搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
一陣有工見 希望可以俾我擺脫半年廢青生活

淡定有錢剩 加油
岩岩見完
希望請啦
係依家份西工頹左好耐
點解唔去working holiday先

HI 樂觀SIR
睇左你篇最新講香港個POST
睇完真心冇希望
但又走唔到

淡定有錢剩 加油

其實半年空白期, 見工嗰時會唔會好大問題?
唔係好知自己想點
做過記者,保險supporting,依家做finance既supporting
本身諗好想入正苦試下apply ACO
但如果ACO唔請我,我又可以搵咩工?

HI 樂觀SIR
睇完真心冇希望
但又走唔到

走唔到x2

有諗過
但最快都要過多幾年先走到

HI 樂觀SIR
睇完真心冇希望
但又走唔到

走唔到x2

有諗過

去working holiday 都要有錢先
呢排決定唔魚翁撒網
真係有興趣先sd
一個星期先apply左兩份左右
不過冇回音
都已經開始半放棄,轉唔到工就算
只係擔心完約後唔知會失業幾耐
搵左好耐都無聲氣
Fg搵工搵到頹

HI 樂觀SIR
睇完真心冇希望
但又走唔到

走唔到x2

有諗過

去working holiday 都要有錢先

到時無工開 唔知可以住邊
呢排決定唔魚翁撒網
真係有興趣先sd
不過冇回音

仲有幾耐完約?

見左好多理想嘅工
但都因為無相關經驗reject
已經半放棄堅持apply指定職位
而家只要間公司比之前個間好
相同工作內容都照做
但求上司非閪女人
一次過APPLY 同一間公司既兩個唔同職位
有冇問題

成日咁做

其實最好唔好
如果同一hr handle會覺得你漁翁散網
不過我咁做都有interview
呢排決定唔魚翁撒網
真係有興趣先sd
不過冇回音

仲有幾耐完約?

見左好多理想嘅工
但都因為無相關經驗reject
已經半放棄堅持apply指定職位
而家只要間公司比之前個間好
相同工作內容都照做
但求上司非閪女人

仲有五個月咋
一次過APPLY 同一間公司既兩個唔同職位
有冇問題

成日咁做

其實最好唔好
如果同一hr handle會覺得你漁翁散網
不過我咁做都有interview

兩份都有得in ?

只有其中一份
同班人講黎晒氣
講極都唔明

根本香港而家比人用來搵錢/比人用來賣港來獲取自己利益
好多利益集團, 好多群體, 好多人
有樓人仕, 炒樓人仕, 正苦高官, 有錢廢老, 無錢廢老, 富二代, 有錢人, 離地人仕, 個個都係咁樣

仲話諗住救香港, 班人都唔用腦
同班人講黎晒氣
講極都唔明

有樓人仕, 炒樓人仕, 正苦高官, 有錢廢老, 無錢廢老, 富二代, 有錢人, 離地人仕, 個個都係咁樣

覆錯post?
曾經有朋友同我飲茶講過話,香港係一個難民社會,你都知因由
但係好可惜的係,以上個班人,為左利益,咩都唔理,仲要屌尻人同拍拍蘿柚走左去
但而家呢個情況,唔焦土,都唔會知道呢到有幾稀巴爛咁解
講完
人正題,星期一見完個部門個head之後話等一個星期,今日都星期四.....唔通星期五又有電話
聽日朝早又去in,睇下又點啦,唉
同班人講黎晒氣
講極都唔明

覆錯post?
曾經有朋友同我飲茶講過話,香港係一個難民社會,你都知因由
但係好可惜的係,以上個班人,為左利益,咩都唔理,仲要屌尻人同拍拍蘿柚走左去
但而家呢個情況,唔焦土,都唔會知道呢到有幾稀巴爛咁解
講完
人正題,星期一見完個部門個head之後話等一個星期,今日都星期四.....唔通星期五又有電話
聽日朝早又去in,睇下又點啦,唉

香港玩完咖啦
救香港 點救
根本唔夠商人 高官玩
社會不停被扭曲
錯都可以變成岩

想離開香港
無錢 無能力
就算working holiday都未必留到係個個國家

等電話好痛苦
等interview
同等一份心水嘅offer

淡定有錢剩 加油

其實半年空白期, 見工嗰時會唔會好大問題?

我in嗰時又冇乜人問我喱個問題 可能我見design多 同埋當我fg 就算in office都好少問 問起我咪話keep住有搵工/去個一個月旅行
btw岩岩我都係見design firm 俾左份佢地都做緊嘅case我番屋企做 一個星期後再約時間傾 覺得好似有啲伏咁 但又係自己鐘意嗰行
個市係咪好差,成日見到西工招人(招聘廣告登左好耐都仲見到),好驚復活節都冇工開,心情低落到想死,份pt又好受氣人工又低,好想走

Pt人工低又做得唔開心就直接走再搵過第二份啦

進退兩難,我個cv花左呢份pt走左嘅話,空白期會更長,比人覺得pt都做唔長

CV點花法?
我自己覺得pt反而無咩所謂,不過當然我唔係hr好難講hr點諗

空白期有一年
好多人都搵到工 呢幾日ge工完全send唔落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞