲既聲音同我講野 今朝先突然約時間in

咩工黎咖?
除非大公司
否則臨時約時間
仲要即日見
寧願唔去

唔好為哩個老女人講嘅野而唔開心
佢都痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞