[VAPE] Vaping-電子煙友埋嚟傾啦-4

994 回覆
29 Like 40 Dislike
[warning]未夠18歲嘅小朋友,請在家長或信任嘅大人陪同下先好閱覽此post[/warning]

Rip Tripper:
Smoking is Dead,Vaping is the Future and the Future is Now.

Post 1 https://lihkg.com/thread/4759/page/1
Post 2 https://lihkg.com/thread/80295/page/1
Post 3 https://lihkg.com/thread/103040/page/1

大陸蒸汽巴士電子煙教程(簡體字)
http://www.vpbus.com/news/c12/

關於vape嘅基本嘢可以睇下面呢個台仔出嘅pdf
http://www.vapourline.com/wp-content/uploads/2015/07/%E9%9B%BB%E5%AD%90%E7%85%99-%E6%96%B0%E6%89%8B%E7%B0%A1%E6%98%93%E5%85%A5%E9%96%80%E4%BB%8B%E7%B4%B9_2015-01-06-1.pdf
比新手參考嘅電子煙設備:

*淘寶一般的新手單電調壓盒*
joyetech evic vtc mini 75W (所有功能都有)
vaporesso target pro 75W (所有功能都有,套裝OK)
eleaf istick pico 75W (夠細,所有功能都有,套裝OK,不過用24mm以上霧化器要加散熱片)
smok koopor mini2 (knight kit) 80W (無bypass,套裝OK)
cloupor mini+ 80W (我無用過)
ipv d3s 80w (我無用過)

*淘寶一般的成品霧化器*
aspire nautilus mini (細煙)
aspire nautilus x (細煙)
aspire triton 2 (細-中煙)
vaporesso target pro (中煙)
eleaf melo iii mini (中-大煙)
cov vengeance (大煙)

*18650電池*
Sony VTC4/6 (30A)
Sony VTC5 (25A)
Samsung 20R/25R (20A)
LG HB6 (30A)
LG HE2/HG2/HE4 (20A)
iqos 算唔算?
岩岩去完日本好多人食

留名
LM
巴打
淘寶買緊油,有冇巴打試過乐醇烟油? 深圳自調,價錢超平。睇過大陸Forum評價唔差,但係淘寶評價有人話味道垃圾準備試伏

做過少少資料搜集後,0mg淘店(排名不分先後):
乐醇烟油
丝语蒸汽电子烟
小马哥蒸汽烟
云端旗舰店
老罗自制烟油店

非打手 。如有巴打試過以上舖頭嘅油,不妨評價一下。

我在絲雨買過支SteamWorks嘅Anarchy in the UK,比我在大C買果支淡味,顏色又淺好多,以後肯定唔敢去絲雨買呢支油

樂醇就只係買過一支PG,對大陸煙油都係無乜信心
淘寶買緊油,有冇巴打試過乐醇烟油? 深圳自調,價錢超平。睇過大陸Forum評價唔差,但係淘寶評價有人話味道垃圾準備試伏

做過少少資料搜集後,0mg淘店(排名不分先後):
乐醇烟油
丝语蒸汽电子烟
小马哥蒸汽烟
云端旗舰店
老罗自制烟油店

非打手 。如有巴打試過以上舖頭嘅油,不妨評價一下。

我在絲雨買過支SteamWorks嘅Anarchy in the UK,比我在大C買果支淡味,顏色又淺好多,以後肯定唔敢去絲雨買呢支油

樂醇就只係買過一支PG,對大陸煙油都係無乜信心

0丁大路都係漠北,一品
有間叫總統蒸汽都幾多0丁賣,等緊佢運落嚟試試
留定名
冇食煙習慣上星期貪得意買左支黎玩
想問電子煙係咪玩煙圈?有冇咩特別技巧?
點解d成品芯咁易燶
有事想問
岩岩買左Merlin rta mini黎試下
個感覺都唔錯 除左繞絲之外
另外想問巴打 幾耐要換絲? 棉就話焦左就換
但幾時決定換唔換絲?

呢條友話佢個A1 28g coil玩咗6個月,不過如果用花絲就易積炭,應該玩唔到咁耐。
https://www.youtube.com/watch?v=3u2CEPkb3zc

6個月

佢咁多嘢試咁多sponsor玩,佢玩六個月嘅頻率同我地嘅頻率都唔同
其中一隻用到六個月真係唔出奇

其實我只係玩過A1絲,如果隻coil乾燒完再冲水之後靚靚仔仔,上完棉食又唔覺有咩問題或者特別易積炭,我都唔知為乜要換。金屬嘅最大敵人係生銹,但係A1絲嘅特性係幾防銹下,所以應該會幾耐用。。。老實講,我玩電子煙唔夠3個月,DIY唔夠兩個月,又有好多個霧化器,所以都未有機會見證個coil會點死,呢樣真係要老手指點下

巴打乾燒再沖水唔驚整壞部mod㗎咩? 我淨係敢用濕紙巾

上個topic比個低能仔打爆咗1001,D人真係欠屌

繼續答番巴打個問題,其實你驚嘅可以加塊散熱片隔住個mod同個霧化器先冲水,冲嘅時候先開水喉然後將個mod斜斜地向下慢慢隊埋去冲水咪唔容易整濕個mod咯。

其實條片嘅youtuber有樣嘢唔啱,就係唔應該用機械桿咁做,因為隻霧化器太高電阻可能好難燒紅,太低電阻又會好危險。另外每次乾燒完都應該check下個coil D螺絲扭緊未,乾燒有可能會令個coil變鬆。
有事想問
但幾時決定換唔換絲?

呢條友話佢個A1 28g coil玩咗6個月,不過如果用花絲就易積炭,應該玩唔到咁耐。
https://www.youtube.com/watch?v=3u2CEPkb3zc

6個月

佢咁多嘢試咁多sponsor玩,佢玩六個月嘅頻率同我地嘅頻率都唔同

其實我只係玩過A1絲,如果隻coil乾燒完再冲水之後靚靚仔仔,上完棉食又唔覺有咩問題或者特別易積炭,我都唔知為乜要換。金屬嘅最大敵人係生銹,但係A1絲嘅特性係幾防銹下,所以應該會幾耐用。。。老實講,我玩電子煙唔夠3個月,DIY唔夠兩個月,又有好多個霧化器,所以都未有機會見證個coil會點死,呢樣真係要老手指點下

繼續答番巴打個問題,其實你驚嘅可以加塊散熱片隔住個mod同個霧化器先冲水,冲嘅時候先開水喉然後將個mod斜斜地向下慢慢隊埋去冲水咪唔容易整濕個mod咯。

其實條片嘅youtuber有樣嘢唔啱,就係唔應該用機械桿咁做,因為隻霧化器太高電阻可能好難燒紅,太低電阻又會好危險。另外每次乾燒完都應該check下個coil D螺絲扭緊未,乾燒有可能會令個coil變鬆。

無散熱片不過都唔該巴打
留名
有事想問
但幾時決定換唔換絲?

6個月

巴打你玩左幾個月 啲資訊都咁有用
香港真係好撚慘 完全無一個論壇係關vaping事
點解d成品芯咁易燶

因為乾燒咯,而乾燒係因為D棉花吸唔夠油咯,而D棉花吸唔夠油係因為你吸得唔夠YouTube D鬼佬咁大力咯。。。我都係估下咋
我知咁問實比人屌
但想問 新手想玩下
要幾錢 香港可以係邊度入手
淘寶煙油續問:

遇上唔肯直送液體去香港嘅淘寶賣家,可以用非官方集運公司送抵香港。
非打手,不分先後,如有更多公司推介,請出手。
神州集運
南海集運
DimBuy(???)

我查詢神州集運客服,表明走敏感件,寄嘅係煙油,客服就即刻話要額外20元附加費(無論自取定上門都要)

神州集運自取點總費(假設1kg):
首重$16+附加費$20=$36
同佢講咗係煙油之後,即刻海鮮價升 ,好似好搵笨咁

我未查詢南海集運,有冇巴打好推介? 寄件時應唔應該表明係煙油? 我怕遮遮掩掩,到時萬一扣關,集運公司唔肯認數賠款。

集運公司淨係同你運嘢,點解扣關要認數賠錢?
如果你運無丁油,根本唔犯法,集運公司收附加費係乘機搶錢嗻。
如果你運有丁油,無論你報關係咩貨品都好,比海關查到都會扣貨啦。
所以關鍵就係“報關”呢兩個字,明白嗎?
淘寶煙油續問:

遇上唔肯直送液體去香港嘅淘寶賣家,可以用非官方集運公司送抵香港。
<ins>非打手,不分先後,如有更多公司推介,請出手。</ins>
神州集運
南海集運
DimBuy(???)

我查詢神州集運客服,表明走敏感件,寄嘅係煙油,客服就即刻話要額外20元附加費(無論自取定上門都要)

神州集運自取點總費(假設1kg):
首重$16+附加費$20=$36
同佢講咗係煙油之後,即刻海鮮價升 ,好似好搵笨咁

我未查詢南海集運,有冇巴打好推介? 寄件時應唔應該表明係煙油? 我怕遮遮掩掩,到時萬一扣關,集運公司唔肯認數賠款。

丁油入境犯法架on9仔
之前台仔被人玩到要有身份證copy先肯寄
你估集運會唔會同你冒險?
再者私人集運一早講左d野比海關沒收唔負責架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞