搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你們見工前會唔會睇熟左公司資料先?

會呀
到時都搭到少少咀唔洗口啞啞

但佢地都唔問

通常都冇問
有次懶,冇咩準備就去左見,結果反而比佢考我:我地間公司有幾多間門市?果啲

會呀

但佢地都唔問

通常都冇問
有次懶,冇咩準備就去左見,結果反而比佢考我:我地間公司有幾多間門市?果啲

有次見工 以為簡簡單單 點知要做paper 問我門市開喺邊咩年份成立
唉 之前見左份算係今次搵工最啱心水既工
1st in對答都幾充實 一個禮拜後就有2nd in
點知2nd in見個高級D既 第一眼見佢無咩表情已經俾個氣場窒一窒 搞到成個interview遊魂無咩內容
臨走佢話預2-3個禮拜先有消息 而家已經過左2個幾禮拜 睇黎都係收皮多

好明白呢種感覺,之前in果時真係覺得胸有成竹,但隨住時間過電話一路無通知,慢慢由充滿信心到收皮,感覺真係好難受,好似搵到最岩自己ge工但又空手而回

會呀

但佢地都唔問

通常都冇問

有次見工 以為簡簡單單 點知要做paper 問我門市開喺邊咩年份成立

問到咁detail
每次見工前都好忐忑
磨左半年終於有工見

會呀

但佢地都唔問

通常都冇問

問咁詳細就算睇過資料都記唔到啦
磨左半年終於有工見

終於有工見,笑左
有工見無offer先至絕望
就來復活節

會呀

但佢地都唔問

通常都冇問

問咁詳細就算睇過資料都記唔到啦

係啊唔知點答同埋都知間野麻煩我求奇寫算
就來復活節

一放工
又未必有人開工請你去面試
磨吓磨吓好快又一個月
就來復活節

一放
又未必有人開工請你去面試
磨吓磨吓好快又一個月
全能既主
求下你盡快比我搵到工做
我已經頂唔順屋企人日日鬧我
感謝主 啊們
依加11k 5days 9個鐘 hea佔7成食野2成工作1成 有得坐

13個月糧 可能有獎金

Quit左冇讀書 18歲

覺唔覺我係到浪費人生
全能既主
求下你盡快比我搵到工做
我已經頂唔順屋企人日日鬧我
感謝主 啊們

做住PT先
依加11k 5days 9個鐘 hea佔7成食野2成工作1成 有得坐

13個月糧 可能有獎金

覺唔覺我係到浪費人生

咩工咁正
Fg想搵份銀行contract做下都咁難
有無巴打有路數
如果個post叫你submit cv to xxx & xxx,你地會直接apply now算定係揾哂2個人嘅email出黎一人sd一封??
Fg想搵份銀行contract做下都咁難
有無巴打有路數

渣打銀行之前搵過我傾
得觀塘同葵涌既back office 請緊人
但係呢份工對我太遠
front office 全港full 晒
有冇人好似我咁唔知搵咩工
連文員都唔知做邊種好
依家係bank back office做緊
唔想再做contract
所以想轉
自己只係asso grad..

呢d 有咩路數易揾d
想入行都入唔到
網上揾淨係得agent 有
但apply完淨係得一個肯in我
仲要in完冇通知

係囉
我都想做都唔知點入行
做緊咩位?
我識人有親戚介紹去做

終於有通知
in 完2個禮拜都諗住冇機
已經揾埋其他工準備in
突然出offer 真係俾唔切反應

巴打個offer係邊範

銀行back office

FG?
轉行入銀行BO是咪無機?

係呀FG
我本身都係讀數, 算係冇business 底
所以我諗都唔係冇機會
巴打本身做盛行?

本身有無banking intern?
BO咩post? contract定perm?
我做嗰行同讀嗰科完全唔關事
想入banking又無從入手

冇, 完全0 exp
係好彩agent 有contract 工俾我做
但做一排都有機會會轉perm

我今朝其實都俾第二間agent叫去in
嗰間都有好多banking 嘅BO 同其他公司嘅BA工試
巴打如果真係有興趣可以試吓打去問
叫Manpxxxr (開名應該冇所謂?)

我因為有offer 所以我都叫佢哋唔使幫我再apply
廢青大半年留名
準備開始搵工 相信會比人針住空白期問
利申:非三大 16FG

13個月糧 可能有獎金

覺唔覺我係到浪費人生

咩工咁正

依加可能覺得好正既 但係應該加人工都唔多
計埋今日做左1個月
時間多到可以學英文

Office工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞