[VAPE] Vaping-電子煙友埋嚟傾啦-4

994 回覆
29 Like 40 Dislike
啱啱入坑買咗套target mini
因為食開煙想搵返似煙嘅味
買咗阿波羅嘅經典煙草同薄荷煙草
但係兩隻朕甜味都係好勁唔多慣.....
有冇邊隻煙油係無咁甜甚至無甜味?
另外油霧化器轉油一般要點清潔先去到朕味?

係無咩可能食到煙草味

第15頁有講點清潔霧化器
無咩甜味似煙草嘅煙油有Halo嘅Prime 15同Turkish Tobacco
另外純茶味嘅煙油都唔甜,例如wood hunger嘅烏龍,茶韻嘅炭焙烏龍
有無人想試tonix 血橙 3mg
仲有3/4 支係度 同0mg有啲分別 唔係太想繼續食
擺低telegram 想要支津路就夠
成日聽人問DIY之後應該用幾多W去推,好多人會用呢條最誤導嘅公式去計:
Wattage=(Voltage)² / Resistance
呢條公式只係用來比玩桿嘅人估計下自己DIY之後,支桿大約會出幾多電。

呢條公式最荒謬嘅地方係,你個coil多一個圈,電阻大咗,你就反而開低D個W去食;其實多個圈就應該開番大D去食先啱。

要計用幾多W去推自己個DIY,應該用下面個網頁:
http://www.e-formulas.com/coil/?s=dp&r=0.25&hfnw=38&awg=24&id=3&ll=2.5
上面個例子用A1 24g build咗雙發圈0.25ohm,係建議用38W去食,熱通量係168。(38呢個數字要自己入落去)

熱通量係一個比較準確去決定用幾多W去推嘅方法,一般大概170就係比較合適的數值,當然可以根據個人嘅口味去調低或者調高。

巴打你意思係ohm越大應該用越大watt

幾mg?

幾mg?

3mg 最主要係無左個甜味同橙味 唔岩入口
唔想浪費左擺係度 兩個禮拜鬆啲喳

食開正常煙, 新手上路
成日聽人問DIY之後應該用幾多W去推,好多人會用呢條最誤導嘅公式去計:
Wattage=(Voltage)² / Resistance
呢條公式只係用來比玩桿嘅人估計下自己DIY之後,支桿大約會出幾多電。

呢條公式最荒謬嘅地方係,你個coil多一個圈,電阻大咗,你就反而開低D個W去食;其實多個圈就應該開番大D去食先啱。

要計用幾多W去推自己個DIY,應該用下面個網頁:
http://www.e-formulas.com/coil/?s=dp&r=0.25&hfnw=38&awg=24&id=3&ll=2.5
上面個例子用A1 24g build咗雙發圈0.25ohm,係建議用38W去食,熱通量係168。(38呢個數字要自己入落去)

熱通量係一個比較準確去決定用幾多W去推嘅方法,一般大概170就係比較合適的數值,當然可以根據個人嘅口味去調低或者調高。

巴打你意思係ohm越大應該用越大watt

我嘅意思係:睇ohm數而決定用幾多Watt係錯誤嘅做法,你要知道埋用咩線材,幾粗,單發定雙發,先知道應該用幾多Watt。

舉多一個例子,以下有兩個0.5ohm嘅settings:
A1/24g/3.0/5圈/單發
A1/24g/3.0/10圈/雙發
你話上面兩個settings係咪應該用同一個Watt數呢?

其實用幾多Watt主要係睇個coil嘅發熱面積有幾多,要用比較複雜嘅算式去計,簡單D就用網頁幫手計啦。

食開正常煙, 新手上路

呢套都係我入坑嘅套裝
後面有個咁大嘅pico模型?

食開正常煙, 新手上路

呢套都係我入坑嘅套裝

係啊, 新宿有間

幾mg?

其實你係用咩霧化器去食?

幾mg?

Merlin 一支0mg 一支3mg
分別太大 0mg係百寶利入 3mg 小馬定一品入既
抽落個味差太遠
琴晚開35w食隻爆谷 又無乜事
但一上40w陣燶味就黎料
個人鍾意食40w 因為暖d
35w 好似無野吸過一樣 但個味就會似返爆谷
琴晚開35w食隻爆谷 又無乜事
但一上40w陣燶味就黎料
個人鍾意食40w 因為暖d
35w 好似無野吸過一樣 但個味就會似返爆谷

我覺得個陶瓷芯D熱力比較分散,所以D煙唔易暖,或者試下eleaf嘅芯會唔會好D

幾mg?

抽落個味差太遠

我都覺得血橙3丁幾激喉,不過有時激喉感同你開得大唔大有關。頭先我用merlin食tea up,唔係好夠電,根本出唔足WATT,食落成口油同唔夠煙,仲幾激喉;換咗電之後,煙大咗反而激喉感仲低咗。

幾mg?

抽落個味差太遠

我都覺得血橙3丁幾激喉,不過有時激喉感同你開得大唔大有關。頭先我用merlin食tea up,唔係好夠電,根本出唔足WATT,食落成口油同唔夠煙,仲幾激喉;換咗電之後,煙大咗反而激喉感仲低咗。

我用0.4 2.5 5圈 dual 大約0.5ohm 40-45w
支3mg橙味係完全唔出 仲要激喉到死
業巴講中晒
巴打 想問下有邊啲外國網有油賣?
最好free shipping
爆谷其實洗唔洗醒油 今日收貨 換左絲換左絲 食落怪怪地
爆谷其實洗唔洗醒油 今日收貨 換左絲換左 食落怪怪地
爆谷其實洗唔洗醒油 今日收貨 換左絲換左絲 食落怪怪地

係怪架
唯有食低d watt數
巴打 想問下有邊啲外國網有油賣?
最好free shipping

Eliquid.com

食開正常煙, 新手上路

呢套都係我入坑嘅套裝

係啊, 新宿有間

巴打後面也咁大支野啊

好後悔賣咗部Vaporesso 160W
單電玩70w好快冇電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞