搵工搵到好迷茫(2)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問問大家,你地期望份工係點樣,俾到咩你
我自己答唔出

都不外乎係career path或者job duty學到乜之類

咁巴打你想做到咩位,做咩JOB DUTY想學乜
你地通常面試著full suit定smart casual?

smart casual
你地有無上過recruit first 既agent? 有無回音
有 D job post 真係好諷刺 ...
請 F5 學歷, 但要人地有 fluent English

將價就貨
D offer一係唔黎
一係就係咁黎
今日見個間經已叫做body check
手上有兩個offer,差在開左咩出黎先算
自己send CV冇人睬都算
點解啲Headhunter主動搵我攞CV話會propose我俾公司都冇迴響
我係咪真係咁差
好想裸辭

主動搵你個啲仲衰過你apply job contact你
經驗唔多搵agent無用
我就係例子

我 擺左 CV 上去 jobsdb 六個月左右
先後得 2 個 agent 搵過我

主動搵個啲agent公司最仆街

你唔介意可以apply agent post嘅工
佢地就會搵你傾
月頭追數個陣就會狂搵你

不過從未係agent個邊得到interview機會

通常 agent 會約你上去佢 office 傾左先, 咁你有冇去?

得一間agent要上去傾
有去 因為咁岩約左朋友附近食飯
我 quit 之前個份工 , 我見佢地仲請緊人

我好似累到佢地四個月都請唔到人, 好似好衰咁

可能大家都做唔長
我 quit 之前個份工 , 我見佢地仲請緊人

我好似累到佢地四個月都請唔到人, 好似好衰咁

可能大家都做唔長

turn-over rate太高一定係閪工
你地有無上過recruit first 既agent? 有無回音

FB 嗰個?
Fb個啲好似更信唔過
jodsdb 又虧虧地

虧左好耐
每個step 都出現 Loading
customers service呢行成日請人,如果搵唔到其它工,遲下可能都要做

我就係搵緊類似既野 ... 但係 CS 好多公司都超伏 ...

想問點樣伏

好多都係請炮灰位 ... 流失率擺明高 ... 請你入去畀客鬧
有 D 就請你入去 sell 野 ... 依兩種工根本無意思

FB 嗰個?
Fb個啲好似更信唔過

有個indeed網
佢地賣左好多廣告
有間call車既都搵佢地搵人
但係就好仆街
成日都要呃左你上去先

將價就貨

最好小學畢業生嘅價錢請到有博士能力嘅人啦
炒鳩左有排搵
XXX Chicken (HK) Limited - Kowloon City, Kowloon
負責管理分店日常運營和執行總寫字樓的指示
Above HK$160,000 /month (negotiable)
工作地點:銅鑼灣,紅磡,將軍澳,荃灣

Job Type: Full-time

笑死我 ...
我地集體去做啦

大家一齊做chicken
炒鳩左有排搵

自己走定比人兜
點解有排搵?
炒鳩左有排搵

自己走定比人兜
點解有排搵?

比人兜,一年無做野(唔計炒個份既話)

FB 嗰個?
Fb個啲好似更信唔過

有個indeed網
佢地賣左好多廣告
有間call車既都搵佢地搵人
但係就好仆街
成日都要呃左你上去先

哩啲唔好啦
Agent 都好坦白講
公司搵佢地請人都想請有經驗

所以無經驗基本上唔洗試
只不過我一早send左cv俾佢地
先繼續試下

將價就貨

最好小學畢業生嘅價錢請到有博士能力嘅人啦

我上一份打雜
閪老闆都要求一個低學歷但萬能嘅人

連佢自己都唔識嘅野
要我立即做到俾佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞