搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
屌好撚驚呀而家,本來有offer但見人工太低咪問hr有冇得高d
點知hr打黎話某d原因而改簽約日期但冇確實邊日簽
我係agent聽到有其他人係今日簽約但我on99冇得簽
早知係咁就唔打電話傾數啦

當面傾呀嘛
下星期就返工,佢叫我聽日上去簽約仲話帶我參觀,仲講大概我要做啲咩,過程大約兩個鐘

幾好呀........

有咩咁好,份工人工低,只係時間好,同埋佢肯請得半年經驗既我
不過有咩就做咩啦,騎牛搵馬,其實各位如果冇野做既話就打住PT先啦,唔好比自己頹落去,我由11月廢到過左年先搵工,如果唔係撞到個教過我既老師鼓勵我,我都好難有心機去搵工

已頹
就算騎牛搵馬
都唔知應該騎邊隻牛
Jobsdb好似無工份岩我

唔想再做返19打雜
但如果3月尾都搵唔到隻牛
唯有認命做成世打雜

而家都就黎3月啦,求其搵份PT做住先再搵工,咁樣仲好啦,唔係你一直等都唔係辦法,反正做PT又有收入,話走又可以走,好過日日係屋企搵完工就冇野做
有冇人可以教下我點好
一路搵左個零月工、send左勁多次cv
見過三間、得番一間係話請
我自己開13k、佢開我12k
話咩過左probation會加番人工
我應唔應該做好定再搵下其他工?
因為我個intern再過多個星期就完
有冇人可以教下我點好

Post多左
有冇人可以教下我點好

Accept
做住搵
而家搵工好難,你仲要send勁多cv無覆,你reject只會無限loop
有冇人可以教下我點好

點解唔做
你仲要讀書定咩

唔使喇、讀完了
其實13k我自己覺得都還好12真係好小咁
又要比家用又要同女朋友出街完全係冇錢儲
下星期就返工,佢叫我聽日上去簽約仲話帶我參觀,仲講大概我要做啲咩,過程大約兩個鐘

幾好呀........

不過有咩就做咩啦,騎牛搵馬,其實各位如果冇野做既話就打住PT先啦,唔好比自己頹落去,我由11月廢到過左年先搵工,如果唔係撞到個教過我既老師鼓勵我,我都好難有心機去搵工

已頹
就算騎牛搵馬
都唔知應該騎邊隻牛

唔想再做返19打雜
唯有認命做成世打雜

而家都就黎3月啦,求其搵份PT做住先再搵工,咁樣仲好啦,唔係你一直等都唔係辦法,反正做PT又有收入,話走又可以走,好過日日係屋企搵完工就冇野做

俾多個月自己
好多時interview都係打黎第二日in
過埋3月都無offer
3月過後應該都無乜公司會請人
到時就做PT

而家連admin assistant都要大學畢業
大學生都咁唔值錢
我應該要去堆填區

幾好呀........

已頹
就算騎牛搵馬
都唔知應該騎邊隻牛

唔想再做返19打雜
唯有認命做成世打雜

俾多個月自己
過埋3月都無offer
到時就做PT

大學生都咁唔值錢
我應該要去堆填區

in左都唔代表會請姐,為自己鋪多條路咪仲好,得咪入去做,唔得咪繼續做PT,而家咁拖落去,到4月開始已經有DSE雞搵PT,到時PT都冇得你做

幾好呀........

已頹
就算騎牛搵馬
都唔知應該騎邊隻牛

唔想再做返19打雜
唯有認命做成世打雜

俾多個月自己
過埋3月都無offer
到時就做PT

大學生都咁唔值錢
我應該要去堆填區

in左都唔代表會請姐,為自己鋪多條路咪仲好,得咪入去做,唔得咪繼續做PT,而家咁拖落去,到4月開始已經有DSE雞搵PT,到時PT都冇得你做

有冇人可以教下我點好

點解唔做
你仲要讀書定咩

唔使喇、讀完了

點搞
有冇人可以教下我點好

點解唔做
你仲要讀書定咩

唔使喇、讀完了

點搞

你fg?
有冇人可以教下我點好

點解唔做
你仲要讀書定咩

唔使喇、讀完了

點搞

你fg?

係啊
有冇人可以教下我點好

點解唔做
你仲要讀書定咩

唔使喇、讀完了

點搞

你fg?

係啊

做一年轉工加人工啦
有沒有巴打絲打有興趣入Cyber Security呢行?

沒經驗不緊要,最緊要肯學,識啲Linux,識啲Java就Ok.

大公司來的,有興趣可以tg hakkakungfu 再談
有冇人可以教下我點好

點解唔做
你仲要讀書定咩

唔使喇、讀完了

Grad intern黎
Intern間公司冇話可以perm你嗰d?
照計如果intern係relevant既唔會咁難搵工播
Fg就唔好嫌少啦
收到兩個offer了
但係唔知點揀好
一個南區 高一級 14,000 出雙糧
一個TST Junior post 13,875 睇表現出但係每年都應該多過雙糧
你地會點揀?

利申 住屯門
收到兩個offer了
但係唔知點揀好
一個TST Junior post 13,875 睇表現出但係每年都應該多過雙糧
你地會點揀?

利申 住屯門

邊行呀
收到兩個offer了
但係唔知點揀好
你地會點揀?

利申 住屯門

邊行呀

一個係主題樂園 (南區)
一個係酒店(TST)
都係做event
勿相認
收到兩個offer了
但係唔知點揀好
你地會點揀?

利申 住屯門

邊行呀

一個係酒店(TST)
都係做event
勿相認

其實event 有咩做
搞event organize 同execute ?
收到兩個offer了
但係唔知點揀好
你地會點揀?

利申 住屯門

邊行呀

一個係酒店(TST)
都係做event
勿相認

唔係呢行 不過就咁睇梗係TST
淨係車錢車程每日都慳一大節 放工食飯行街又方便D
title呢D野虛名黎架姐
收到兩個offer了
但係唔知點揀好
你地會點揀?

利申 住屯門

邊行呀

一個係酒店(TST)
都係做event
勿相認

其實event 有咩做
搞event organize 同execute ?

Planning ,orangize 啲logistics
我口中既Event 係結婚擺酒呀,conference 呀個類
收到兩個offer了
但係唔知點揀好
你地會點揀?

利申 住屯門

邊行呀

一個係酒店(TST)
都係做event
勿相認

唔係呢行 不過就咁睇梗係TST
淨係車錢車程每日都慳一大節 放工食飯行街又方便D
title呢D野虛名黎架姐

酒店個位係coordinator 真係由低做起
仲要包飯
唉番工放工都慳唔少時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞