[VAPE] Vaping-電子煙友埋嚟傾啦-4

994 回覆
29 Like 40 Dislike

分享下先 買左第一個RTA Merlin Mini
易上絲 結構幾簡單 清洗方便
唯獨搞極啲棉都唔係好理想 導油孔4個但個導油都有啲慢
連抽幾口會易焦 推緊40W左右

換其他綿,.唔同綿導油同吸油同口味都差好遠
試下火水綿,.導油同抗燒都好好
大家嘅電池通常幾時充一次??
唔食就去充 定用晒啲電先充??

唔食就去充,.唔好用盡先充,.傷電

分享下先 買左第一個RTA Merlin Mini
易上絲 結構幾簡單 清洗方便
唯獨搞極啲棉都唔係好理想 導油孔4個但個導油都有啲慢
連抽幾口會易焦 推緊40W左右

係咪棉太多,越多棉越難導油,棉尾唔可以塞實哂個窿,睇下YouTube D人大約點上棉,另外你隻油高VG都可能會導油慢,可能要露個油窿出來食
4個窿嘅rta棉花要點塞? (eg牛油果24,quad flex)
塞嚟塞去一係太大嚿塞唔入個wick hole,個尾一係"那"埋一嚿另一邊出,好似導油冇咁暢順
見其他YouTube 好簡單一反就塞得入冇多冇少
4個窿嘅rta棉花要點塞? (eg牛油果24,quad flex)
塞嚟塞去一係太大嚿塞唔入個wick hole,個尾一係"那"埋一嚿另一邊出,好似導油冇咁暢順

你講嘅霧化器其實叫RDTA
呢道有比較詳細嘅講解
http://www.vpbus.com/news/42404.html

你講嘅霧化器其實叫RDTA
呢道有比較詳細嘅講解
http://www.vpbus.com/news/42404.html

唔該曬巴打
大家嘅電池通常幾時充一次??
唔食就去充 定用晒啲電先充??

我未食電子煙之前已經諗過呢個問題,你有興趣可以刨下呢篇嘢:
http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

我嘅做法好簡單,用哂先充,鋰電嘅壽命始終同充電次數有關,我就唔想充太多次。其實“用哂”嘅定義唔係你睇咁簡單,好似我部SMOK機,舊電到3.45V就當無電,同“無電”嘅定義仲有一段距離。反而最重要係買隻靚嘅充電機(例如NITECORE D2/D4),因為唔適當充電對電池損害更大。另外大電流都會縮短電池壽命,如果你想玩百幾W嘅大煙,最好係買部雙電機,而唔係build個0.08ohm嘅coil推粒電去40A以上。
我既第一次
528LP真係好好玩

想請教下呢個係咩settings?食咩油會啱D?

閃電ULR 24G 3.0 5 0.28Ω
食乜柒都得

RDTA? RDTA我淨係得LMC,.直接扭開放落去

我用牛油果,佢個wick hole細好難塞,可能我渣
我既第一次

太近入口氣 掂到會造成短路
太多圈 中間棉花好快糊 導唔切油
我既第一次

仆街,辣喉
我既第一次

多謝巴打教路等我改善下先

搵支繞絲棒督入去,.長綿腳記得碎腳,.上油更快
我既第一次

咁多圈糊硬
并繞啲絲你拍唔埋口感影響好大
絲唔好掂到氣口同倉壁會短路
上完綿入油唔好入曬,.先入3份1睇下怕唔怕漏

一早已經話呢個RTA麻煩
我既第一次

多謝巴打教路等我改善下先

所以頭先建議你做9/8圈,個coil大約3mm長就唔會導唔切油,你宜家太多圈啦,法師太多圈其實容易HI到邊都會短路。另外唔好塞實D棉落個窿度,棉要鬆但要遮得哂個窿。
我既第一次

咁多圈糊硬

圈已糊

我都用Avocado
導油細先易搞
鳩塞都唔漏 又唔會導油有問題
前提係你棉做得好

我都用Avocado
導油細先易搞
鳩塞都唔漏 又唔會導油有問題
前提係你棉做得好

Avocado 24報到
好好用無問題,鬆繞可以睇到個芯有無燶,倒轉都唔漏。其實佢個窿4mm,如果你build 3mm嘅coil都穿到棉,無理由穿唔過4mm嘅窿
我既第一次

咁多圈糊硬

圈已糊

比個示範你睇啦,呢個係比較大煙嘅settings,24g/8圈/3.0,我另一個法師用26g/7圈/3.0就剛剛好煙量。
528LP真係好好玩

想請教下呢個係咩settings?食咩油會啱D?

閃電ULR 24G 3.0 5 0.28Ω
食乜柒都得

仲以為你用22G,呢次我既竟然低ohm過你
LP個嘴咁大,應該係適合你玩大煙多D,所以我買咗舊版
大家穿棉有無固定整法

我自己無印綿 22蚊百鳩幾塊

我先將塊棉一分四 可以穿四次分量
之後都係撕底面硬身嘅棉 之後慢慢伸展
伸到有闊度大約半塊咁 就兩邊向內慢慢圈
長度不變 闊度比圈徑更少
之後對摺 長度變左一半
剪少少發熱絲對摺 夾住棉花就上得

其實我完全係跟佢咁 但我選擇圈

http://m.vpbus.com/news/42075.html
大家穿棉有無固定整法

之後對摺 長度變左一半

http://m.vpbus.com/news/42075.html

我之前都係用呢個方法 但成日都整到太緊
大家穿棉有無固定整法

之後對摺 長度變左一半

我之前都係用呢個方法 但成日都整到太緊

唔使咁整架,一塊棉分4份仲要對摺,厚到暈
我穿3.0圈,一塊棉分6-7份唔會對摺,不過我撕底面硬身棉比較薄,之後“初”一邊棉頭穿線圈,揾個尖嘴鉗在另一面拉就得。“初”果部份穿完圈就剪咗佢唔用,再梳下兩邊棉就用得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞